Müsteşar Yardımcısı: 100 Sokak Çocuğu 100 Potansiyel Terörist Demektir - Son Dakika
Güncel

Müsteşar Yardımcısı: 100 Sokak Çocuğu 100 Potansiyel Terörist Demektir

Müsteşar Yardımcısı: 100 Sokak Çocuğu 100 Potansiyel Terörist Demektir

Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı, "100 tane sokak çocuğu piyasada varsa, 100 tane potansiyel terörist var demektir. Birileri gelir kullanır." dedi.

04.11.2014 15:08  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü'nün pilot illerden biri olarak belirlediği Kocaeli'de, 'Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi' projesi kapsamında panel düzenlendi. Panelde çocuk işçiliğin önlenmesi için yasaların yetersiz olduğuna dikkat çekilirken, Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı, Türkiye'de 1980'e kadar 'yetim çocuk' kavramı olduğunu, daha sonra ise 'sokak çocuğu' ile tanıştığını belirterek, "100 tane sokak çocuğu piyasada varsa, 100 tane potansiyel terörist var demektir. Birileri gelir kullanır içeriden veya dışarıdan" dedi.

ÇOCUK İŞÇİ KONUSU

Başiskele İlçesi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı başkanlık yaptı. Toplantıya ayrıca Kocaeli Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set, İş-Kur İl müdürü Öztekin Kaşukçi, Belediye, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma temsilcileri, bazı il daire müdürleri ve STK temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan İş-Kur İl Müdürü Ertuğrul Kaşukçi, Kocaeli'deki istihdam modelleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulunurken, çocuk işçi konusunda hassasiyetle eğildiklerini, böyle bir durumla karşılaşıldığında öncelikle çocuğun eğitimine destek verildiğini, aile bireylerinden birinin istihdamına yönelik çalışma yaptıklarını, aileye maddi ya da farklı sıkıntıları varsa o yönde de destekte bulunduklarını anlattı.

Kocaeli Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set de konuşmasında Kocaeli'de çocuk işçiliği konusunda hassas olduklarını, Valilik olarak çocuk işçiliğin önüne geçmek ve çocukları sokaktan kurtararak eğitimine katkı sağlamak için çalışma yapıldığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Ballı ise, yetişmiş insan gücünün bir ülkenin en büyük zenginliği olduğunu belirtirken, çocuk işçi çalıştırılmasının önlenmesi için de mevcut kanunların yetersizliğinden yakındı.

POTANSİYEL TERÖRİST

Çocuk işçi çalıştırmanın zaten yasak olduğunu söyleyen Müsteşar yardımcısı Ballı şöyle devam etti:

"Önce sorunu ortaya koymamız lazım. Ne kadarı imkansızlıktan, ne kadarı bilinçsizlikten, yani tamam önemli bir kısmı sosyoekonomik nedenlerhle köyden kente gelmiştir. Geçinemiyordur. Belki baba yoktur, belki baba yaşlıdır. Sakat olabilir, çocuk çalışmak zorundadır. Bu çocuk çalışacak arkadaş, ne kadar farkındalık da oluştursan bu çalışır. Bunu nasıl önleyebiliriz? Kim bunlar? Ne kadar, nerede yaşarlar? Modern devlet demek, kayıt kuyut demektir arkadaşlar. Kayda alınmamışsa kuyda almamışsa, kim nerede ne yapıyor bilmiyorsan devlet değilsin. Önce bunları bilmemiz lazım. Henüz çok yaygın değil ama neredeyse bir çocuk işçiliği sektörü oluşacak. 'Sokak çocukları' diye bir kavram bizim belediyelerimizde, bizim coğrafyamızda, bizim milletin hamurunda böyle bir kavram yok. 1980'e kadar böyle bir kavram yok. 'Yetim çocuk' var. Ama bizde sokak çocuğu diye bir kavram yok. Sokak çocuğuyla tanıştık. Ondan sonra sokak çocuklarının molotofla üzerimize geldiğini gördük. Bunlar ilgisizlik yüzünden. 100 tane sokak çocuğu piyasada varsa, 100 tane potansiyel terörist var demektir. Birileri gelir kullanır içeriden veya dışarıdan. Bunları görmemiz gerekiyor." Toplantı daha sonra diğer katılımcıların konuşmalarıyla devam etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Müsteşar Yardımcısı: 100 Sokak Çocuğu 100 Potansiyel Terörist Demektir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement