Muratpaşa El Sanatları Kursuna Yoğun İlgi - Son Dakika
Yerel

Muratpaşa El Sanatları Kursuna Yoğun İlgi

Muratpaşa El Sanatları Kursuna Yoğun İlgi

Muratpaşa'da 28 branşta açılan el sanatları kurslarına 1500 kursiyer katıldı.

29.11.2012 09:58  Güncelleme: 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Açılış kurdelesi kesilirken, bazı öğrencilerin eserleri önünde yakın plan ve toplu görüntü

===

Evler, sanatla kokacak

MURATPAŞA Belediyesi'nin, Muratpaşa Kaymakamlığı'na bağlı Azize Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle 28 branşta açtığı el sanatları kurslarına 1500 kursiyer katıldı. 'Mis Sabunculuk' ve 'Jel Mum Yapımı' kurslarına ise genç kız ve yetişkin kadınların ilgisi büyük oldu. Kursiyerler, rendeledikleri sabunu hamur kıvamında yoğurup, elle şekillendiriyor. Atölyede orijinalinden farksız dekoratif meyveler, çiçekler üretilirken, ham mum da eritilip, kalıplara dökülüyor, soğuduktan sonra üzerlerine süsleme çalışması yapılıyor. Kursiyerler, bir yandan üretim yaparken, bir yandan da ortaya çıkardıkları eserlerini satışa sunup, aile bütçelerine ek gelir sağlıyor.

Evlerinde boş oturmaktan sıkılınca soluğu el sanatları kurslarında alan kursiyerler, geliştirdikleri el becerileri sayesinde, evlerini mis kokan dekoratif sabunlarla süslemeye başladı. Kurs öğretmeni Sevgi Gülbitmez, "Sanat eserine dönüştürülen sabun ve mum iç ve dış mekanları süslerken, üretene para da kazandırıyor. Kursiyerler, kurs bitiminde evlerinde üretim yaparak, boş oturup sıkılmaktan kurtuluyor, hem de hediyelik eşya olarak pazarlayıp para kazanıyor" dedi. Gülbitmez, kursu başarıyla bitiren birçok kursiyerin, internet üzerinden üretimlerinin tanıtım yaparak, yurt içinden ve yabancı ülkelerden sipariş işler aldıklarını da hatırlattı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kadınlar, mis sabun ve mum çalışmalarının gösterirken toplu ve yakın plan görüntü.

===

Ebruya aşık kadınlar

ANTALYA'da son yıllarda kültür-sanat etkinlikleri artarken, birçok dalda açılan el sanatları kurslarına da yoğun ilgi olduğu gözleniyor. Renklerin suyla dansı olarak bilinen 'ebru sanatı' ise giderek yaygınlaşıyor. Muratpaşa Belediyesi Değirmenönü Sanat Merkezi'nde, Azize Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle açılan kurslardan biri olan ebru atölyesinde, ebru sanatına gönül vermiş genç kız ve kadınlar, tekne içindeki sudan harika eserler çıkarıyor.

Kurs öğretmeni Berna Göker, ebrunun, Türkiye'de cilt sanatının yanı sıra, hat sanatında da zemin ve pervaz olarak kullanıldığını hatırlattı. Göker, "Soyut ve plastik sanatlar gibi değerlendirilen ebru, bizlere görsel zerafetin yanı sıra, çıplak gözün göremeyeceği ilginç güzellikler sunuyor. Ebru sanatının terapi özelliği olduğu da biliniyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kadınlar ebru çalışması yaparken toplu görüntü

===

KALEDER'den muhteşem konser

KALEKAPISI Esnaflarını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği'nin (KALEDER) Türk Sanat Müziği (TSM) Korosu, sezonun ilk konserini verdi. Müzik çalışmalarını tarihi İkikapılı Han'da sürdüren koro, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nu dolduran şarkı severlere, şarkılarla dopdolu muhteşem bir gece yaşattı. Tamamı kadın üyelerden oluşan koro, 'Şarkıların Dili' adlı konserde Muhayyer, Segah, Hüseyni, Kürdi, Acemkürdi, Sultaniyegah, Hicaz, Nihavendi, Hicazkar makamlarındaki şarkıları seslendirdi.

Şef Kemal Olguncan'ın çalıştırdığı koronun tüm üyeleri, solist olarak mikrofon önüne çıkıp, dinleyicileri mest etti. Renkli kıyafetleriyle de göz kamaştıran kadın solistler, okunan her şarkının ardından alkış yağmuruna tutuldu. 'Son Mektup' adlı şarkıyla başlayan konserde, yaşamlarını yitirmiş Türkiye'nin ünlü bestekarları, dillerden hiç düşmeyen şarkılarıyla anıldı.

KALEDER Başkanı Hasan Kilit, Antalyalılara, Kalekapısı esnafına unutulmaz bir gece yaşatan koro üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti. "Koromuz, Antalya'nın göz bebeği, esnafımızın da onuru" diyerek, övgüler yağdıran Kilit, koro şefi Kemal Olguncan'a teşekkür plaketi verdi. Kilit, "Amacımız çarşılarımızı müzikle şenlendirip şehir merkezinde hareketliliği artırmak" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Koronun sahnede toplu, solistlerin yakın plan, koro şefi ve sorumlularına plaket ve çiçek verilirken ve izleyicilerden görüntü

===

Korkutan sergiye ilgi büyük

ANTALYA Kent Konseyi Gençlik Spor Kulübü'nce, ilk ve orta dereceli okullar arasında düzenlenen 'Sigara ile Mücadele' konulu resim yarışmasında dereceye giren ve Salih Yön Sanat Merkezi'nde sergilenen öğrenci resimleri büyük ilgi görüyor. Sigaranın insan vücudunda yaptığı tahribata, başta kanser olmak üzere neden olduğu birçok ölümcül hastalığa dikkat çekilen karakalem, pastel boya, suluboya çalışması resimler, sigara içicilerinden de tam not aldı. Sergi, 8 Aralık Cumartesi akşamına kadar gezilebilecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sergilenen eserler izlenirken ve toplu görüntü

===

Antalyalı ruhları sevdi

ANTALYA Devlet Tiyatrosu'nun (ADT) sahneye koyduğu 'Ruhlar Gelirse' adlı eser, Antalyalı tiyatro severlerin büyük ilgisini görüyor. Noel Cowart'ın yazdığı, Arif Özbilen'in Türkçeye çevirdiği eğlenceli oyunda, ruhlarla ilgili yaptığı bir araştırma için evinde ruh çağırma seansları düzenlenen ve ruhlarla birlikte yaşamak zorunda kalan roman yazarının hayatı, komik sahnelerle anlatılıyor. Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde sergilenen oyun, bu akşam da izleyicisiyle buluşacak. Ruhların yaşamını merak edenler, oyunu 1-5-6-7-8 Aralık tarihlerinde de izleyebilecek.

Ali Meriç'in yönettiği oyunda, Süheyla Çöllü, Senem Şahin, Sedat Mayadağ, Gerçek Sağlar, Gül Tunççekici, Selim Türkyılmaz, Ebru Zeliha Sırkıntı rol aldı. Yönetmen Meriç, "Antalyalı, bu oyundaki çok komik sahneler karşısında doyasıya gülüyor. Oyunda yazar yeni karısıyla yaşarken, eski karısının ruhu da eve giriyor, bunu bir tek kendisi görebiliyor. Trafik kazası geçiren yeni eşinin de ruhu ortaya çıkınca, yazarın yaşamı iyice karmaşaya dönüşüyor, çekilmez hale geliyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyun sahnesinden, izleyenlerden görüntü

===

'Aspendos Güzeli' heyecanı

ANTALYA'nın Kepez İlçesi'nde, Kepez Belediyesi'nce açılan sanat kurslarına, özellikle belediye tiyatrosunun sahneye koyduğu oyunlara, çocuk, genç ve yetişkinlerin ilgisi her geçen gün artınca, mevcut kültür merkezlerinin salonları ihtiyaca cevap veremez hale geldi. İlçede her ay 30 ayrı kültür-sanat etkinliği gerçekleşiyor. 'Aspendos Güzeli' adlı tiyatro oyunu ise izlenme rekoru kırıyor. Oyun, Mayıs ayına kadar her ay 3 kez seyircisiyle buluşacak.

Kepez Belediyesi Tiyatrosu'nun (KBT), 512 kişi kapasiteli Erdem Beyazıt Kültür Merkezi'nde sahnelediği yeni sezonun oyunu 'Aspendos Güzeli'ni, 1000'e yakın kişi izlemek isteyince salonda yer sıkıntısı yaşandı. Bazı seyirciler oyunu sahnenin önüne, merdiven boşluklarına konulan sandalyelerde, bazıları da ayakta izledi. Yoğun ilgiden memnun kalan KBT kadrosu ekibi, oyundaki performanslarıyla tiyatro severlerden büyük alkış aldı.

'Aspendos Güzeli'nde Davos'u canlandıran KBT Genel Sanat Yönetmeni Abdullah Sürekli, gösterdikleri ilgiden dolayı Kepezlilere teşekkür etti. İki perdelik, müzikli oyunu, Hüseyin Erdoğan yönetiyor. KBT, yeni sezonda 'Barışa Maya', 'Nasrettin Hoca', 'Hacıyatmaz', 'Buzlar Çözülmeden', 'Yunus Emre Aşk Ateşi' adlı eserleri de sergileyecek. KBT, açtığı ücretsiz tiyatro kurslarında yetişen oyuncularla birlikte her sezon 5 oyun çıkaran bir kurum haline de geldi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan ve izleyicilerden görüntü

===

'İnadına Yaşamak' Almanya yolcusu

ANTALYA Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'nun (ATB) geçen sezon sahneye koyduğu, bu sezon yine tiyatro severlerle buluşacak olan 'İnadına Yaşamak' adlı eser, Antalya'nın Almanya'daki kardeş şehri Nürnberg'e taşınıyor. Metin Balay'ın yazdığı ve yönettiği oyun, 1-2 Aralık tarihleri arasında Nürnberg'de yaşayan Türkler için sahnelenecek. Müfit Kayacan, Mehmet Özgür ve Murat Ercanlı, oyunda sıradan insanların sıra dışı hikayelerini kıssadan hisselerle anlatacak.

ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan, 'İnadına Yaşamak'ın, iddialı oyunlar arasında yer aldığını belirtti. Kayacan, "İnadına Yaşamak, yaşarken usulca akıp giden, sahneye aktarılınca da hepimizi allak bullak eden sıcacık insan hikayelerinden birisi. Yaşamda bize önemsizmiş gibi gelen, çoğu kez fark edemediğimiz olayları, yanından geçip gittiğimiz, ancak gözlerine bakmadığımız insanları düşünelim. Bunların hepsi İnadına Yaşamak'ta" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan sahne görüntüleri

=========

SERGİLER:

=========

ANSAN

Sema Uygur Bayer'in resim sergisi…………………………………………...12-25 Kasım

MEKSA'nın folklorik bebek sergisi (Bahçe)………………………………….16-24 Kasım

Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci resim sergisi………………………….26 Kasım-7 Aralık

ORKUN&OZAN SANAT GALERİSİ

Zeki Serbest'in resim sergisi………………………………………..…...9 Kasım-15 Aralık

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

Müzehher Aloğlu'nun resim sergisi………………………………………..…24-30 Kasım

Hasan Çakır'ın resim sergisi…………………………………………..……...03-12 Aralık

Alper Baler'in (atölye) mask sergisi………………………………………….17-27 Aralık

DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ

Osman Dülek'in resim sergisi…………………………………………30 Kasım-10 Aralık

MİMARLAR ODASI FUAYESİ

GÜSAD 'Ataya Saygı' karma resim sergisi…………………………………..16-30 Kasım

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Ladin Kanat'ın soyut resim sergisi…………………………………....16 Kasım-10 Aralık

ANTALYA MÜZESİ

Sadet Kabaş'ın resim sergisi………………………………………………….16-30 Kasım

Mustafa Köseoğlu'nun resim sergisi……………………………………1……1-15 Aralık

MURATPAŞA BELEDİYESİ FUAYESİ

Semaart Resim Atölyesi sergisi………………………………………………23-30 Kasım

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Türküyem (Müzikli oyun)………………………………………………….……30 Kasım

La Traviata (Opera)…………………………………………………………..… .01 Aralık

Notre Dame'ın Kamburu (Bale)…………………………………………….….…04 Aralık

Haydi Çocuklar Operaya (Çocuk Operası)……………………………….….…..05 Aralık

Notre Dame'ın Kamburu (Bale)…………………………………………………..06 Aralık

Lucia Di Lammermoor (Opera)…………………………………………………...08 Aralık

L.V. Beethoven 9. Senfoni (Konser)………………………………………….10 Aralık

Türküyem (Müzikli oyun)…………………………………………………….11 Aralık

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Ruhlar Gelirse…………………………………………...……………………..30 Kasım

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Tebeşir Dairesi Öyküsü………………………………………………………..30 Kasım

Heccav……………………………………………………………………........29 Kasım

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Yenimahalle Kültür Merkezi)

Mutfak Cadıları…………………………………………………………01-08-15 Aralık

(Antalya Kültür Merkezi)

Kayıp Şehir Atlantis …………………………………………………………..16 Aralık

========

FESTİVAL

========

ANTALYA KÜLTÜR MERKEZİ

Antalya Piyano Festivali…………………………………………….16 Kasım-8 Aralık

==============

ŞİİR DİNLETİSİ

==============

KONYAALTI 13. NOLU PLAJ

Dolunayda Şiir ve Müzik Gecesi (19.30)………………………………….…1 Aralık

======

KONSER

======

Antalya Barosu Türk Sanat Müziği Korosu konseri (19.30)…………………2 Aralık - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Muratpaşa El Sanatları Kursuna Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement