Libya'daki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Libya'daki Olaylar

Libya\'daki Olaylar

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac ile siyaset ve güvenlik alanında Libya'daki gelişmeleri görüştü.

18.07.2017 21:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac ile siyaset ve güvenlik alanında Libya'daki gelişmeleri görüştü.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Şükri, Serrac ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Libyalı tarafların Kahire'deki son toplantılarda vardıkları ortak anlayış üzerine bir inşa gerçekleştirmek için birlikte çalışmaya devam edilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Serrac'ın gelecek merhalede atılacak adımlarla ilgili görüşlerini dinleyen Şükri, Mısır'ın Libya'ya desteğini sürdüreceğini kaydetti.

Bu desteğe övgüde bulunan Serrac da Libya'nın inşası için atılacak adımları görüşmek üzere yakın zamanda Kahire'ye bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşündüğünü ifade etti.

Libya'daki krize çözüm çabaları

Serrac, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Libya'da Mart 2018'de meclis ve başkanlık konseyi seçimlerinin yapılması önerisinde bulunarak, "Seçimler, Libya'ya bir devlet başkanı ve yeni bir meclis getirecek. Söz konusu başkan ile meclisin görev süresi en fazla 3 yıl olarak belirlenecek. Anayasa hazırlanıp referandumda doğrudan halka sunulacak." ifadelerini kullanmıştı.

UMH Başkanı Serrac ayrıca, ülkenin tüm bölgelerinde ateşkes ilan edilmesi ve terörle mücadelenin dışındaki şiddet olaylarının durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Serrac, şubat ayında da Suheyrat Antlaşması çerçevesinde ülkedeki krize çözüm bulmak amacıyla Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih ve TM'ye bağlı kuvvetlerin komutanı Halife Hafter ile Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelmişti.

Yapılan açıklamada, "Libyalı taraflar ülkenin devlet ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrarlı bir devlet yapısının oluşturulması, devletin demokratik, sivil ve modern bir yapıda olması, ordunun muhafaza edilmesi ve görevini yerine getirmesinin sağlanması, dış müdahalenin reddedilmesi ve kan dökülmesinin önlenmesi konularında fikir birliğine varmıştır." denilmişti.

Cezayir, Mısır ve Tunus Dışişleri Bakanları, Libya krizine çözüm amacıyla 19 Şubat'ta Tunus'ta bir araya gelmişti. Bakanlar, uzlaşının sağlanması, egemenlik ilkesine bağlı kalınması, askeri çözüm ve dış müdahalenin kabul edilmemesi gibi ilkelerin yer aldığı bir girişim başlattıklarını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Antlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Fayiz es-Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Temsilciler Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı.

UMH Başkanlık Konseyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanınırken, Tobruk'taki TM ve Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) de meşruiyet iddiasını sürdürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya'daki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement