Rıdvan Turan: Yaklaşık 800 Milyar TL'lik Sermayenin, Burjuvazinin, Patronların Alınmayan Vergisi Var. Bütçeyi Yoksullardan Toplayan, Zenginlerin... - Son Dakika
Güncel

Rıdvan Turan: Yaklaşık 800 Milyar TL'lik Sermayenin, Burjuvazinin, Patronların Alınmayan Vergisi Var. Bütçeyi Yoksullardan Toplayan, Zenginlerin...

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde, "Bu bütçede 994 milyar TL’lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL’lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL’lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor" dedi.

12.12.2022 19:42  Güncelleme: 19:48

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde, "Bu bütçede 994 milyar TL'lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL'lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL'lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülüyor. Genel Kurul'da HDP Grubu adına söz alan Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçesini değerlendirdi. Turan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"800 MİLYAR TL'LİK SERMAYENİN, BURJUVAZİNİN, PATRONLARIN ALINMAYAN VERGİSİ VAR: Size vergi harcamalarından bahsedeyim. Bu bütçede 994 milyar TL'lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL'lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL'lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN EN FAZLA KAYNAK KULLANAN İKTİDARI: Ben, Bakan'a 'Niye yanlış yapıyorsun' demiyorum, 20 yılın hesabını soruyorum. Bu 20 yıl boyunca, dışarıdan gelen likidin de bolluğundan kaynaklı yatırımlar, dış krediler, sıcak para girişi, milli hasılanın yüzde 25'ine denk gelen vergi geliri, 70 milyar dolara yakın bir özelleştirme kalemi, bununla ilgili FETÖ'nün çökülen malları, milyar dolarlık şirketleri hem içeride hem döviz olarak yapılan borçlanma var. Yani Türkiye Cumhuriyeti'nin en fazla kaynak kullanan iktidarından bahsediyoruz.

DÜNYANIN PARASINI ZATEN SİZ HARCAMIŞSINIZ: Şimdi bize diyorlar ki 'İşsizliği toparlıyoruz, istihdamı artıyoruz'. Günaydın ya. Dünyanın parasını zaten siz harcamışsınız. Dünyanın parasını perişan etmişsiniz, betona yatırmışsınız. Katma değer, teknoloji üretmeyen sektörlere, kendi iktidarınızın destek kıtası olsun diye beş tane müteahhitte bunları vermişsiniz. Ondan sonra diyorsunuz ki 'Bu kadar kaynak üretmişken makro dengeler yavaş yavaş yerine geliyor'. Burada büyük bir haksızlık, yanlışlık var.

TÜRKİYE'NİN İHRACATINDA YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ YÜZDE 4 BİLE DEĞİL: 'Toplum olarak zenginleşiyoruz' algısını yarattılar, toplum olarak yoksullaşıyoruz. İHA'ya, SİHA'ya bağlı bir yeni sanayi ürettiler ama Türkiye'nin ihracatında yüksek teknoloji ürünleri yüzde 4 bile değil. 16,5 trilyonluk borç stoğunu da iç ve dış borçlar olarak yan yana koyduğumuzda ortadaki tablo gerçekten hazin.

SİZİN İKTİDARINIZ SONRASI GELECEK OLANLARA OLAĞANÜSTÜ BİR YÜK BIRAKIYORSUNUZ: Büyüme verilerine bakalım. Dış ticarete, cari açığa, istihdama ve en önemlisi emeğin milli gelirden aldığı paya bakalım. Baktığımızda görünen şudur; Bakan'ın 'Türkiye Ekonomi Modeli' dediği yerli-milli ihracata dayalı, düşük Türk lirası-yüksek kur temelli politika yerle yeksan olmuştur, çökmüştür. Bununla devam etmeyin, gözünüzü seveyim. Bununla devam ettiğiniz her gün, bizim çoluğumuza çocuğumuza, sizin iktidarınız sonrası gelecek olanlara olağanüstü bir yük bırakıyorsunuz. Bunu söylemekten dilimizde tüy bitti.

İSTANBUL'DA GİTTİĞİMİZ YERLERDE, HANGİ SEMTİN PAZARINDAN DAHA FAZLA ATIK TOPLANABİLECEĞİ, ARTIK BİR KONU HALİNE GELMİŞ: İşçi sınıfının, ücretlilerin, emekçilerin milli gelirden aldığı pay yüzde 30'a yakınken şu anda bu pay yüzde 26'ya, işçi sınıfının nicel olarak artışı dikkate alınırsa yüzde 18'lere düştü. Sermayenin aldığı pay ne oldu? Yüzde 51'den 54,8'e çıktı. İşçi sınıfı daha da yoksullaşmaya başladı. Şunu soruyorum; kardeşim, 'Türkiye Modeli' dediniz, tek tek saydım verilerin hiçbirinde düzelme yok. Tam tersine Türkiye, bir borç krizine, bir maliye krizine adım adım yürüyor. Veriler böyle söylüyor. Çarşıya, pazara bakalım. İstanbul'da gittiğimiz yerlerde, hangi semtin pazarından daha fazla atık toplanabileceği, artık bir konu haline gelmiş. 'Esenler'in pazarına giderseniz daha fazla atık toplayabilirsiniz; daha fazla biber, domates var' diyor insanlar birbirine."

Rıdvan Turan: Yaklaşık 800 Milyar TL\'lik Sermayenin, Burjuvazinin, Patronların Alınmayan Vergisi Var. Bütçeyi Yoksullardan Toplayan, Zenginlerin...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Rıdvan Turan: Yaklaşık 800 Milyar TL'lik Sermayenin, Burjuvazinin, Patronların Alınmayan Vergisi Var. Bütçeyi Yoksullardan Toplayan, Zenginlerin... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement