Kaybolan Meslekler ve Onların Emektarları - Son Dakika
Yerel

Kaybolan Meslekler ve Onların Emektarları

Fatih Mehmet Kürkçü - Amasya'nın Hamamözü İlçesinde Evinin Alt Katını Atölyeye Çeviren 81 Yaşındaki Osman Nuri Kabaktan, Yaptığı İşlemeli Bastonlarla İlgi Çekiyor.

26.02.2011 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Mehmet Kürkçü - Amasya'nın Hamamözü İlçesinde evinin alt katını atölyeye çeviren 81 yaşındaki Osman Nuri Kabaktan, yaptığı işlemeli bastonlarla ilgi çekiyor.

Bazen yaşlı insanlara dayanak, bazen şıklığı tamamlayan güzel bir aksesuar, bazen de bilmecelere konu olan bastonların el işçiliği ile yapımı günümüzde yok denecek kadar azaldı.

Hamamözü ilçesinde eşi Hamide Kabaktan ile birlikte yaşayan ve asker emeklisi olduğunu 1987 yılından buyana baston ürettiğini anlatan evli ve 6 çocuk babası Kabaktan, AA muhabirine yaptığı açıklamada yaptığı işin zahmetli ancak bir o kadarda zevkli olduğunu söyledi.

Emekli olduktan sonra can sıkıntısını gidermek için evinde kendi kendine öğrenerek başladığı baston üretimini, aldığı alet ve ekipmanlarla güçlendirdiğini anlatan Kabaktan, elma, ceviz ve kızılcık ağaçlarından ürettiği bastonları, Türkiye'nin çeşitli illeri dışında yurt dışına da gönderdiğini kaydetti.

Baston fiyatlarının ortalama 35-100 TL arasında olduğunu anlatan Kabaktan, ürettiği bastonlarına yurt dışında daha çok ilgi gösterildiğini belirtti.

İtalya Büyükelçiliğinde görevli iken bir süre önce vefat eden oğlu Metin Kabaktan'ın aracılığı ile sipariş üzerine İtalya'da önemli bürokratlara özel baston ürettiğini de anlatan Nuri Kabaktan, yurt dışında el sanatlarına daha çok değer verildiğini söyledi.

Amasya Valiliğince Atatürk'ün kente gelişi ve Amasya Tamimi'nin yayımlanışı nedeniyle her yıl düzenlenen 12 Haziran Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında ürettiği bastonlarını sergileme şansı bulduğunu anımsatan Kabaktan, Amasya'da ve bölgesinde bildiği kadarıyla el işçiliği ile baston üreten başka bir ustanın olmadığını anımsatarak, usta yetiştirmek için de talep bulamadığını belirtti.

Bir bastonun ortalama desen ve modeline göre 3 günde tamamlanabildiğini kaydeden Kabaktan baston yapımı hakkında da bilgiler verdi. Kabaktan, baston üretiminin, müşterisinin az olması ya da pahalı görülmesinden dolayı yapılamadığını ifade etti. Kabaktan,bu nedenle bu mesleğe rağbet edilmediğini söyleyerek," Mesleği öğretmek için okullara duyurularda bulunuyorum. Talep eden tek tük öğrenci çıkıyor, onlar da daha sonra devam etmiyorlar" diye konuştu.

Baston üretiminin zorluklarına da değinen Kabaktan şunları söyledi: "1987 yılında emekli olduktan sonra boş kalmayayım diyerek kendi başıma bu sanatı öğrendim. Yaptığım bastonları satıyor ve harçlığımı çıkarıyorum. Bazı ihtiyarlara ücretsiz veriyorum. Dualarını alıyorum. Benden başka bu işi burada yapan yok. Bastonlara istediğim motif ve şekilleri veriyorum. Bu mesleğin benden sonra da yapılmasını istiyorum. Sabır gerektiren bir iş olduğu için insanlara sıkıcı geliyor. Malzeme bulmak da zor bu nedenle usta yetişmiyor."

- AMASYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kaybolan Meslekler ve Onların Emektarları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement