İhalede Yeni Şok - Son Dakika
Ekonomi

İhalede Yeni Şok

Kik, İzmir Bornova Metro İhalesini İptal Etti.

18.02.2010 02:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KİK, İzmir Bornova metro ihalesini iptal etti.

KAMU İhale Kurumu (KİK) Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 Metro Hattı ikmal inşaatının 23 Ekim 2009’da yapılan ve 7 teklifin yarıştığı ihalesini iptal etti. Ataç İnşaat ve EM Elektrik Konsorsiyimu’nun kazandığı ihaleye en düşük teklifi veren Ünüvar İnşaat’ın 9 Aralık 2009’da yaptığı itirazı 75 gün değerlendiren KİK’in iptal kararı Büyükşehir Belediyesi bürokrasisinde şok yarattı. On üyeli KİK, ocak ayındaki ilk değerlendirmede sonuca varamadı, önceki günkü toplantıda da üçe bölündü. Ali Kemal Akkoç, Hakan Günal, Kazım Özkan, Adem Kamalı ve Erkan Demirtaş iptal, Hicabi Ece, Abdullah Dündar ve Bahattin Işık sadece Gülermak, Ataç ve Kolin’in tekliflerinin geçerli sayılması yönünde oy kullandı. Başkan Hasan Gül ve Ali Kaya ise Gülermak dışındakilerin  değerlendirme dışı bırakılmaları gerektiği yönünde oy kullandı. İkinci oylamada Başkan Gül karar değiştirdi, sadece Gülermak, Ataç ve Kolin’in tekliflerinin geçerli sayılmasına evet dedi. Ali Kaya ise 5 üyenin görüşüne katıldı. İhale, 6’ya karşı 4 oyla iptal edildi.

Ya yenisi ya dava

Büyükşehir Belediyesi gerekçeli kararı bekleyecek, ya Üçyol-Üçkuyular hattı 1. etap ihalesi iptali kararında olduğu gibi Ankara İdare Mahkemesi’ne iptal davası açacak, ya da acil olarak yeniden ihaleye çıkmak için şartname hazırlayacak. Bornova hattı ihalesinin 2007 yılında yapılan ilk ihalesini Bozoğlu firması kazandı. Firma, Üçyol-Üçkuyular hattında olduğu gibi bu hattı da tamamlayamayınca Büyükşehir Belediyesi Ağustos 2009’da sözleşmeyi feshetti. İhale kapsamında 1947 metrelik aç-kapa tüneli, Ege Üniversitesi kampüs ve Evka-3 istasyonları tamamlanacak, sinyalizasyon sistemleri kurulacak. Zemindeki sorunlar nedeniyle ilk ihaledekiEvka-3 İstasyonu ile Bornova Merkez arasındaik 800 metrelik tünel ve istasyon bu ihale kapsamından çıkartıldı. Şartnameye göre inşaat yer tesliminden itibaren 12 ayda tamamlanacaktı.

Üçyol-Üçkuyular ikinci etap ihalesi sonuçlandı

KİK’in Üçyol-Üçkukuyular hattında çökme tehlikesi nedeniyle acilen yapılması gereken betonlamayı da kapsayan İzmirspor- Hatay istasyonları yapımının da yeraldığı 1. etap ihalesini iptali mahkemelik oldu. Büyükşehir Belediyesi tünellere kendi olanaklarıyla girip betonlama yaptı. Üçyol-Üçkuyular hattının 3 istasyon ve sinyalizasyonunu kapsayan ikinci ihale henüz sonuçlanmadı. Bu ihale sonucuna yapılacak itirazlar da metronun bitiş süresini etkileyecek. KİK 2008’de Aliağa- Menderes Raylı sistem projesinin de katener sistemi tevsii işleriyle, Çiğli depolama ve haberleşme ihalesini de iptal etmiş, ihaleler yenilenmişti.  İzmir Büyükşehir Belediyesi, KİK’in iptal ettiği İzmir Metrosu Üçyol-Üçkuyular 1. etap ve Bornova hattı ihalesinin gölgesinde, Üçyol-Üçkuyular hattı ikinci etap ihalesini sonuçlandırdı. İhaleyi 69 milyon 544 bin 329 TL ile ikinci en düşük teklifi veren Sigma İnş. Turizm A.Ş.- Borege inşaat San. LTD ortak girişimi kazandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İhalede Yeni Şok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement