Mehmet Emin Karamehmet, Forbes'da Türkiye'nin En Zengini Seçildi - Son Dakika
Ekonomi

Mehmet Emin Karamehmet, Forbes'da Türkiye'nin En Zengini Seçildi

Forbes Türkiye'nin "En Zengin 100 Türk" Listesinde Bir Numaraya 4 Milyar Dolarlık Servetiyle Mehmet Emin Karamehmet Oturdu.

28.02.2011 14:30

Forbes Türkiye'nin "En Zengin 100 Türk" listesinde bir numaraya 4 milyar dolarlık servetiyle Mehmet Emin Karamehmet oturdu Forbes Türkiye'nin "En Zengin 100 Türk" listesinde bir numaraya 4 milyar dolarlık servetiyle Mehmet Emin Karamehmet oturdu. Karamehmet'in, 2010 yılındaki serveti 2,9 milyar dolardı. Semahat Arsel ve listenin geçen yıl birincisi olan Hüsnü Özyeğin, 2011 yılında 3 milyar dolarlık servetleri ile ikinciliği paylaştılar. Rahmi Koç, 2.9 milyar dolarlık servetiyle dördüncü, Murat Ülker 2.8 milyar dolarlık servetiyle beşinci oldu. Ferit Şahenk ve Şarık Tara 2.7 milyar dolarlık servetleriyle altıncılığı paylaştı. Filiz Şahenk ve Suna Kıraç ise 2.5 milyar dolarlık servetleriyle sekizinciliğe ortak oldu. Ali Ağaoğlu ise 2.1 milyar dolarlık servetiyle 10'uncu sırada yer aldı.

-KOÇ AİLESİNDEN MUSTAFA, ÖMER VE ALİ KOÇ MİLYARDERLER LİGİNDE-

Bu yıl servetini artırarak yeni milyarder olan 11 kişiden üçü Koç Ailesi'nden olan Mustafa, Ömer ve Ali Koç oldu. Sabancı Ailesi'nden Serra Sabancı, Çiğdem Sabancı Bilen ile Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'nin sahibi Suat Günsel, milyarderler ligine dönüş yaptı. Limak'ın sahipleri Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız ile Hema'nın sahibi Mehmet Hattat, geçen yıl milyoner olarak yer buldukları listede bu yıl milyarderler olarak yer aldı. Forbes 100 listesine, Genel Enerji'nin CEO'su ve kurucusu Mehmet Sepil ile Kazancı Holding'in sahibi Ali Metin kazancı ilk kez ve doğrudan milyarder olarak girdi.

-TEKNOLOJİ ZENGİNİ TEK İSİM YALÇIN AYASLI-

Forbes 100'e göre, Karamehmet ve Sepil'in, Kuzey Irak'ta altı petrol sahasına sahip olan şirketi Genel Enerji, petrol ihracatına başladı. Analistlerin 3.3 milyar dolarla 4.6 milyar dolar arasında bir değere sahip olduğunu düşündüğü Genel Enerji'de, Sepil, yüzde 30 hisseye sahip. Ali Metin Kazancı ise 1 milyar 400 milyon dolarlık serveti ile Türkiye'nin 14'üncü zengini. Servetinin en büyük kaynağı ise Mayıs 2010'da İMKB'de işlem görmeye başlayan ve Kazancı Holding'in sahip olduğu elektrik santrallerini de bünyesinde barındıran Aksa Enerji üretim şirketi oldu.

Listenin yeni yüzlerinden birinin Yalçın Ayaslı olduğu görüldü. Türkiye'de Bora Jet, Nişantaşı'nda Armaggan mağazası yatırımları olan Ayaslı, Boston merkezli Hittite Corporation'un kurucusu. NasdaQ'a kote şirketinin piyasa değeri 2 milyar dolar olan Ayaslı, Forbes 100'ün teknoloji zengini tek ismi oldu.

-TOPLAM SERVET 104 MİLYAR DOLAR OLDU-

Toplantıda verilen bilgilere göre, Forbes 100'ün 2010'da 87 milyar dolar olan toplam serveti bu yıl 104 milyar dolara çıktı. Forbes 100'ün toplam servetinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 19.5 arttı. Listenin milyarderleri ise son üç yıldır artış gösterdi. Bu yıl Forbes 100'de bu yıl 39 dolar milyarderi Türk bulunuyor. Bu rakam geçen yıl 28'de kalmıştı. Listenin ortalama serveti 1 milyar dolar olurken, geçen yıl aynı rakam 801 milyar dolar şeklinde gerçekleşmişti. Bu yıl en zengin Türk olan Mehmet Emin Karamehmet'in, 2010 yılında 2.9 milyar dolar olan serveti, 2011 yılında 4 milyar dolara yükseldi. Listede, Ayşe Verda Gülçelik, Ahmet Yahya Kiğılı, Ali Gülçelik, Aziz Torun ve Mehmet Torun ise 425'er milyon dolarlık servetleriyle 100'üncü sırayı paylaştılar.

-EN GENCİ 26, EN YAŞLISI 86 YAŞINDA-

Listede ilk 10'un toplam serveti 28.2 milyar dolar olurken, bir önceki yıla göre artış 6.2 milyar dolarda gerçekleşti. İlk 50'nin toplam serveti 74 miyar doları yakalarken, bir önceki yıla göre artış 14 milyar dolar oldu. Listede yer bulan 23 kadından sekizi dolar milyarderinden oluştu. Forbes 100'ün yaş ortalaması 59 oldu. İpek Kıraç, 550 milyon dolarlık servetiyle listenin en genç ismi, Selçuk Ecza'nın kurucusu 86 yaşındaki Ahmet Keleşoğlu ise 715 milyar dolarlık servetiyle listenin en yaşlı ismi oldu.

-EN ZENGİN ÇİFT, SUNA VE İNAN KIRAÇ, EN ZENGİN BURÇ KOÇ-

En zengin çift 2 milyar 975 milyon dolarlık servetleriyle Suna ve İnan Kıraç olurken, Kıraç çiftini sırasıyla Sema Işıl- Aydın Doğan, Ahsen - Orhan Özokur, Vuslat Doğan- Ali Sabancı takip etti. Burçlara göre incelendiğinde listede, 15 Oğlak, 12 Balık, 11 Koç yer aldı. Koç'ların toplam serveti, diğer tüm burçlardan daha fazla olarak 14.2 milyar dolar olduğu görüldü.

-EN ÖNEMLİ SERVET KAYNAĞI ENERJİDEN GELDİ-

Forbes Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven, bu yıl Forbes 100 listesinde toplam servetin 104 milyar dolara ulaşsa da, 2008'deki rakamların henüz yakalanamadığını söyledi. Güven, "2008'deki servet oranına ulaşmak için 7 milyar dolarlık fark var" dedi. Forbes Türkiye Editörü Nilgün Çavdar, listeden en önemli servet kaynağının geçen yıl olduğu gibi yine enerjiden geldiğini, listede yer alan 77 kişinin servetinde enerji işindeki yatırımların katkısı olduğunu, 76 kişinin servetinin kaynağında ise gayrimenkul olduğunu söyledi. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Mehmet Emin Karamehmet, Forbes'da Türkiye'nin En Zengini Seçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement