MSB açıkladı: Esed güçlerinin konvoyumuza saldırısında 3 sivil öldü - Son Dakika
Güncel

MSB açıkladı: Esed güçlerinin konvoyumuza saldırısında 3 sivil öldü

Han Şeyhun ilçesinin sınırlarına yaklaşan Esed güçleri, Türk askeri konvoyunun geçiş güzergahını savaş uçaklarıyla hedef aldı. MSB'den yapılan açıklamada 3 sivilin öldüğü, 12 sivilin yaralandığı belirtildi.

19.08.2019 09:50  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beşşar Esed rejimi güçleri, Rusya'nın hava desteğiyle İdlib mutabakatını ihlal ederek Han Şeyhun ilçesini ele geçirmeye yönelik hava ve kara operasyonu başlattı. İran destekli yabancı terörist gruplar ile Rus özel kuvvetleri ve paralı askerlerinin destek verdiği rejim güçleri, İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun ilçesine girmek için saldırı düzenliyor.

Çatışmalar halihazırda Han Şeyhun'a 400 metre mesafede ve ilçeye giriş noktası niteliğindeki Nimr'de sürüyor. Son bir haftadır İdlib'in güneyindeki Hama kırsalından ilerleyen rejim güçleri, sabah saatlerinde Nimr'den önceki kontrol noktası olan Fakir'i ele geçirmişti.

Rejim güçleri, bu hamleyle Han Şeyhun'un içinden geçen Halep- Şam M5 otoyolunu da kesmek üzere.

SAVAŞ UÇAKLARIYLA HEDEF ALDILAR

Suriye'nin İdlib kentinde, rejim güçleri, savaş uçaklarıyla bombardımana devam ediyor. DHA'nın haberine göre Türk askeri konvoyunun geçiş güzergahı da savaş uçaklarıyla hedef alındı. Siviller ise bölgeden kaçışını sürdürdü.

Suriye'de rejim güçlerinin bombardımanı, İdlib'de gece boyu devam etti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Han Şeyhun bölgesinde bulunan 9 ve 10 No'lu gözlem noktalarına sabah saatlerinde gönderdiği takviye araç ile personelin bulunduğu konvoyun geçiş güzergahı da savaş uçaklarıyla vuruldu.

MSB'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) internet sitesinde şu açıklamayı yaptı:

"İdlib bölgesinde Rusya Federasyonu ile yapılan mevcut mutabakat ve anlaşmalara aykırı olarak Rejim tarafından gerçekleştirilen ve sivil/masum insanlara büyük zararlar vererek giderek insanlık dramına dönüşen operasyonlar, Rusya Federasyonu makamlarına yapılan tüm uyarılara rağmen devam etmektedir.

Mutabakat ve anlaşmalara aykırı yürütülen bu operasyonlar sonucunda ikmal yollarının kesilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan 9 Numaralı Gözlem Noktasının güvenliğini sağlamak, ikmal yollarını açık bulundurmak ve bölgedeki sivil/masum insanların can kaybını önleyerek taraflar arasındaki gerginliği azaltmak maksadıyla, 19 Ağustos 2019 günü saat 05.30'da, koordinasyon için önceden Rusya Federasyonu tarafına bilgi verilerek bölgeye bir kuvvet intikali başlatılmıştır.

Söz konusu intikal esnasında konvoyumuza, saat 08.55'te bir hava saldırısı düzenlenmiş, saldırıda konvoy bölgesinde bulunan 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır.

Mevcut anlaşmalara ve Rusya Federasyonu ile aramızdaki işbirliği ve diyaloga aykırı olan bu saldırıyı şiddetle kınıyor, meşru müdafaa haklarımız saklı kalmak kaydıyla, tekrar etmemesi için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasını bekliyoruz."

HAİN SALDIRI KAYDEDİLDİ

Esed güçlerinin Türk konvoyunun geçiş güzergahına bombardıman anları sosyal medyada paylaşıldı.

MSB açıkladı: Esed güçlerinin konvoyumuza saldırısında 3 sivil öldü

KONVOY GÜVENLİ NOKTADA DURDURULDU

Maaret el Numan ve Han Şeyhun arasındaki yolun hedef alınması nedeniyle TSK konvoyu, ilerleyemedi. Bunun üzerine konvoy, güvenli noktada durduruldu. Maaret el Numan ve Han Şeyhun kırsalındaki yerleşim alanları ile yollar, savaş uçaklarıyla vuruluyor.

"TSK-SURİYE ORDUSU ÇATIŞMASINA DÖNEBİLİR"

Güvenlik uzmanı Metin Gürcan, Twitter hesabında İdlib'deki gerginliği şu ifadelerle yorumladı:

"2016'dan beri Fırat batısını takip ederim.İlk kez şu an Morek-Han Şeyhun hattında Ankara ve Şam bu kadar ciddi bir bilek güreşine girdi. Kriz vekalet savaşı ötesine taşıp bir TSK-Suriye ordusu çatışmasına dönüşebilir. Moskova şaşırtıcı şekilde SESSİZ. Kremlin'in telefonunu bilen?"

MSB açıkladı: Esed güçlerinin konvoyumuza saldırısında 3 sivil öldü

MSB: TEL RIFAT'TAKİ SALDIRILARA YANIT VERİLDİ

Diğer yandan da bu sabah açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı (MSB)Fırat Kalkanı bölgesine, Tel Rıfat'taki YPG/ PKK'lı teröristlerce yapılan saldırı ve taciz ateşlerine, bölgedeki ateş destek vasıtaları ile karşılık verildiğini duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Fırat Kalkanı Harekat bölgesinde görev yapan unsurlarımıza Tel Rıfat'taki PKK/YPG'li teröristlerce yapılan saldırı ve taciz ateşlerine, bölgede bulunan ateş destek vasıtalarımızla gerekli karşılık verilmiş, teröristlere ait tespit edilen hedefler vurulmuştur" denildi.

MSB açıkladı: Esed güçlerinin konvoyumuza saldırısında 3 sivil öldü

HAN ŞEYHUN KİMYASAL SALDIRININ HEDEFİ OLMUŞTU

Han Şeyhun ilçesi, 4 Nisan 2017'de Esed rejiminin düzenlediği kimyasal silah katliamıyla 100 kişiyi öldürmesinin ardından dünya gündemine oturmuştu.

ABD, 7 Nisan'da rejime ait Şayrat askeri hava üssünü vurmuş, Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruşturma misyonu (JIM), 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından düzenlendiğini doğrulamıştı.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Şeyhun'u da içeren alanı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan etmişti. Ancak Han Şeyhun, Esed rejimi ve destekçilerinin yoğun saldırılarının hedefi olmaya devam etti.

TSK'NIN GÖZLEM NOKTASI

Han Şeyhun'un yaklaşık 10 kilometre güneyindeki Morik ilçesinin güneydoğusunda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait bir gözlem noktası bulunuyor.

Askeri muhalifler, saldırıların genişlemesi durumunda Morik'teki gözlem noktasının kuşatma tehlikesine gireceğini değerlendiriyor.

MSB açıkladı: Esed güçlerinin konvoyumuza saldırısında 3 sivil öldü

Son Dakika Güncel MSB açıkladı: Esed güçlerinin konvoyumuza saldırısında 3 sivil öldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı: Sporcularımız Paris'te gümüş veya altın madalya kazanabilir
    12:54 Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı: Sporcularımız Paris'te gümüş veya altın madalya kazanabilir

    Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, sporcularının 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda alınan bronz madalyayı Paris'te gümüş veya altına çevirmeyi başarabilecek düzeyde olduğunu söyledi. Çelen, sporcuların başarılarıyla Türkiye'yi cimnastikte tanıttıklarını ve hedeflerinin her zaman çıtayı yükseltmek olduğunu belirtti.

  • Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Şehit Yakınları ve Gazilerle İftar Programında Buluştu
    12:52 Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Şehit Yakınları ve Gazilerle İftar Programında Buluştu

    Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ve eşi Zeliha Su, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen iftar programında, şehit yakınları ve gazilerle bir araya geldi. Vali Su, programda yaptığı konuşmada, milletin hiçbir zaman esaret altında kalmadığını vurgulayarak, şehitlerin ve gazilerin her zaman hatırlanacağını ve destekleneceğini belirtti.

  • Dilovası'nda çıkan silahlı kavgada 1 kişi ağır yaralandı
    12:51 Dilovası'nda çıkan silahlı kavgada 1 kişi ağır yaralandı

    Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde çıkan silahlı kavgada, aralarında husumet bulunan Emre T. ve Ümit Y. arasında çıkan tartışma sonucunda Emre T. silahla boynundan yaralandı. Olayın ardından kaçan Ümit Y'nin yakalanması için polis ekipleri çalışma başlattı. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan Emre T. Gebze Fatih Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Ödemiş'te Hayırseverler Tarafından Kahvehanede Sahur Veriliyor
    12:50 Ödemiş'te Hayırseverler Tarafından Kahvehanede Sahur Veriliyor

    İzmir'in Ödemiş ilçesinde, hayırseverler tarafından ramazan ayı boyunca kahvehanede sahur veriliyor. Ordu Caddesindeki kahvehanede, 8 yıldır yaşatılan sahur geleneği için her gece bir hayırsever bağış yapıyor. Sahur sırasında tasavvuf müziği dinletisi sunuluyor, ilahililer söyleniyor. Kahvehaneyi işleten Mehmet Çetin, AA muhabirine 8 yıldır her gece bir hayırseverin sahur ikramlarını karşıladığını söyledi. Ramazanın birlik ve beraberlik ruhunu yaşamak istediklerini ifade eden Çetin, 'Eski yıllarda olduğu gibi ilahili tasavvuf müzikleri eşliğinde vatandaşlarımız sahur yapıyor.' dedi. Çetin, sahura 70-80 kişilik katılım olduğunu kaydederek, sahur programının sadece ihtiyaç sahiplerine yönelik olmadığını, beraber sahur yapmak isteyen herkesin katılabildiğini anlattı.

  • Ferman Akgül, Redd Grubu üyelerine karşı açtığı tazminat davasını kaybetti
    12:50 Ferman Akgül, Redd Grubu üyelerine karşı açtığı tazminat davasını kaybetti

    Manga grubunun solisti Ferman Akgül, kendisini siyasi bir oluşumun içindeymiş gibi göstererek lince maruz bıraktıkları iddiasıyla Redd Grubu'nun üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru ile sanatçı Aylin Aslım'a açtığı manevi tazminat davasını kaybetti. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi, davanın reddine karar verdi.

  • BM Genel Sekreteri, Gazze'deki insani yardımların erişimini güvence altına alınması çağrısında bulundu
    12:50 BM Genel Sekreteri, Gazze'deki insani yardımların erişimini güvence altına alınması çağrısında bulundu

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de insani yardım malzemelerine tam ve sınırsız erişimin sağlanması için İsrailli yetkililere çağrıda bulundu.


Advertisement