MİT Yasasına İptal İstemi - Son Dakika
Güncel

MİT Yasasına İptal İstemi

CHP, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

23.06.2014 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, 6532 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı.

Başvuru dilekçesini verdikten sonra gazetecilere açıklama yapan Toptaş, Türkiye'nin ciddi, donanımlı ve güçlü bir istihbarat teşkilatına her zamankinden daha çok ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Ancak, bu kanunla MİT'e her türlü yetki ve gücün denetimsiz verildiğini savunan Toptaş, "El Muhaberat örgütü istemiyoruz. Kuzey Kore'de, Çin'de, Suriye'de, Sudan'da, Eritre'de, Mısır'da yaşananların ülkemizde yaşanmasını istemediğimiz için istemiyoruz. Yani, ülkemizin her türlü yetkiyi kullanan ama hiçbir sorumluluğu olmayan bir istihbarat örgütünün zulüm ve baskısına açık bir AK MİT devletine dönüşmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Kanunun mutlaka iptal edilmesi gerektiğini öne süren Toptaş, yasayla MİT'in, "bütün temel hak ve hürriyetleri ihlal eden, insanların bütün demokratik haklarını elinden alan, mülkiyet haklarına saldıran, haberleşme özgürlüğünü elinden alan, hiç kimsenin karşısında duramayacağı bir hükümet örgütü haline geldiğini" iddia etti.

Yasayla milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen görevlerin MİT tarafından yerine getirileceğinin düzenlendiğini belirten Toptaş, şu görüşleri savundu:

"Milli güvenlik konusu Türkiye'nin en muğlak konuladından biridir. Her şeyi milli güvenliğin içine alıp MİT'in eylem ve işlemlerine herkesi muhatap kılabilirsiniz. Yasayla MİT herkesi mahkeme kararı olmadan dinleyebilecektir. Türkiye artık, bu yasa yürürlükte kaldığı sürece demokratik hukuk devleti değildir."

Toptaş, Kanun'un 1, 3, 6, 7, 8 ve 11. maddelerinin bazı fıkralarının iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel MİT Yasasına İptal İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement