İslamcı Dergiler Sempozyumu - Son Dakika
Kültür Sanat

İslamcı Dergiler Sempozyumu

Türkiye'de İslamcılık düşüncesinin gelişim ve seyrini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen İslamcı Dergiler Sempozyumu başladı.

13.03.2015 20:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de İslamcılık düşüncesinin gelişim ve seyrini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen İslamcı Dergiler Sempozyumu başladı.

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve Üsküdar Belediyesi'nin katkılarıyla Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda konuşan İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar, İslamcılık düşüncesinin akademik ortamlarda yoğun bir şekilde tartışıldığını söyledi.

Sunar, "Şunu gördük ki bu tartışmaların çoğu söylemler üzerinden gerçekleşiyor. Bunun bir bilgi zemininin olmadığını görüyoruz. Fakat dergiler İslamcılığın geliştiği yerler. İslamcılık düşüncesinin yaşamasına yapabileceğimiz en büyük katkının bu dergilerin gün yüzüne çıkartılması olduğunu düşündük. İslamcılık düşüncesine bu çalışma farklı bir yön ve farklı bir mahiyet verecek" diye konuştu

İslamcı Dergiler Projesi Koordinatörü Vahdettin Işık da dinleyicilere hem proje hem de sempozyum hakkında bilgi verdi.

Düşe kalka bir miras oluşturulduğunun fark edildiğine dikkati çeken Işık, amaçlarının, İslamcı düşüncenin üretildiği, tartışıldığı ve bir anlamda kayıt altına alındığı dergileri incelemek olduğunu söyledi.

Projenin 2013'te İLEM'de bir atölye çalışması olarak başladığını ve kapsamlı bir hal aldığını aktaran Işık, dergileri dört dönem altında çalışılmak üzere tasnif ettiklerini, bu dönemlerin 1908-1960, 1960-1980, 1980-2000 ve 2000 sonrası olduğunu, proje çalışmalarını ise "Kataloglama", "Dijitalleştirme", "Tasnif  ve "İnceleme" başlıkları altında yürüttüklerini belirtti.

Işık, projenin hedeflerini ise şöyle sıraladı:

"İslamcılık düşüncesini anlama çabalarına açılımlar getirmek. Düşüncenin gelişimini ve üretimini görünür hale getirerek, menfi ve müspet yaklaşımların etkisi altında kalmış İslamcılık düşüncesini yeniden anlamak isteyenler için önemli bir fırsat doğurmak. İslamcıların siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel kavram dağarcığını ve bu kavramların hangi bağlamda kullanıldıklarını ortaya çıkarmak. Ele alınan her bir dönemin iç siyasetinin ve İslam dünyasında sömürge sonrası yaşanan uyanış ve gelişmelerin Türkiye'deki İslamcılığın seyrine etkilerini ve bu etkilerin sonuçlarını ayrıntılı olarak ortaya çıkarmak."

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de Üsküdar'ın ilim ve irfan şehri olduğunu belirterek, "Üsküdar, İstanbul'un ve ülkemizin kültür hazinesi, adeta bir açık hava müzesi. Belediyeciliğin ilk akla gelen görevlerini yapıyoruz ama bunun ötesinde daha önemli işler var. Kültür, sanat, tarih, edebiyat, şiir, sempozyumlar adına önemli işler yapıyoruz. Bu çalışmaları sadece bir derneğin işi olarak algılamamak lazım. Kültür, sanat alanında bir ivme kazanmak istiyoruz. Bu manada en büyük ortaklarımız sivil toplum kuruluşlarıdır.  Bu güzel şehrimizde kalıcı izler bırakacak işler yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, 1960-1980 arasında çıkmış ve Türkiye İslamcılığının seyrini önemli ölçüde şekillendirmiş Mavera, Hilal, Düşünce, Diriliş, Tohum, İslam Medeniyeti, Büyük Doğu, Şura, Tevhid, Çatı, Milli Gençlik, Akıncı, Yeniden Milli Mücadele, Edebiyat ve diğer birçok dergi hakkında sunum ve müzakerelerin yapıldığı ilk oturumda, Vahdettin Işık, Necdet Subaşı, Asım Öz ve Cevat Özkaya tebliğlerini sundu.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise Metin Karabaşoğlu "Said Nursi Sonrası Nurculuk ve İslami Yayıncılık", Ahmet Karakaya, "Nur Talebelerinin Sesi", Alperen Gençosmanoğlu " Türkiye Cumhuriyeti'nde İslamcılığın Tarihini Yeniden Düşünmek: Hilal Mecmuası", Alev Erkilet "1960'larda Nur Hareketinin Diğer İslami Hareketlerle Benzerlikleri ve Farkları: Zülfikar Örneği Üzerine Bir Okuma Denemesi" başlıklarında sunum yaptı.

Yarın da devam edecek sempozyumda dört oturum daha gerçekleştirilecek.

İslamcı Dergiler Projesi hakkında detaylı bilgi için "http://www.ilem.org.tr/arastirmalar/devam-eden-arastirmalar/islamci-dergiler-projesi" internet adresi ziyaret edilebilir.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İslamcı Dergiler Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement