Tgc: "Rtük Kuruluş Yasasına Uygun Olarak Görevini Yapmalı, İktidarın Sansür Aygıtı Olmaktan Vazgeçmelidir" - Son Dakika
Güncel

Tgc: "Rtük Kuruluş Yasasına Uygun Olarak Görevini Yapmalı, İktidarın Sansür Aygıtı Olmaktan Vazgeçmelidir"

Tgc: "Rtük Kuruluş Yasasına Uygun Olarak Görevini Yapmalı, İktidarın Sansür Aygıtı Olmaktan Vazgeçmelidir"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) FOX TV Halk TV, Tele 1 ve Flash Haber TV’ye verdiği idari para cezalarına ilişkin “RTÜK bu tip kararlarıyla sansür ve oto sansüre yol açmakta, kamu aleyhine olan konuların tartışılmasını engellemeye çalışmaktadır. Israrla ifade ettiğimiz gibi RTÜK kuruluş yasasına uygun olarak görevini yapmalı, iktidarın sansür aygıtı olmaktan vazgeçmelidir. Yurttaşın habere erişimini ve gazetecilerin görevlerini yapmalarını engellememelidir” açıklamasını yaptı.

05.04.2023 14:57  Güncelleme: 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) FOX TV Halk TV, Tele 1 ve Flash Haber TV'ye verdiği idari para cezalarına ilişkin "RTÜK bu tip kararlarıyla sansür ve oto sansüre yol açmakta, kamu aleyhine olan konuların tartışılmasını engellemeye çalışmaktadır. Israrla ifade ettiğimiz gibi RTÜK kuruluş yasasına uygun olarak görevini yapmalı, iktidarın sansür aygıtı olmaktan vazgeçmelidir. Yurttaşın habere erişimini ve gazetecilerin görevlerini yapmalarını engellememelidir" açıklamasını yaptı.

TGC Yönetim Kurulu, RTÜK'ün FOX TV Halk TV, Tele 1 ve Flash Haber TV'ye idari para cezası kararlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"Haftalık olağan toplantısında izleme dosyalarını görüşen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Fox TV, Halk TV, Tele1 ve Flash Haber TV'yi çeşitli gerekçelerle cezalandırdı. RTÜK Üyesi İlhan Taşçı'nın açıklamalarına göre; Hafta Sonu Ana Haber Sunucusu Gülbin Tosun'un iktidarın kadına yönelik 'okumasın, eve kapansın, çocuk yapsın' anlayışını eleştirmesi nedeniyle Fox TV'ye yüzde 3 para cezası kararı alındı. Ayşenur Arslan'ın sunduğu programda konuk Turgut Kazan ile deprem sonrası 'can pazarında vinç ticareti' haberini değerlendirmeleri ve ölen sayısının farklı gösterilmesini eleştirmeleri nedeniyle de Halk TV'ye özgürce kanaat oluşumunu engellediği gerekçesiyle yüzde 3 para cezası verildi. Merdan Yanardağ ile Prof. Dr. Emre Kongar'ın 18 Dakika programında Şanlıurfa Belediyesi'nin yurt dışından bölge ıslahı için gönderilen yardımları Afganistan'a Taliban'a göndermesini eleştirmelerini nedeniyle Tele 1'e de yüzde 3 para cezası verdi.

"BU KARARLAR HUKUKLA BAĞDAŞMAMAKTADIR ANAYASA'YA VE KANUNLARA AYKIRIDIR"

Hükümetin deprem bölgesindeki insanları yalnızlığa terk ettiği ve yıkıntılardan insanları çıkarmayarak enkaz kaldırma çalışmalarına başladığı ifadelerinin yer aldığı Flash Haber'deki Cüneyt Akman ile Zamanın Ruhu programı da RTÜK tarafından cezalandırıldı. Bu kararlar hukukla bağdaşmamaktadır Anayasa'ya ve kanunlara aykırıdır.

"RTÜK BU TİP KARARLARIYLA SANSÜR VE OTO SANSÜRE YOL AÇMAKTA, KAMU ALEYHİNE OLAN KONULARIN TARTIŞILMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞMAKTADIR"

Yurttaşları bilgilendirmek, aydınlatmak, eleştirel haber yapmak her gazetecinin ödevidir. RTÜK, seçime giderken bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarına ceza vererek yurttaşların habere erişimini engellemeyi sürdürmektedir. RTÜK bu tip kararlarıyla sansür ve oto sansüre yol açmakta, kamu aleyhine olan konuların tartışılmasını engellemeye çalışmaktadır. Israrla ifade ettiğimiz gibi RTÜK kuruluş yasasına uygun olarak görevini yapmalı, iktidarın sansür aygıtı olmaktan vazgeçmelidir. Yurttaşın habere erişimini ve gazetecilerin görevlerini yapmalarını engellememelidir. "

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tgc: 'Rtük Kuruluş Yasasına Uygun Olarak Görevini Yapmalı, İktidarın Sansür Aygıtı Olmaktan Vazgeçmelidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement