"Mısır Çarşısı" Davası Yargıtay'da - Son Dakika
Güncel

"Mısır Çarşısı" Davası Yargıtay'da

Yargıtay, Mısır Çarşısında 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili davada Pınar Selek hakkındaki kararını 11 Haziranda açıklayacak.

30.04.2014 16:10  Güncelleme: 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili davada, sanık Pınar Selek hakkındaki kararını 11 Haziran'da açıklayacak.

Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan avukat Ayhan Erdoğan, mahkemenin, patlamanın bombadan kaynaklandığına ilişkin gerekçesinin, gazdan kaynaklanamayacağına yönelik olduğunu söyledi.

Bomba araştırmasıyla ilgili tarihsiz bir istihbarat raporu bulunduğunu anlatan Erdoğan, bu raporda patlamanın bombadan kaynaklandığının söylenmediğini, bomba şüphesiyle araştırma yapılması gerektiğinin belirtildiğini aktardı.

Sanık Abdülmecit Öztürk'ün eylemi Pınar Selek ile gerçekleştirdiklerine ilişkin polis ifadesinin hukuka aykırı olduğunu savunan Erdoğan, Öztürk'ün polise verdiği ifadesini savcılıkta önce kabul etmediğini, 4 saat sonra ise kabul ettiğini belirtti.

Öztürk'ün savcılıktaki ifadesinde savcı imzasının olmadığını öne süren Erdoğan, bunun ifadenin polis şiddetine dayalı olduğunu gösterdiğini ileri sürdü.

Öztürk'ün ifadesinde eylemde kullanılan bombayı parça tesirli olarak tarif ettiğini dile getiren Erdoğan, bomba uzmanlarınca hazırlanan raporlarda patlamanın parça tesirli bombadan kaynaklanmadığının yazıldığını söyledi.

Abdülmecit Öztürk'ün halasından, bombayı kendi evinde hazırladığı yönünde ifade alındığını ancak Öztürk'ün halasının Türkçe bilmediğini belirten Erdoğan, bu ifadenin çelişkili olduğunu savundu.

Erdoğan, bazı raporlar paylaşarak, patlamanın bombadan kaynaklanmadığına ilişkin uzman raporlarının mahkemece dikkate alınmadığını iddia etti.

Avukat Erdoğan, olay yerine ilişkin fotoğrafları ve hazırlattığı 3 boyutlu filmi heyete izleterek, patlamanın bombadan kaynaklanması durumunda zeminde çukur oluşacağını, olayın hemen ardından çekilen fotoğraflarda zeminde tahribat olmadığının görüldüğünü söyledi.

Erdoğan'ın dosyaya sonradan tarihi belirsiz ve zeminde tahribat olduğu görülen fotoğraflar konulduğunu söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, bu fotoğrafların kim tarafından konulduğunu bilip bilmediğini sordu. Erdoğan, buna ilişkin bir bilgisi olmadığını kaydetti.

Selek'in babası avukat Alp Selek ise kızının bir sosyolog olarak "Kürt meselesi" ile ilgilendiğini, sorunun çözümü için araştırmalar yaptığını, bu kapsamda ilk olarak PKK mensuplarıyla görüştüğünü anlattı.

Bu görüşmeler nedeniyle kızının izlendiğini savunan Selek, patlama sonrasında gözaltına alınmasının ardından, kendisine Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili sorular sorulmadığını, sadece görüşmelerine yönelik isim istendiğini, vermeyince de işkenceye uğradığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı Ertuğrul'un, işkence iddiasına ilişkin şikayette bulunup bulunmadığını sorması üzerine Selek, dönemin şartları doğrultusunda hukuki bir sonuç çıkıp çıkmayacağını bilmedikleri için herhangi bir başvuruda bulunmadıklarını söyledi.

Avukat Bahri Belen de bomba imha uzmanlarının patlamanın bombadan kaynaklanmadığı yönündeki raporlarını anımsatarak, bunun nedeninin o dönemde gerçeğin ortaya çıkarılmak istenmesi olduğunu kaydetti.

Dünya hukuk tarihinde buna benzer birçok dava olduğunu, ülkelerin siyasi şartlarına göre davalar görüldüğünü anlatan Belen, "Bu dava da Türkiye'nin kendi koşullarına göre, gergin ortamda örgütün belini kıralım, ölümlere engel olalım düşüncesiyle politik olarak açılmış bir davadır" dedi.

Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, Pınar Selek hakkındaki kararın 11 Haziran'da açıklanacağını duyurdu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Mısır Çarşısı' Davası Yargıtay'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement