Pençe Tatbikatında Türk işi Mühimmat Kullanılıyor - Son Dakika
Güncel

Pençe Tatbikatında Türk işi Mühimmat Kullanılıyor

Pençe Tatbikatında Türk işi Mühimmat Kullanılıyor

Tatbikatta, Eskişehir, Bandırma, Diyarbakır, Ankara, Malatya, Balıkesir ve Konya'daki filolardan katılan savaş uçakları 9 hedefi bombalarla vurdu.

29.06.2013 04:24  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tatbikatı Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile Ankara'da elçilikleri bulunan 15'den fazla ülkenin askeri ataşeleri de izledi.

IŞIK TATBİKATI

Işık tatbikatında ise yine savaş uçakları daha önceden belirlenen 8 hedefi, lazer güdümlü bombalarla vurdu. Pilotların hedefi vurmadan önce 'Önce vatan' deyip, hedefi vurması dikkat çekti. Daha sonra tatbikattaki senaryo gereği bir F-16 uçağının düşmesi sonucu boş arazide kalan yaralı asker F-16 ve F-4 uçaklarıyla yeri tespit edilip, skorsky helikopterle gelen arama kurtarma ekibi, halatlarla helikopterden inip, yaralı askeri kurtardı. Gece görüşlü dürbünle tatbikatı izleyen Orgeneral Özel'e, 'ENGEREK' adındaki yerden işaretleme görevleri için tasarlanmış, düşük ağırlık ve boyutlarda gelişmiş bir lazer hedef işaretleme cihazı tanıtıldı.

'TATBİKATLA GURUR DUYDUM'

Tatbikatın ardından basın açıklaması yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, şunları söyledi: "Bugün Hava Kuvvetlerimizce planlanan ve farklı üstlerden katılan filolarımız ile Kara Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığı katılımıyla çok başarılı bir tatbikatı gururla izledik. Silahlı kuvvetlerimizin ulaşmış olduğu teknolojik altyapıyı ve vurucu gücü gösteren bu tatbikatlardan gurur duydum, iftar ettim."

HAKİKİ MÜHİMMAT KULLANILDI

Tatbikatta gerçek mühimmatların kullanıldığını vurgulayan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakiki mühimmat atışlarının maksadı; Türk Hava Kuvvetlerinin ulaştığı eğitim seviyesini vurucu gücünü, üretilen milli sistemlerin teknolojik gelişim ile hava gücüne olan katkılarını senaryo ve gösteri konsepti içerisinde sergilemek ve çağdaş bir hava ve uzay gücünün etkilerini hakkında farkındalık yaratmak olarak oluşturulmuştur. Akşam bölümünde izlediğimiz ışık muharebe arama kurtarma tatbikatının maksadı; muhabere arama kurtarma tatbikatında ihtiyaç duyulan komuta kontrol sürecini işletmek, muharebe usullerini denemek ve geliştirmek, kazazede durumuna düşme ihtimalinde olan pilotların harekat sahasında hayatta kalma, kaçma ve kurtulma usullerini geliştirmek, pilotlarımızın eğitim seviyelerini artırmak ve geliştirilen yeni usul silah ve tesisatı denemek olarak belirlenmiştir. Gerek gündüz bölümünde izlediğimiz hakiki mühimmatla yapılan başarılı atışlarla gerekse akşam bölümünde izlediğimiz arama kurtarma tatbikatın bu amacı gerçekleştirdiğini düşünüyorum."

UZUN MENZİLLE MÜHİMMATIN ÖNEMİ

Hava Kuvvetlerinin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin göz bebeği olduğunu ifade eden Özel, "Günümüzde uzun menzilli hassas güdümlü mühimmatın önemi bugün için herkes tarafından malum olduğunu düşünüyorum. Pilot zayiatıyla birlikte hedef bölgesinde kontrolsüz sivil zayiat riskini de önemli ölçüde azaltan bu tür mühimmat muharebede önemli bir kuvvet çarpanı olmuştur. Bugün SOM, Harpy ve Hassas Güdüm Kiti ile yapılan atışlarda bu konuda imkan ve kabiliyetlerimizi başarıyla sergilemiş bulunuyoruz. Sadece az sayıdaki modern ordularda bulunan bu yeteneklere sahip olmamızın önemini vurgulamak istiyorum. Bunun ötesinde bu yetenekleri etkin bir şekilde kullanabilen nitelikli ve eğitim seviyesi personele sahip olmanın ise bundan daha önemli ifade etmek isterim" dedi.

SAVUNMA SANAYİ GELDİĞİ NOKTA

Türkiye'nin savunma sanayisinin geldiği noktanın önemine de değinen Özel, şunları söyledi: "Bugün savunma sanayinin geldiği nokta gurur vericidir. Çok kısa zamanda çok büyük aşamalar kaydettik. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Daha çok çalışarak daha gelişmiş sistemler yapacağız. Buna yürekten inanıyorum. Kendi füzesini, tankını, insansız hava aracını, gemisini ve gelişmiş silah sistemlerini kendi mühendisleriyle, kendi teknisyenleriyle, kendi işçileriyle özgürce tasarlayabilen ender bir ülke haline geldik."

DÜNYA'DA BARIŞ İÇİN 4 BİN TÜRK ASKERİ GÖREVLİ

Dünya'da barış için çalıştıklarını ifadene eden Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, "Daima gücünü yüce Türk milletinden almış olan Türk Silahlı Kuvvetleri sahip olduğu bu gücü bölgesinde ve dünyada barış, huzur ve istikrarın sağlanması için kullanmış ve kullanmaya da devam etmektedir. Halan bu anlayışla Somali'den, Kosova'ya, Aden Körfezi'nden Afganistan'a kadar dünyada birçok yerinde barışa katkıda bulunan 4 bine yakın personelimiz bulunmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Pençe Tatbikatında Türk işi Mühimmat Kullanılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement