MÜSİAD Heyeti, IMF 1. Başkan Yardımcısı İle Görüştü - Son Dakika
Güncel

MÜSİAD Heyeti, IMF 1. Başkan Yardımcısı İle Görüştü

MÜSİAD Heyeti, IMF 1. Başkan Yardımcısı İle Görüştü

MÜSİAD Heyeti, IMF 1. Başkan Yardımcısı David Lipton ile ABD'de bir araya geldi

06.10.2011 16:20

MÜSİAD heyetinin, ABD temasları çerçevesinde biraraya geldiği IMF 1. Başkan Yardımcısı David Lipton, "Avrupa Birliği Ekonomisi acı çekerken Türkiye Büyümesiyle Avrupa'nın Motor Gücü olmaya devam ediyor" dedi.

60 kişilik bir işadamı heyeti ile ABD ziyaretine başlayan MÜSİAD, programın ikinci gününde de önemli resmi görüşmeler gerçekleştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın başkanlığındaki heyet iki ülke arasındaki ticari ilişkinin arttırılması ve özellikle ABD pazarına giriş konularını tartışmak üzere Ohio, Kentucky ve Illinois eyaletleri milletvekilleri ile bir dizi toplantı yaptı.

Yerel düzeyde ticaret odaları ile işbirliği imkânlarının masaya yatırıldığı görüşmelerde, ortak çalışma alanlarından, pazara giriş stratejilerine kadar birçok farklı konuda görüş dile getirildi.

Illinois eyaleti 19. bölge milletvekili John Shimkus, Türkiye' yi dikkatle incelediklerini ve Türkiye'nin politik olarak bölgede etkinliğini arttırmasını önemsediklerini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin, bölgesinde sahip olduğu potansiyeli kullanarak özellikle demokratik yönetimlere model olabilecek bir liderlik yapabileceğini dile getirdi. Aynı zamanda Kongre'de Enerji ve Ticaret Komitesi üyesi olan Shimkus, Illinois eyaletinde enerji konusunda birçok çalışma ve yatırımlara değinirken iki ülkenin bazı bölgelerde enerji ve özellikle yenilenebilir enerji konularında ortak çalışabileceğini vurguladı.

Ohio eyaleti 5. bölge milletvekili Robert Latta ise savunma alanında iki ülke arasında önemli bağlantıların bulunduğunu, önümüzdeki dönemde özellikle bu alanda önemli işbirliklerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Eyalet ticaret odaları ile işbirliğinin arttırılması gerektiğini belirten Latta, ilk temasın Federal Hükümetin temsilcileri ile gerçekleştirdikten sonra asıl çalışmanın işadamları ile karşılıklı olarak yerel düzeyde odalar kanalıyla yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Görüşmelerin öğleden sonraki kısmında, ABD Ticaret Bakanlığı, heyet tarafından ziyaret edildi. Ticaret Bakanlığı'nda, Avrupa ülkelerinden sorumlu Direktör Jay Burgess ile bir toplantı gerçekleştiren heyet, son günlerde canlanan iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesine yönelik görüşmelerde bulundu. Burgess, 15 gün önce, toplantının yapıldığı aynı salonda Ali Babacan ve heyetiyle önemli görüşmeler yaptıklarını dile getirdikten sonra, resmi heyetlerin hemen akabinde iş adamları ile gerçekleşmekte olan görüşmelerin önemini dile getirdi.

İki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi yönünde serbest ticaret anlaşması seçeneği hakkında sorulan bir soruya, Burgess, bu konuyu şu anda ne Kongre'ye ne de AB'ye kolayca açıklayamayacaklarını belirtti. Bununla birlikte, ABD'nin gelecek hafta Panama, Güney Kore ve Kolombiya ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalayacağının haberini verdi.

IMF'den Türkiye ekonomisine övgü

Görüşmelerin son ayağında ise heyet IMF 1. Başkan Yardımcısı David Lipton ve IMF Türkiye Masası Şefi Rachel Van Elkan ile görüştü.

IMF'nin 2012 yılı Türkiye beklentilerine ilişkin sorulan soruya Lipton, 2012 yılında özellikle Batı Avrupa ülkelerinde ciddi bir finans sorunu yaşanabileceğini, bu gelişmelerin Türkiye'nin takdir edilir büyümesini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

Ancak yaptıkları çalışmalarda Batı Avrupa ekonomilerinin krizin etkisiyle acı çekmeye devam ederken Türkiye'nin yakaladığı büyüme trendiyle Avrupa'nın büyümesinin motor gücü olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Avrupa ülkelerinde yatırımları olan ve bu pazarda krizden oldukça ciddi etkilenen büyük firmaların Türkiye'deki işlerinin daha da iyileşerek devam ettiğini gözlemlediklerini söyledi.

Önümüzdeki dönemde Avrupa'yı iki büyük tehdidin beklediğini belirten Lipton, bu tehditlerin büyük oranda kamu borcu bulunan İtalya ve ispanya gibi ülkelerdeki tüketicilerin oluşturduğu kötümser hava ve 2012 yılında yaşanması muhtemel finansman sıkıntısı olduğunu belirtti. 2012 yılını 2008 krizinden sonra yaşanan 2009 yılına benzeten Lipton, gelişmeleri dikkatle incelediklerini söyledi.

Bu sorunlara Türkiye'nin vereceği tepkinin önemli olduğunu vurgulayan Elkan, AB ithalat seyrinin Türkiye büyümesi için önemli bir gösterge olacağını vurguladı.

Son olarak Lipton, Türkiye'nin özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da etkinliğini arttırdığını ve buralarda gerçekten bir ilham kaynağı olduğunu ve bu süreçlerin de ekonomik yansımalarının nasıl gerçekleşeceğini merak ettiğini belirtti.

Heyet yarın Washington'da bazı önemli görüşmelerle ziyaretlerine devam edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel MÜSİAD Heyeti, IMF 1. Başkan Yardımcısı İle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement