İngiltere'ye İltica Etmek İçin "Ateistim" Dedi - Son Dakika
Dünya

İngiltere'ye İltica Etmek İçin "Ateistim" Dedi

İngiltere\'ye İltica Etmek İçin "Ateistim" Dedi

İngiltere, ateizme geçtiğini söyleyen bir Afgan mülteciye sığınma hakkı tanıdı.

15.01.2014 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere, ateizme geçtiğini söyleyen bir Afgan mülteciye sığınma hakkı tanıdı. İltica hakkına gerekçe olarak, ismi açıklanmayan Afgan vatandaşının ülkesine geri dönmesi halinde idam cezası alabileceği belirtildi.

Avukatları 2007 yılında 16 yaşındayken ailesiyle Afganistan'dan kaçıp İngiltere'ye gelen mültecinin, Müslüman olarak yetiştirildiğini fakat İngiltere'de kaldığı sürede ateizmi benimsediğini belirtti. Kent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne bağlı bir kuruluşta görevli mültecinin avukatlarına göre, İngiltere ilk defa ateizm inancına bağlı olarak bir kişiye iltica hakkı tanıyor. Avukatlar, İçişleri Bakanlığı'na gönderdikleri dilekçeyi 1951 tarihli Birleşmiş Milletler mülteci sözleşmesine dayandırdı. Bu sözleşme, kişilerin ırk, din, milliyet, belirli bir sosyal veya siyasi gruba üyelik gibi nedenlerle zulme maruz kalmasını engellemeyi amaçlıyor.

Dilekçede, Afgan mültecinin ateist inancını saklamaması halinde Afganistan'da şeriat hukukuna göre mürtet sayılıp idama mahkum edilebileceği belirtildi. Avukatlar, Afganistan'da İslamiyet günlük yaşam ve kültürün ayrılmaz bir parçası olduğu için ateist inancını saklamanın neredeyse imkansız olacağını ifade etti. Mültecinin iltica isteğine ilişkin dosyasını hazırlayan Hukuk Fakültesi öğrencisi Claire Splawn, ateistlerin de diğer inançlara mensup kişiler gibi inançları nedeniyle zulme uğramasına karşı korunması gerektiğini belirtti. Avukatlardan Sheona York, iltica hakkı kararının dini inanca sahip olmamanın da ciddiye alınan felsefi bir görüş olarak kabul görmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, İngiltere'nin ihtiyaç duyanlara iltica hakkı tanımakla gurur duyduğu ve her iltica başvurusunun vaka bazında değerlendirildiği ifade edildi. - LONDRA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya İngiltere'ye İltica Etmek İçin 'Ateistim' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement