Ord. Prof. Dr. Sayılı'nın Tarihi "Usturlab"I Eskişehir'e Bağışlandı - Son Dakika
Teknoloji

Ord. Prof. Dr. Sayılı'nın Tarihi "Usturlab"I Eskişehir'e Bağışlandı

Ord. Prof. Dr. Sayılı\'nın Tarihi "Usturlab"I Eskişehir\'e Bağışlandı

Dünyada ''bilim tarihi'' alanında bilinen ilk doktora derecesinin sahibi ve 5 liralık banknotların arkasında portresi bulunan bilim tarihçisi Ordinaryüs Prof. Dr. Aydın Sayılı'nın astronomi ölçümlerinde kullanılandığı tarihi ölçüm cihazı olan usturlabı, öğrencisi tarafından Eskişehir'e bağışlandı Ordinaryüs.

04.01.2014 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DENİZ AÇIK - Dünyada bilim tarihi alanında bilinen ilk doktora derecesinin sahibi ve 5 liralık banknotların arkasında portresi bulunan bilim tarihçisi Ordinaryüs Prof. Dr. Aydın Sayılı'nın astronomi ölçümlerinde kullandığı tarihi ölçüm cihazı olan usturlabı, öğrencisi tarafından Eskişehir'e bağışlandı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan ve ekibi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi'ni ziyaret etti.

Ordinaryüs Prof. Dr. Sayılı'nın öğrencisi olan Gökdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hocasının kendisine verdiği bir usturlabı ve 3 bilim insanına ait plaketi, çok etkilendiğini söylediği Bilim Deney Merkezi'ne bağışlama kararı verdiğini belirterek, gerekli işlemler için bilim tarihçisi ve kimya mühendisi Dr. Günseli Naymansoy'a bıraktığını kaydetti.

Ordinaryüs Prof. Dr. Sayılı'nın 1942 yılında Harvard Üniversitesi'nde bilim tarihi alanında doktorasını tamamladığını anımsatan Prof. Dr. Gökdoğan, şöyle konuştu:

"Dünyada bilim tarihi alanında bilinen ilk doktora derecesinin sahibidir. 2009 yılı başından itibaren 5 liralık banknotların arka yüzünde resmi bulunmaktadır. Onun bana bıraktığı usturlabın Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi'ne çok yakışacağını düşündüm." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Ord. Prof. Dr. Sayılı'nın Tarihi 'Usturlab'I Eskişehir'e Bağışlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement