Karşıyaka Ustaları Unutmadı - Son Dakika
Yerel

Karşıyaka Ustaları Unutmadı

Karşıyaka Ustaları Unutmadı

Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük yazar ve şairlerinden Can Yücel ile Fakir Baykurt Karşıyaka’da düzenlenen törenle anıldı.

13.12.2013 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük yazar ve şairlerinden Can Yücel ile Fakir Baykurt Karşıyaka'da düzenlenen törenle anıldı. Karşıyaka Belediyesi'nin Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Genel Merkezi ile Karşıyaka Şubeleri'nin işbirliğiyle hazırlanan etkinliğe konuşmacı olarak Can Yücel'in kızı Doç. Dr. Güzel Yücel, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, şair ve yazarlar Tuğrul Keskin ile Hidayet Karakuş katıldı. Belediye Binası toplantı salonunda gerçekleşen etkinliğe katılanlar da ölümlerinin 14. Yılında Yücel ve Baykurt'la ilgili anılarını anlatıp verdikleri mücadelenin önemini vurguladı.

Babası ile anıları anlatırken Gazeteci Mustafa Balbay'ın cezaevinden tahliyesine de değinen Güzel Yücel, "Babam çeviri yaptığı kitaplar nedeniyle 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çocuktum, bu sırada af çıktı, babama kavuşma heyecanımı unutamam. Milletvekili Balbay'ın çocuklarıyla buluşma sahnelerini görünce çocukluğum aklıma geldi. Babam ve Baykurt amcam yaşadıklarını yazdılar, yazdıkları gibi yaşadılar. 70 yaşında kanser hastası olduğunu bilerek İzmir'den milletvekili adayı oldular. Sokak sokak dolaşıp vatandaşlarla sohbet ediyorlardı. Babam ve Baykurt amcam denince aklıma İzmir günleri geliyor. Yaşamlarının son dönemlerinde İzmir daha iyi nasıl olabilir diye mücadele veriyorlardı" dedi.

Can Yücel ile Fakir Baykurt'un biyolojik olmasa da fikir kardeşi olduklarını belirten Kemal Kocabaş ise, "Onlar Türkiye aydınlanmasının öncülerindendi. Emperyalizme karşı oldular. Sosyalist düşüncedeydiler. Anadolu insanını hep yazdılar" diye konuştu. Can Yücel'in şiirlerinden okuyan Tuğrul Keskin bir arada oldukları dönemde yaşadıkları anıları anlattı. Hidayet Karakuş da konuşmasında, Fakir Baykurt'u Anadolu'nun Tostoy'u olarak niteleyerek, "Kitaplarında Anadolu'nun derebeylerini, köylerini, acılarını anlattı. Onun kitapları yaşadığı döneme tanıklık etmektedir. Kitapları çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmıştır" dedi.

Toplantı sonunda konuşmacılara teşekkür eden Yeni Kuşak Köy Enstitüleri karşıyaka Şube Başkanı Birgül Çağrı " Unutmamamız gereken iki önemli kişiyi yeniden anlamaya çalışmalıyız. Bu toplantıdan büyük keyf aldık. Yüreğinize sağlık. Bizlere destek olan Başta Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak olmak üzere herkese teşekkür ediyorum." dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karşıyaka Ustaları Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement