Madenci Eşi Zeynep Tokat: Eşlerimize Kömürü Ekmeğe Dürdürüp de Yedirdiler (3) - Son Dakika
Güncel

Madenci Eşi Zeynep Tokat: Eşlerimize Kömürü Ekmeğe Dürdürüp de Yedirdiler (3)

Bilirkişi RAPORUNA TEPKİ Öğle saatlerinde verilen aranın ardından duruşma sanık avukatları savunmaları ile yeniden başladı.

17.06.2015 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilirkişi RAPORUNA TEPKİ

Öğle saatlerinde verilen aranın ardından duruşma sanık avukatları savunmaları ile yeniden başladı. İlk savunmayı Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey'in avukatları yaptı. Avukatlar bilirkişi raporuna tepki gösterdi. Bilirkişinin hiç görmeden rapor verdiğini, görevi kötüye kullanma suçu işlediğini ileri süren Özbey'in avukatı Tevfik Buğdaycı, suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Davada tutuksuz yargılanan ve davanın en önemli sanığı olarak nitelendirdiği Yavuz Özsoy'un duruşmada bulunmadığına dikkat çekti. Buğdaycı, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Anayasa herkesin eşit olduğunu söylüyor. Müvekkilim yargılanıyor ama MİGEM yetkilileri yargılanıyor mu? Neden bakanlık izin vermiyor. Anayasa falan yok. İnsanlar eşit falan değil. Bilirkişiler yüzünden müvekkilim tutuklu ve sanık sandalyesinde. Bilirkişi raporu sondaj makinesi yok diyor, ama su yukarıdan geldi" dedi.

ÖZBEY, İÇİN BERAAT İSTENDİ

Özbey'in diğer avukatı Gülay Özşahin, yine bilirkişi raporuna dikkat çekerken 3 gün boyunca yargılanan sanıklara su ve çanta atıldığını, küfür edildiğini işkenceye dönüşen bir uygulama yaşandığını ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatların da buna sessiz kaldığını söyledi. Sondaj makinesi olsa bile kazanın olacağını gösteren ifadelerin bulunduğuna dikkat çekti. Özbey'in tahliye ve beraatini isteyen Özşahin, "Tahkimat ve teknik gibi şeylerden müvekkilimin sorumlu tutulması mümkün değildir. Bütün Türkiye'nin gözü burada. Olası bir tahliye kararında biz basına ne açıklayacağımızı bilmiyoruz. Müvekkilimin beraatini istiyoruz. Ayrıca bugün tahliyesini istiyoruz" diye konuştu.

OĞLU BABAM SAHTEKAR MI DİYE SORUYOR

Tutuklu yargılanan Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Teknik Nezaretçi Ali Kurt'un avukatı Süheyla Şahin de eski imalat haritasının müvekkilinde bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu haritalar (üretim haritaları) topograf tarafından hazırlanmış. Müvekkilimden, bir topograf veya jeoloji uzmanının yaptığını beklememek lazım. Ünvanında 'teknik' ismi geçtiği için hemen sorumlu buldular. Suçlu buldular. Müvekkilim teknik nezaretçi sıfatıyla görevini layıkıyla yerine getirmiştir. Sürekli defterlerde eklemeler var. Kalemler değiştirilmiştir dendi. Bu adam sahtekar olsa tek kalem taşır, tüm notlarını onunla yazardı. Madene indiğinde sorunlar düzelmişse üzerini çiziyordu. Sanki herkes doğruyu söylüyor da teknik nezaretci yalan söylüyor gibi bir hava var. Bunların hiç birisi kabul edilemez. Tamam benim müvekkilim kusurlu, peki diğer uzmanlar nerde. Şu an benim müvekkilimin ailesinin gözleri yaşlı, çocuğu 'Babam sahtekar mı?' diye soruyor. Müvekkilim üzerine atılı olan suçlamalarda kastı yok. Kalem kullandı diyorlar. Ama o kalemi kazadan önce kullandı. Müvekkilimin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını istiyorum."

TAHLİYE TALEP ETMİYORUZ

Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar'ın avukatı Şeref Han da müvekkilinin ölen 18 kişi kendi evlatları gibi gördüğünü söyledi. Sondaj makinası olsa bu kazanın olmayacağı yönünde imaj oluştuğunu belirten Han, sondaj makinesini başyukarıya doğru kullanmanın mümkün olmadığını belirtti. Müvekkili Saffet Uyar'ın mahkemeden tahliye talep etmediğini ifade eden Şeref Han, "Saffet baba bana 'Benim oğullarım niye öldü. Bunun açığa çıkmasını sağla' diyor. Birisi size böbreği alınmış bebeğini gösterse ciğeriniz sızlar mı? Bizim sızladı. Saffet babanın da sızladı" dedi.

HAKİMDEN TEPKİ

Avukat Şeref Han'ın, "Madencinin fıtratında yoksa ölüm, bulacak mı hakimler, savcılar, madencilerin neden öldüğünü?" sözü üzerine mahkeme başkanı Mustafa Başarı, "Avukat bey, heyetin bağımsızlığından şüpheniz varsa ilgili yerlere başvurun" diye uyarıda bulundu. Avukat Şeref Han bilirkişi raporundan tatmin olmadıklarını kaydetti.

SAVCI, YAVUZ ÖZSOY İÇİN TUTUKLAMA İSTEDİ

Daha sonra söz alan Cumhuriyet Savcısı, mütalaasında mağdurların davaya katılma taleplerinin kabulünü, SEGBİS vasıtasıyla tüm sanıkların dinlenmesi için müzekkere yazılmasını, yeni bir bilirkişi raporunun diğer ifadelerden sonra alınması gerektiği için şimdilik reddini, Yavuz Özsoy hariç tutuklama taleplerinin reddini ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi. 3 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan ve tutuksuz yargılanan Has Şekerler Madencilik şirketinin teknik nezaretçisi Yavuz Özsoy'un bilirkişi raporunda kusuru bulunmasa da tutuklama talebiyle hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya 30 dakika ara verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Madenci Eşi Zeynep Tokat: Eşlerimize Kömürü Ekmeğe Dürdürüp de Yedirdiler (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement