Sakaryalı Tarihçi İstanbul'un Bilinmeyenlerini Anlattı - Son Dakika
Güncel

Sakaryalı Tarihçi İstanbul'un Bilinmeyenlerini Anlattı

Sakaryalı Tarihçi İstanbul\'un Bilinmeyenlerini Anlattı

Sakaryalı tarihçi akademisyen Sefa Özkaya, Sakarya Üniversitesi öğrencilerine İstanbul’un bilinmeyenlerini anlattı.

29.12.2015 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakaryalı tarihçi akademisyen Sefa Özkaya, Sakarya Üniversitesi öğrencilerine İstanbul'un bilinmeyenlerini anlattı. Özkaya, İstanbul'da Tsunami olduğunun ispatlandığını açıkladı.

SAÜ Tarih Bölümü Öğrenci Topluluğu'nun düzenlediği seri konferanslar kapsamında konuk olan askeri tarih uzmanı Sefa Özkaya, "İstanbul'un bilinmeyenleri" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Lütfü Şeyban, Doç. Dr. Haşin Şahin ve çok sayıda tarih bölümü öğrencisinin izlediği konferansın moderatörlüğünü Star Gazetesi Sanat Tarihi Yazarı Balkıs Kamut Aktürk yaptı.

Boğazın Karadeniz girişindeki 'Pompei' sütunuyla ilgili bilgi veren Özkaya, "Kayalıkların ön tarafındaki bu sütun boğaza giren gemicilerin hayatlarını kurtarıyordu. Bizans ve Osmanlı döneminde tüm gemiciler bu sütunu dikkate alırdı" dedi. Sütunun 65 milyon yaşında olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Özkaya, geçmişin İstanbul'undaki bilinmeyen 8 dehlizi katmanlarıyla ortaya koyduğunu belirterek, bu araştırmalar esnasında birçok kez ölüm tehlikesi atlattığını da sözlerine ekledi.

İstanbul'da yüzlerce balık türünün ortadan kalktığının altını çizen Özkaya, "Ton balığı, Orkinos ve Uskumrunun deniz kıyısından elle ve filelerle avlandığı ispatlandı. Mersin Balığı da Aksu Deresi girişinde bol bol avlanıyordu. Mersin Balığının büyük bir önemi de damağındaki hava kesesinin içerisinde organik tutkal vardı. Savaş için yayları bu tutkalla yapıştırırlardı. Başka bir yapıştırıcı kullanılmazdı" diye konuştu.

Özkaya, Kız Kulesi'nin orijinal halinden sonra defalarca değişim geçirdiğini de belirterek, "Kız Kulesi'nin altında çok büyük bir beyaz kaya bulunuyor. Boğazdan giren balıklar bu kayadan korkup kaçtığı için oraya kız kulesi yapıldı" dedi.

İstanbul'un tarihinin MÖ 8500 yılına kadar uzandığını belirten Özkaya, geçmişte İstanbul'da Tsunami olduğunun da ispatlandığını söyledi. Bunun Yenikapı kazılarındaki ortaya çıkarılan tarihi buluntularla da ispatlandığını söyleyen Özkaya, "Boynu kırılmış at iskeletleri ve çeşitli etkenler Tsunami'nin kesinliğini belgelemiş oldu" ifadelerini kullandı. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sakaryalı Tarihçi İstanbul'un Bilinmeyenlerini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement