Pakistan İran Arasında İnşa Edilen Doğalgaz Boru Hattı - Son Dakika
Güncel

Pakistan İran Arasında İnşa Edilen Doğalgaz Boru Hattı

Pakistan İran Arasında İnşa Edilen Doğalgaz Boru Hattı

İki ülkenin, Tahran'da biraraya gelen Petrol ve Doğal Kaynaklar bakanları hattın yapım çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılması ve çalışmaların hızlandırılması konusunda anlaşmaya vardı
10.12.2013 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan ve İran arasında inşa edilen doğalgaz boru hattının yapımının hızlandırılmasına karar verildiği bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Şahid Hakan Abbasi'nin Tahran'da mevkidaşı Bijan Namdar Zangeneh ile biraraya geldiği ve boru hattının yapımının ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılarak çalışmaların hızlandırılmasına karar verildiği kaydedildi.

Görüşmede etkin işbirliği sonucunda yol haritası çıkarılarak hattın yapımının hızlandırılacağı, her iki tarafça oluşturulacak uzmanlar heyetinin en kısa zamanda bir araya gelerek inşa çalışmalarının parametrelerini ele alacağı dile getirildi.

Pakistan'ın, hattın yapımı konusunda istekli olduğunu bir kez daha vurgulama amacıyla ziyaretin gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, ülkenin enerji ihtiyacının karşılanması noktasında bu projeye büyük önem verildiği, Abbasi'nin görüşmede mevkidaşı Zangeneh'e, İslamabad yönetiminin tüm kararlığı ile İran doğalgazını Pakistan'a taşıyacak projenin arkasında olduğunu ifade ettiği vurgulandı.

İran-Pakistan gaz boru hattı

7,5 milyar dolara mal olması beklenen projenin yapımı için iki ülke arasındaki anlaşma 2010 yılında imzalanmış, geçtiğimiz Mart ayında da eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve eski Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin katılımı ile İran'ın güneydoğusundaki Çabahar kentinde düzenlenen törenle projenin Pakistan kısmının yapımına başlanmıştı.

İran'ın Güney Pars doğalgaz sahasında Assalouyeh bölgesindeki doğalgaz yataklarının olduğu kısımdan başlayan ve toplam uzunluğu 2700 kilometre olan boru hattı Pakistan'ın güney batısındaki Huzdar bölgesine kadar gelecek. Hat daha sonra ikiye ayrılarak güney doğudaki Karaçi ve ülkenin orta bölgesindeki Multan şehirlerine ulaşacak.

Projenin 2014 yılında tamamlanması ile birlikte Pakistan, Türkiye'nin arından İran'dan doğalgaz ithal eden en büyük ikinci ülke olacak.

Bu arada Mart ayındaki törenin ardından ABD İran'a yönelik yaptırımların ihlal edildiği gerekçesi ile rahatsızlığını dile getirmiş, dönemin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Viktoria Nuland yaptığı açıklamada, "Obama yönetiminin, Pakistan-İran doğalgaz anlaşmasına başından beri duyduğu endişe açıktır" ifadesini kullanmıştı. - İslamabad

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan İran Arasında İnşa Edilen Doğalgaz Boru Hattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement