IŞİD, Türk Askerinin Bulunduğu Başika'yı Bombaladı! 4 Türk Askeri Yaralı - Son Dakika
Güncel

IŞİD, Türk Askerinin Bulunduğu Başika'yı Bombaladı! 4 Türk Askeri Yaralı

IŞİD, Musul'un Başika bölgesinde Türk askerlerinin de bulunduğu kampı bombaladı. Türk askerinin obüslerle karşılık verdiği bombardımanda 4 Türk askeri yaralandı.

16.12.2015 17:47  Güncelleme: 00:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Musul'un Başika bölgesinde Türk askerinin eğitim için bulunduğu kamp, IŞİD tarafından bombalandı. IŞİD saldırısına müdahale eden 4 Türk askeri de yaralandı. Yaralı askerler, Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirildi. Genelkurmay, Türk askerinin IŞİD hedeflerine obüslerle misliyle karşılık verdiğini aktardı.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Olayın ardından Genelkurmay Başkanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"16 Aralık 2015 tarihinde; DEAŞ Terör Örgütü ile Peşmerge güçlerinin karşılıklı çatışmaları esnasında, saat 15.10 sularında, DEAŞ Terör Örgütü'nün Peşmerge tarafına attığı KATYUŞA ÇNRA mermilerinin bir kısmı Türk askerlerinin de konuşlu bulunduğu BAŞİKA'daki Üs Bölgesine düşmüştür.

Üs Bölgesine düşen mermilerden dolayı dört Kahraman silah arkadaşımız hayati tehlikeleri olmayacak şekilde yaralanmış ve süratle Şırnak Devlet Hastanesi'ne tahliye edilmişlerdir.

Tespit edilen DEAŞ Terör Örgütü hedeflerine obüsler ile misliyle karşılık verilmiştir."

4 TÜRK ASKERİ YARALANDI

Saldırganların 50-60 havan topuyla karargahı bombaladığı saldırı sırasında 4 Türk askeri yaralandı. Öte yandan Barzani ailesine yakın haber sitesi Rudaw'da saldırıda 2 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de yaralandığını duyurmuştu. O, 6 askerden 4'ünün Türk askeri olduğu öğrenildi.

MİSLİYLE KARŞILIK VERİLDİ

Öte yandan saldırının ardından Türk askeri, IŞİD'e misliyle karşılık verdi.

KRİZE NEDEN OLMUŞTU

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul'un 32 kilometre kuzeyindeki Başika'da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğitiyordu. Bu komando birliği ve tank gücünde ay başında yapılan nöbet değişimi, Ankara ile Bağdat arasında diplomatik kriz yaratmıştı.

ARAP BİRLİĞİ GÖRÜŞECEK

Öte yandan Irak Dışişleri Bakanlığı, Arap Birliği'nin, Türkiye'nin Başika kampında asker bulundurmasını görüşmek üzere toplanacağını duyurdu. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal tarafından yapılan açıklamada; "Irak'ın talebi üzerine Arap Birliği ülke temsilcileri 24 Aralık'ta olağanüstü toplanacak. Toplantıda Türkiye'nin Irak toprağına gerçekleştirdiği 'ihlal' ele alınacak" denildi. Açıklamada Cemal, Irak'ın Türkiye'nin bütün askerlerini Irak'tan çekmesi için ısrarcı olacağını vurguladı.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

IŞİD BAŞİKA'NIN İSMİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİ

Tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.

IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

IŞİD, Türk Askerinin Bulunduğu Başika\'yı Bombaladı! 4 Türk Askeri Yaralı

Son Dakika Güncel IŞİD, Türk Askerinin Bulunduğu Başika'yı Bombaladı! 4 Türk Askeri Yaralı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (164)

  • NONDA: MUSUL KERKÜK BİZİMDİR yaşasın TC 49 165 Yanıtla
  • HÎVAŞÎN: Musul KÜRDİSTANDIR 111 75 Yanıtla
  • level 99: Türkiyeden ayrılması gereken grupları açıklıyorum: 1-aleviler 2-ermeniler 3-kürtler 29 99 Yanıtla
    kakape: level 99,sen ne mal adammışsın 1 2 TÜRK: Dünden beri bu yazıyı yapıştırıp paylaşmaktan parmağın nasır tuttu,ucuz pravakatör seni.. 1 0 İtü inşaat mühendisi: Ve senin gibi kategoristler! 1 0
  • 54 adalı: Musul kerkük bekle bizi 32 79 Yanıtla
    Murat: Yüz yıldır bekliyor, hala bekle diyorsun 1 0
  • MEYA FARQİN: Güzel haber.. 40 45 Yanıtla
  • HÎVAŞÎN: Mûsil KÜRDİSTANDIR 23 61 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement