İzmir haberleri... İzmir Körfezi'nde kıyıya yakın noktalarda yosun tabakası oluştu - Son Dakika
Güncel

İzmir haberleri... İzmir Körfezi'nde kıyıya yakın noktalarda yosun tabakası oluştu

İzmir haberleri... İzmir Körfezi\'nde kıyıya yakın noktalarda yosun tabakası oluştu

İzmir habere göre İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde kıyıya yakın bazı noktalar, sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla meydana gelen deniz yosunu (ulva lactuca) nedeniyle yeşile büründü.

24.10.2022 15:03  Güncelleme: 15:10

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde kıyıya yakın bazı noktalar, sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla meydana gelen deniz yosunu (ulva lactuca) nedeniyle yeşile büründü.

Körfezde belli dönemlerde gözlemlenen ve halk arasında "deniz marulu" olarak da bilinen deniz yosunları, yeniden ortaya çıktı. Deniz yosunu, Bostanlı sahilinde kıyıya yakın bazı noktalarda denizin yüzeyini kapladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yosunların temizlenmesi için çalışma yürütüyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, AA muhabirine, deniz yosununun özellikle endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde ortaya çıktığını söyledi.

Deniz yosunlarının evsel, şehirsel ve endüstriyel atıklar, tarımsal ve hayvansal faaliyetler, liman, kıyı değişimi gibi insan etkileriyle oluşan karasal baskının bir sonucu olduğunu aktaran Taşkın, bunların insana doğrudan bir zararı olmadığını ama ekosisteme zararlarının bulunduğunu anlattı.

Karasal ortamdan yoğun şekilde besleyici element girdiği için bu fırsatçı türün hızlıca artış gösterdiğini aktaran Taşkın, şunları kaydetti:

"Artış gösterdiğinde halı gibi yüzeyi kaplıyor. Işığın suya girmesini engelliyor. Bu durum, diğer hassas türlerin gelişmesini engelleyebilir. Işığın girmesini engellediği için dip tabakada fotosentezin azalması ve bununla birlikte oksijenin azalmasına neden olabilir. Öldükleri zaman da ortamda istenmeyen bir kokuya sebep olabiliyorlar. Bu türler ortamdan toplansa dahi tekrar hızla çoğalır çünkü besleyici elementler ortamda fazladır. İzmir Körfezi'nin iç kesimlerinde de deniz yosunu gibi fırsatçı türlerin aşırı çoğalmasını önlemek için işe karasal ortamdan başlanmalı, atık suların iyi şekilde arıtılması sağlanarak besleyici elementlerin girişi önlenmelidir."

İzmir Büyükşehir Belediyesinden açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, mevsimsel koşullar nedeniyle oluşan yosunların çürüyerek kokuya neden olmaması için çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamada, sonbahar aylarının yağışsız ve ılık geçmesi nedeniyle sıcaklığı düşmeyen deniz suyunda yosunların bu yıl, geçen yıllara oranla daha fazla görüldüğü de ifade edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir haberleri... İzmir Körfezi'nde kıyıya yakın noktalarda yosun tabakası oluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement