Rusya Devlet Başkanı Putin'in Mısır Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Mısır Ziyareti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra Kudüs konusu başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

11.12.2017 19:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra Kudüs konusu başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Mısır'a resmi ziyaret gerçekleştiren Putin, Sisi ile başkent Kahire'deki İttihadiye Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Sisi, Mısır devlet televizyonundan yayımlanan basın toplantısında, Putin ile görüşmesinde Kudüs'ün statüsü konusunu gündeme getirdiğini söyledi.

İkili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Sisi, "Görüşmede Filistin meselesini ve ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını gündeme getirerek, Kudüs'ün uluslararası sözleşmeler ve BM kararları çerçevesinde statüsünün korunması gerektiğini vurguladım." dedi.

Putin ile ayrıca Suriye ve Libya'daki gelişmeleri ele aldıklarını aktaran Sisi, "Suriye meselesinde çatışmasızlık alanlarının genişletilerek siyasi görüşmeler için alan açılması konusunda Rusya tarafı ile fikir birliği içindeyiz. Libya konusunda ise Mısır, ülkede cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması ve geçiş sürecinin sona ermesi için uygun ortamın oluşmasını desteklemektedir." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise görüşmelerin "sıcak ve yapıcı" bir ortamda yapıldığını, iki ülke arasındaki iş birliği için ana hatların belirlendiğini dile getirdi.

Mısır tarafı ile ekonomi, enerji, tarım gibi farklı alanlarda işbirliği konularını masaya yatırdıklarını söyleyen Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, Mısır'daki Rusya yatırımlarının 7 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Askeri iş birliği ve turizm konusunu da ele aldıklarını kaydeden Putin, "2015 yılı Ekim ayında Sina'da yaşanan facianın ardından Rusya'dan Mısır'a uçak seferleri durdurulmuştu. Mısır yönetimi seferlerin tekrar başlaması için büyük çaba sarf etmektedir. Moskova-Kahire uçak seferlerini başlatmaya hazır olduğumuzu ifade ettik." dedi.

Rusya ve Mısır'ın uluslararası konulardaki tutumunun birbirine yakın olduğuna dikkat çeken Putin, Suriye ziyareti hakkında Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi bilgilendirdiğini söyledi.

Resmi ziyaret için bugün öğleden sonra Kahire'ye gelen Putin, akşam saatlerinde Mısır'dan ayrılarak Türkiye'ye geçti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya Devlet Başkanı Putin'in Mısır Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement