Aynı Yerde 10 Gün İçinde 4. Yangın! - Son Dakika
Güncel

Aynı Yerde 10 Gün İçinde 4. Yangın!

Konya'nın Derebucak ilçesindeki Kızıldağ'ın yamaçlarında son 10 gün içerisinde 4. kez orman yangını çıktı.

13.09.2015 09:18  Güncelleme: 09:29

Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Kızıldağ Yangın Gözetleme Kulesi'nin bulunduğu 2 bin 40 rakımlı Derebucak ilçesi Çamlık Mahallesi sınırlarındaki Kızıldağ'ın alt yamaçlarında öğlen saatlerinde başlayan orman yangını, karadan ve havadan yürütülen çalışmalarla kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

ÇEVRE İLLERDEN DESTEK GELDİ

Henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan ve yangın gözetleme kulesi tarafından ihbarı yapılan orman yangını bilgisi üzerine bölgeye Konya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı arazözlerin yanısıra, Antalya ve Isparta illerinden gelen yangın söndürme ekipleri de destek veriyor.

Yangına karadan müdahalenin yanı sıra Antalya'dan gelen 3 yangın söndürme helikopteri de sürekli müdahale ediyor. Derebucak'taki baraj ve göletlerden su ikmali yapan helikopterler sürekli yoğun duman bulutlarının kaplandığı alan üzerine su boşaltıyor. Yangın söndürme çalışmalarına bölgede yaşayan mükellef insanlar da katılıyor. Oldukça sarp ve zorlu ulaşımın olduğu yangın bölgesinde çalışma yürüten söndürme ekibindeki görevliler dumandan zaman zaman etkilenirken, dağın zirvesinde bekletilen bir ambulans zehirlenen görevlilere müdahale ediyor.

KAYMAKAMLAR DA BÖLGEDE

Beyşehir Kaymakamı ve Derebucak Kaymakam Vekili Muzaffer Başıbüyük de, bölgede yürütülen söndürme çalışmalarına nezaret etti. Kaymakam Başıbüyük, dumandan etkilenen ve ambulans içerisinde müdahale edilen görevlilere 'geçmiş olsun' dileğinde bulunurken, orman yetkililerinden söndürme çalışmaları ile ilgili bilgiler aldı.

"RİSK BÜYÜK"

Kaymakam Başıbüyük, yaptığı açıklamada, yangının gündüz saatlerinde çıktığını belirterek, "Yangın, rüzgarın çok sık yön değiştirmesi nedeniyle mücadele bakımından çok zor bir durumda. Özellikle bölge de çok sarp ve ulaşım zor. Yangının devam ettiği bölge çok sık gür ormanlarla değil seyrek ormanlarla kaplı, bu olayın sevindirici tarafı ama etraftaki daha gür ormanlara atlama riski var. Şu anda arkadaşlar bu iş için uğraşıyor, atlamaması için büyük bir gayret sarfediyor. Burada Konya Orman Bölge Müdürlüğü ile Antalya ve Isparta'dan gelen yangın söndürme ekiplerimiz var. Yaklaşık 17 arazöz, 7-8 civarında su tankeri, Ranger itfaiye ekipleri ve 3 helikopter yangını söndürebilmek için sürekli sorti yapıyor. Ama kesin ve net bir şekilde yangın kontrol altına alınabilmiş değil henüz" dedi.

10 GÜN İÇİNDE 4. YANGIN

Başıbüyük, yanan alanın miktarının şu an için hesaplanmasının çok mümkün gözükmediğini, zarar gören ağaçların ise Karaçam olması nedeniyle, çıra şeklinde yanan bir yangın oluşturduğunu, bölgenin o yüzden yoğun bir duman tabakası ile kaplandığını belirterek, "Arkadaşlarımız söndürebilmek için canla başla gayret ediyor. O yüzden orman görevlilerimize de bu gayretlerinden ötürü çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Başıbüyük, Kızıldağ'da son 10 gün içerisinde 4. kez orman yangını çıktığını vurgularken, yangının çıkış nedeni ile ilgili henüz bir bilgiye sahip olmadıklarını belirterek, "Burası bir piknik alanına benzemiyor. Yangının neden kaynaklandığını bilemiyoruz. Duman çok sık yön değiştiriyor. Yani mücadele eden arkadaşlarımızın duman bir anda üstüne gelebiliyor. Burası Karaçam ağaçlarıyla kaplı bir bölge. Ambulansımız da burada bekliyor ve dumandan zehirlenenler sağlık görevlilerinden yardım alıyor. Diğer taraftan ayran, yoğurt gibi takviye edici gıdalarla zehirlenmeye karşı kendilerini korumaya çalışıyorlar ama maalesef arada bir zehirlenenler de oluyor. Havanın kararması ile birlikte helikopterlerin çalışması mümkün değil ama karadan diğer ekipler usulüne uygun şekilde gece boyunca da müdahaleye devam edecekler" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, orman söndürme çalışmalarına Konya'dan ilçeye gelen Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey ile Beyşehir Orman İşletme Müdürü Murat Sezen de nezaret ediyor.

Aynı Yerde 10 Gün İçinde 4. Yangın!
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aynı Yerde 10 Gün İçinde 4. Yangın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Bingöl...: AKP = menfaat,çıkar,koltuk.masa ,para para para... 6 1 Yanıtla
  • el haya el iman: pkk yakıyor 0 0 Yanıtla
  • AKILVARMANTIKVAR: Bütün ormanlar yok olmuş olsa, hayat biter...çünkü oksijen,i ağaçlar ve bitkiler üretiyormuş 0 0 Yanıtla
  • CONİ: HELLAAAL 0 0 Yanıtla
  • RİZELİ ÇAYCI: AHMET FURKAN ERKEK 0 0 Yanıtla
  • RİZELİ ÇAYCI: BOZKURT AHMET ERKEK 0 0 Yanıtla
  • eryamanlı: o bölgenin sorumlularını oymak başı yapmak lazım 0 0 Yanıtla

Advertisement