Mersin'de Alevilerin 'Yavuz Selim' Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Mersin'de Alevilerin 'Yavuz Selim' Tepkisi

Mersin\'de Alevilerin \'Yavuz Selim\' Tepkisi

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi üyeleri, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3'ncü köprüye, Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in adının verilmesini protesto etti.

09.06.2013 18:01

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi üyeleri, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3'ncü köprüye, Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in adının verilmesini protesto etti.

Mersin Cem Evi bahçesinde bir araya gelen yaklaşık 200 kişinin protesto eylemine CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer ve Aytuğ Atıcı da katıldı. 3'üncü köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesi kararını protesto eden Alevi'ler, "50 bin Alevi'yi katleden Yavuz'un ismini 3'ncü köprüye vererek ne yapmak istiyorsunuz?" diye sorarak tepki gösterdi. Eylem sırasında "Çapulcular burada, Tayyip nerede?", "Çapulcular ayıldı, imam bayıldı", "Her yer Taksim her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Sloganların atıldığı anda üç kişi, tencere ve tava çalarak tempo tuttu. İnşa edilecek köprünün resmini çizdiği ve üzerine 'Kanlı Yavuz Köprüsü' diye yazdığı pankart dikkat çekti.

'ORTADOĞU'DA MÜSLÜMANLARLA SAVAŞTI'

Eylemde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Suat Yıldız, Padişah Yavuz Sultan Selim'in tahtta olduğu sürece yüzünü hiç batıya çevirmediğini, Ortadoğu'da Müslümanlarla savaştığını öne sürürek şunları söyledi:

"İktidarda kalmak ve saltanatını devam ettirmek için kardeşlerini bile acımadan öldürmüştür. Tarih bunu doğrulamaktadır. 50 bin Alevi'yi katleden Yavuz'un ismini 3'üncü köprüye vererek ne yapmak istiyorsunuz? Ne anlatmaya çalışıyorsunuz? Bu tutumu utanç verici bir politika olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz. AKP inançlara saldırıyor. Alkolü yasakladı. Doğa katliamı yaptı. Zorunlu din derslerinde ve savaş kışkırtıcılığında bulundu. Suriye üzerinden Alevi- Sünni çatışması hazırladılar, tutmadı. Şimdi de Yavuz ismi üzerinden çatışma yaratmak istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz. 3'üncü köprüye verdiğiniz Yavuz ismini bir an önce geri alın. Taksim'de Gezi Parkı olaylarında güvenlik güçleri de artık göstericilere şiddet uygulamaktan vazgeçsin."

'ARTIK HALK SİZE İNANMIYOR'

Daha sonra konuşan CHP Milletvekili Seçer, Yavuz Sultan Selim'in isminin köprüye verilmesini eleştirerek şu görüşlere yer verdi:

"İnsanlar eşit yurttaşlık hakkı istiyor. Alevi'siyle, Sünni'siyle, Hristiyanı'yla, Müslüman'ıyla, Türkü'yle, Arabı'yla, Çerkezi'yle eşit yurttaşlık hakkı istiyor. Son 12 gündür Türkiye'de Türkiye halkaları bunları haykırıyor. 10 yıldır aynı hikayeyle Türkiye halklarını kandırıyorsunuz. Artık halk sizlere inanmıyor."

'KOSKOCA BAŞBAKAN ELEŞTİRİLİR Mİ!'

CHP Milletvekili Atıcı ise, eylemde Başbakan'ı protesto eden vatandaşlara gülerek esprili bir dille, "Siz nasıl eleştirisiniz Başbakanı. Ayıp değil mi size? Hiç utanma yok mu sizde? Yahu AKP milletvekilleri diyor ki 'Başbakan'a dokunmak ibadettir.' Siz gelmişsiniz burada eleştiriyorsunuz. Hiç mi aklınız yok sizin? Koskoca bir Başbakan eleştirilir mi Allah aşkına?" diyerek protestoları desteklediğini belirtti.

Konuşmaların ardından Alevi'ler, sloganlar atıp, alkışla tempo tutarak eylemi sonlandırdı. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin'de Alevilerin 'Yavuz Selim' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement