Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bal ormanları bizim için çok önemli."

15.01.2012 13:45

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bal ormanları bizim için çok önemli. Türkiye'yi organik bal merkezi yapma bakımından 102 noktada bal ormanları kurduk" dedi.

Bakan Eroğlu, açılış ve temel törenlerine katılmak üzere geldiği Adana'da DSİ 6. Bölge Müdürlüğünde basın toplantısı düzenledi.

Eroğlu, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Kilis'te baraj, gölet, içme suyu isale hattı, taşkın koruma tesisi, sulama tesisi, bal ormanları, mesire yeri, kent ormanı, milli park, tabiat parkı ve meteoroloji sistemleri gibi önemli yatırımlar ve projeler yaptıklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Türkiye'nin en büyük yatırımcı kurumu olup şu ana kadar bin 28 tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Eroğlu, bunlardan 206'sının baraj olduğunu ifade etti.

Barajlarla 1 milyon hektardan fazla araziyi sulamaya açtıklarını ve taşkın koruma tesislerini tamamladıklarını söyleyen Eroğlu, 49 yerleşim yerine içme suyu temin ettiklerini bildirdi.

Eroğlu, Çukurova'nın Türkiye'nin kalkınmasında büyük rol oynayan bir bölge olduğunu belirtti.

-"7 ilde 2 milyar liralık yatırım"-

Bakan Eroğlu, 7 ildeki yatırımlar ve projelerle ilgili şunları söyledi:

"Adana'da geçen yılın sonuna kadar 539 milyon 112 bin liralık yatırım yapıldı, sulama alanda pek çok tesis hizmete açıldı. Şu ana kadar 351 bin 720 dekar tarım arazisine su sağlandı. Bu çalışmalarla birlikte 9 bin 500 kişiye istihdam, çiftçilere yılda 139 milyon lira katkı sağlandı. Sulama ve drenaj projesi, yenileme projesi, cazibe sulaması, dere ve heyelan ıslahı ve gölet planlamaları gibi çalışmalarımız sürüyor. 'Bin Günde Bin Gölet Projesi' kapsamında Adana'da 9 gölet yapılacak."

Eroğlu, Adana'da Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü kurularak bir eylem planı çerçevesinde kentin dünyaya açılmasının sağlandığını, kent genelinde 9 yılda 1 milyon 323 bin 160 dekar ormanlık alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapılarak 69 milyon 176 bin 830 adet fidanın toprakla buluşturulduğunu bildirdi.

Adana'da 3 kent ormanı, 2 bal ormanı, 1 mesire yeri tesis edildiğini belirten Eroğlu, "Orman köylümüze süt sığırcılığı, süt koyunculuğu ve güneş enerjisi sistemi konularında 11 milyon 628 lira destek verilmiş, ayrıca orman köylüleri ve kooperatiflerine 85 milyon lira kredi desteği sağlanmıştır" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Mersin'de 2003-2011 yıllarında toplam 270 milyon 960 bin liralık yatırım yapıldığını ifade eden Eroğlu, "Mersin İçme Suyu İsale Hattı 2. kısım çalışmasıyla kentte yılda toplam 47 milyon 500 bin metreküp içme suyu temin edildi, 41 bin 780 dekar tarım arazisine su sağlandı. Bin 500 kişiye istihdam sağlandı. Yılda 18 milyon 800 bin lira zirai milli gelir artışı elde edildi" dedi.

Eroğlu, Mersin'de 20 derenin ıslah edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ilimizde devam eden çalışmalar var. Örneğin Pamukluk Barajı'nın temeli geçen yıl atılmıştı. KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su verecek barajın inşaatına başlandı, çok sayıda gölet ve dere ıslahı yatırımları devam ediyor. Mersin'e yeni yapılacaklarla 18 gölet kazandırılacak. 8 mesire yeri, 5 yaban hayatı geliştirme sahası gibi çalışmalar yapıldı."

Bakan Eroğlu, Hatay genelinde 2003-2011 yıllarında toplam 319 milyon liralık yatırım yapıldığını, tamamlanan tesislerle 77 bin 230 dekar tarım arazisinin suya kavuştuğunu, 18 tesisle 16 yerleşim yeri ve organize sanayi bölgesinin taşkından korunmasının sağlandığını bildirdi.

Eroğlu, "İl genelinde 134 bin 750 dekar alanda çalışma yapılarak 6 milyon 877 bin 401 fidan toprakla buluşturuldu" dedi.

Gaziantep'e 432 milyon 387 bin lira yatırım yaptıklarını belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"İçme suyu alanında yapılan çalışmalarla yılda toplam 47 milyon 300 bin metreküp içme suyu şehre verilerek 2018 yılına kadar olan ihtiyacı karşılandı, 207 bin 460 dekar tarım arazisi suya kavuşturuldu. Dere ıslahı yapılan kentte 7 gölet yeri belirlendi. 159 bin 380 dekar ormanlık alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapıldı, bir adet bal ormanı, bir adet kent ormanı, 3 mesire yeri tesisi gerçekleştirildi. Bal ormanları bizim için çok önemli. Türkiye'yi organik bal merkezi yapma bakımından 102 noktada bal ormanları kurduk. Bal üreticileri ve ihracatçılar hangi tür bal istiyorsa bu alanlara ona göre bitki ekiyoruz. Bu alanların tamamında organik üretim yapılacak. Bu gerçekten büyük bir açılım.

Kahramanmaraş'ta ise belirtilen yıllar süresince 668 milyon 637 bin liralık yatırım, yapıldı, 52 milyon metreküp içme suyu temin edildi, Osmaniye'de ise 115 milyon 758 bin liralık yatırım gerçekleştirildi. Söz konusu illerimizde aynı zamanda otomatik meteoroloji gözlem istasyonları da kuruldu. Kilis'te ise 113 milyon 181 bin lira tutarında yatırım sağlandı. Kilis'e yapılan tesislerle yılda toplam 5 milyon 800 bin metreküp içme suyu temin edilirken 4 bin 260 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Bakanlık olarak Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Kilis'te toplam 2 milyar 459 milyon liralık yatırım yaptık. Baraj, gölet, içme suyu ve ağaçlandırma açısından 7 ili kapsayan bu bölge önemli bir bölge. Şubat ayında bu bölgedeki yayla turizmini geliştirmek için toplantı yapacağız. Bu bölgeyi dünya yayla ve doğa turizmine açmak ve tanıtmak istiyoruz. Bunu da tanıtımla yapacağız. Bu bölgenin yıldızı parlak."

Bakan Eroğlu, daha sonra, açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Adana'nın İmamoğlu ilçesine hareket etti.

Eroğlu'na, genel müdürler, bölge müdürleri ve bazı AK Parti Adana milletvekilleri eşlik etti.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement