Şehit Başkonsolos Sidney'de Anıldı - Melbourne - Son Dakika
Güncel

Şehit Başkonsolos Sidney'de Anıldı - Melbourne

Avustralya'nın Sydney kentinde Ermeni teröristler tarafından 17 Aralık 1980'de şehit edilen Sidney Başkonsolosu Şarık Arıyak ve koruma görevlisi Başkomiser Engin Sever düzenlenen törende anıldı.

15.12.2016 19:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avustralya'nın Sydney kentinde Ermeni teröristler tarafından 17 Aralık 1980'de şehit edilen Sidney Başkonsolosu Şarık Arıyak ve koruma görevlisi Başkomiser Engin Sever düzenlenen törende anıldı.

Sidney Başkonsolosluk binasında düzenlenen törende, Arıyak ve Sever'in yanı sıra Beşiktaş'taki terör saldırısında şehit düşenler anıldı.

Törene Başkonsolos Şeyda Hanbay Arca, Konsolos Cafer Aşık, Yeni Güney Galler eyalet meclisi adına Avustralya- Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Senatör Trevor John Khan, Milletvekili Lynda Voltz, konsolosluk görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

"Arıyak ve Sever Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ettikleri için katledildi"

Arca'nın, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada duygularına güçlükle hakim olduğu görüldü. Arca, "Başkonsolos Şarık Arıyak ve sayın Sever, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ettikleri için radikal bir Ermeni terör örgütü tarafından görevleri başında hunharca katledilmişlerdir. Bu hain saldırıda ve son olarak geçen hafta sonu İstanbul'da yaşanan terör saldırısında hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, saygıyla anıyoruz." ifadesini kullandı.

Avustralya-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Khan da işlenen bu cinayetlerin asla affedilemez olduğunun altını çizdi.

Khan, "36 yıl önce burada katledilenlerin anısına düzenlenen bu törene 5. ya da 6. kez katılıyorum. Bu acının hala ne kadar canlı olduğu sanırım herkes için aşikar. Üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen buraya dost bir ülkeden gelen iki genç diplomatın, sabah işe giderken, ideolojilerini dünyaya ihraç etmeye çalışan silahlı kişilerce hunharca katledilmesi kabul edilemez. Bu aşağılık bir suçtur ve affı yoktur." diye konuştu.

Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğa da işaret eden Khan, geçen aylarda Avustralya'nın en çok aranan ismi terörist Neil Prakash'in Türkiye'de yakalanmasından dolayı Türk güvenlik birimlerine teşekkür etti.

Şarık Arıyak ve koruması, 17 Aralık 1980 sabahı işe gitmek üzere Başkonsolosun konutundan ayrıldıkları sırada eşi Arıyak ve kızının gözleri önünde iki Ermeni terörist tarafından katletmişti.

Saldırıyla ilgili çok sayıda kişi sorgulanırken, soruşturmadan bir sonuç çıkmamış ve dava faili meçhul olarak kayda geçmişti. Bundan üç yıl sonra 1983'de Los Angeles'dan Avustralya'ya silah sokmaya çalışan Ermeni bir grup son anda Avustralya güvenlik birimleri tarafından engellenmişti.

Her iki olayın zanlıları arasında bulunan Levon Demiryan ve Hagop Levonyan, 23 Kasım 1986'da Melbourne Başkonsolosluğuna bomba yüklü bir araçla saldırmayı planlamıştı. Aracın infilak etmesiyle Ermeni terörist Hagop Levonyan ölmüştü. Levon Demiryan da yakalanmasının ardından 25 yıla mahkum edilmiş, yüksek mahkemeye yapılan itirazlar üzerine yalnızca 10 yıl hapiste kalmıştı. Demiryan'ın hala Sidney'de yaşadığı biliniyor.

Şehit Başkonsolos Sidney\'de Anıldı - Melbourne
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehit Başkonsolos Sidney'de Anıldı - Melbourne - Son Dakika


Advertisement