İlesam'da Fikretoğlu'nun Ölü Metin Kitabı Konuşulacak - Son Dakika
Güncel

İlesam'da Fikretoğlu'nun Ölü Metin Kitabı Konuşulacak

İlesam\'da Fikretoğlu\'nun Ölü Metin Kitabı Konuşulacak

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği İLESAM İstanbul Şubesi, 73. Çınaraltı Sohbetleri’nde; Azerbaycanlı ünlü yazar, senaryocu, yönetmen ve gazeteci Orhan Fikretoğlu’nun İz Yayıncılık tarafından yayınlanan Ölü Metin adlı eseri konuşulacak.

18.09.2015 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği İLESAM İstanbul Şubesi, 73. Çınaraltı Sohbetleri'nde; Azerbaycanlı ünlü yazar, senaryocu, yönetmen ve gazeteci Orhan Fikretoğlu'nun İz Yayıncılık tarafından yayınlanan Ölü Metin adlı eseri konuşulacak. İLESAM İstanbul Şubesi Başkanı Cafer Vayni'nin yöneteceği toplantıda kitabın yazarı Orhan Fikretoğlu, Türkiye Türkçesine aktaran Prof.Dr. Fethi Gedikli, katkı sağlayan Sefer Aliyev ve yayınevini temsilen İz Yayıncılık'tan Hamdi Akyol kitabın önemini anlatacaklar.

Kitabı Türkiye türkçesine aktaran Prof. Dr. Fethi Gedikli, kitabın önsözünde şöyle diyor:

"Kitabın ilk eseri Ölü Metin adını taşımaktadır; burada esas itibariyle Müslüman Türklerin yirminci yüzyıl boyunca yaşadıkları benzersiz bir yıkım, büyük felaket postmodern bir tarzda işlenmektedir. Biz Türkiye'dekilerin bir kez yaşadığı alfabe değişikliğini, yazarın memleketinde yaşayanlar bir yüzyıl boyunca üç kez tecrübe etmişlerdir. Böylece biz ama daha çok da Azerbaycanlılar yani hepimiz hafızasız kalmış olduk. Hepimiz "alzaymır" hastasıyız. Bin yıl boyunca atalarımızın yazıp çizdikleri birdenbire bize yabancılaşmış, "ölü metin" haline gelmiştir. Bu sebeple, diyebiliriz ki, "ölü teminleri" diriltmek için İsrafilin suruna ihtiyaç vardır! Sırp yazarı Milorad Paviç'in Hazarların Sözlüğü ile açtığı yolda Azerbaycanlı Kemal Abdulla'nın Yarımçık Elyazma'sı, Neriman Abdurrahmanlı'nın Gönül Elçisi ile Orhan Fikretoğlu'nun Ölü Metin'i birbirlerinin bir tür devamıdır. Belki bunlara Umberto Eco'nun Gülün Adı'nı da eklemek gerekir. Dolayısıyla Orhan Fikretoğlu'nun Ölü Metin"i bir metinlerarasılık örneği olarak da okunmalıdır.

Kitapta "Ölü Metin" ile birlikte "Tek", piyes olarak "Yitik", hikayeler "Gül", "Son Yiğidin Masalı", "Rüzgar Adam" ve senaryo olarak "Müjde" hem içeriği, hem de biçimi bakımından okuyucuların dikkatini çekecek ve beğenisini kazanacaktır" ifadeleriyle eserin önemini belirtmektedir.

Orhan Fikretoğlu'nun Ölü Metin kitabının tanıtımı başlıklı 73. Çınaraltı Sohbeti, 19 Eylül 2015 Cumartesi günü Yusufpaşa'daki saat 14.00'de Azaklıoğlu Necati Bay Eğitim Kültür ve Sosyal Yardım Vakfında başlayacak. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İlesam'da Fikretoğlu'nun Ölü Metin Kitabı Konuşulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement