Sarin gazı için malzeme temini iddiası Güneş - Son Dakika
Politika

Sarin gazı için malzeme temini iddiası Güneş

Sarin gazı için malzeme temini iddiası Güneş

Sarin gazı için malzeme temin etmeye çalıştıkları iddiasıyla biri tutuklu 6 sanık, haklarıda açılan davada yargılanmaya başladı.

30.10.2013 21:58

Sarin gazı için malzeme temin etmeye çalıştıkları iddiasıyla biri tutuklu 6 sanık, haklarıda açılan davada yargılanmaya başladı.

Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanık Hytham Qassap ile tutuksuz sanıklar Raif Ay, Bekir Karaoğlan, Halit Usta, Halit Ünalkaya ve İbrahim Akça ile avukatları hazır bulundu.

Sanıkların kimlik tespitinin ardından iddianamenin özeti okundu. Haklarında, "silahlı terör örgütüne silah sağlama ve örgüte üye olma" suçlamasıyla dava açıldığı belirtilen sanıklar, suçlamaları kabul etmedi.

Sanık Hytham Qassap, savunmasında, Hatay'da kiraladığı evde yaşadığını belirterek, Özgür Suriye Ordusu'na insani yardım konusunda destek verdiğini ancak El Kaide ile bir bağlantısı olmadığını öne sürdü.

Davaya konu kimyasal maddelerin Özgür Suriye Ordusu tarafından talep edildiğini ancak nerede ve niçin kullanılacağı konusunda bilgi sahibi olmadığını iddia eden Qassap, bu kimyasalları elde etmek için diğer sanıklarla bağlantı kurduğunu anlattı.

Diğer sanıkların da suçlamaları kabul etmediği duruşmada mahkeme heyeti, tutuklu sanık Hytham Qassap'ın yurt dışına çıkışına yasak getirerek, tahliyesine karar vedi. Tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına da hükmeden heyet, duruşmayı erteledi.

Duruşmayı izleyen CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, sanıklardan Hytham Gassab"ın ifadesinde, silahlı örgüt üyesi olduğunu inkar etmediğini öne sürdü.

Sanığın, kimyasallardan antifrizi ısınma amaçlı kullanmak için temin ettiğini söylediğini belirten Güneş, "Bir kere antifrizin ısınma amaçlı kullanılmadığını herkes bilir. Zaten Suriye'de fazla ısınma ihtiyacı olmadığını da biliyoruz. Kendisi Ahrar-ı Şam'ın bir üyesi olduğunu, El Kaide ile bağlantısı olmadığını söyledi" diye konuştu.

Müdahil avukatlardan birinin savunmasına da dikkat çeken Güneş, şunları kaydetti:

"Müdahil avukatlardan birisi, savunmasında, 'Bu bir sisayi davadır. Buradan bir mahkumiyet kararı çıkarsa Türkiye mahcup olacaktır. Onun için öyle siyasi bir kararı bu mahkeme vermemelidir. Uluslararası zeminde Türkiye'nin yanlışını ortaya çıkaran böyle bir karar verirseniz vebali altında kalırsınız' dedi. Bu, hukuki bir savunma değildir. En önemlisi de 'Teşebbüs, bir suç olamaz' dedi. Ergenekon ve Balyoz'da teşebbüsten müebbet hapis yatanlar var. Burada insan öldüren silahların başka bir ülkeye gönderilmesine teşebbüs edilmesine tahliye kararı verildi. CHP olarak bu davanın sonuna kadar peşinde ve takipçisi olacağız."

-hurşit güneş

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sarin gazı için malzeme temini iddiası Güneş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement