Matbaacılara Yönelik "Baskı Öncesi ve Sonrası Renk Yönetimi" Konulu Semineri - Son Dakika
Yerel

Matbaacılara Yönelik "Baskı Öncesi ve Sonrası Renk Yönetimi" Konulu Semineri

Matbaa mürekkebi ve pigment üreticisi Sun Chemical ve Odak Grup işbirliğince, Kayseri Matbaacılar Derneği üyelerine yönelik, 'Baskı Öncesi ve Sonrası Renk Yönetimi' konulu eğitim semineri düzenlendi.

11.03.2012 13:40

Matbaa mürekkebi ve pigment üreticisi Sun Chemical ve Odak Grup işbirliğince, Kayseri Matbaacılar Derneği üyelerine yönelik, 'Baskı Öncesi ve Sonrası Renk Yönetimi' konulu eğitim semineri düzenlendi.

Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde bulunan bir otelde gerçekleştirilen eğitim seminerine, Türkiye Matbaacılar Federasyonu Başkanı Hüseyin Gürbüz, Kayseri Matbaacılar Derneği Başkanı Yusuf İçer, Sun Chemical Türkiye Satış Müdürü Barış Öztürk, Odak Grup Baskı Öncesi Uzmanı ve Togra şirketi gözlemcisi Göksel Şen, Sun Chemical PSO Danışmanı Hakan Çelik ve dernek üyeleri ile ustalar katıldı.

Göksel Şen, seminerde yaptığı konuşmada, katılımcılara baskı öncesi yapılacak teknik işler hakkında bilgi verdi.

Her insanın rengi farklı olarak değerlendirebileceğini, bunun önlenmesi için standart normlara ihtiyaç olduğunu belirten Şen, "Renk için belirli bir standart olması gerekir. Bu standart ise, ISO 3664 olmalı. Avrupa ülkelerinde uygulanan standart bu. Kaliteli baskı için bu şart. Bu standart 2009 yılına göre uyarlandı ve biraz da zorlaştırıldı" dedi.

Işık kaynağının algı üzerindeki etkisinden bahseden Göksel Şen, insan gözünün 10 milyon, fotoğrafın 3 milyon, renkli slaydın 6 milyon, baskı cihazının 12 bin ve gazete baskısının ise 2 bin renk yakaladığını bildirdi.

Şen, müşteri memnuniyeti ve baskıda kalite için standartın şart olduğunu ifade ederek, matbaacılık sektöründe renk üretimi yaparken, 3 ana evrenin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Sun Chemical PSO Danışmanı Hakan Çelik ise, baskı sonrası yapılması gereken teknik konular ve matbaada kullanılan mürekkep çeşitleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Ofset mürekkeplerin 2 kategoriye ayrıldığını ifade eden Hakan Çelik, "Ofset mürekkepler, bitkisel ve mineral esaslı seriler olmak üzere 2 kategoriye ayrılır. Bu 2 çeşidin en yaygın olarak kullanılanıysa içerisinde tahıl ürünlerinin bulunduğu bitkisel serilerdir" diye konuştu.

Konvansiyonel mürekkep serileri çeşitleri hakkında da katılımcıları bilgilendiren Çelik, mürekkep çeşitleri "Xacat PSO, Diamond, SKF, Intense, Titan" hakkında bilgi verdi.

- KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Matbaacılara Yönelik 'Baskı Öncesi ve Sonrası Renk Yönetimi' Konulu Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement