IŞİD, Şii Şebak Kürtlerinin 11 Köyünü Ele Geçirip 112 Kürdü Kaçırdı - Son Dakika
Dünya

IŞİD, Şii Şebak Kürtlerinin 11 Köyünü Ele Geçirip 112 Kürdü Kaçırdı

Irak'taki Şii Şebak Kürtlerinin 11 köyü IŞİD'in eline geçti. IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, 112 Şebak Kürdünü kaçırdı.

16.07.2014 14:54  Güncelleme: 16:47

Irak'ın Musul çevresindeki köylerde yaşayan Şii Şebak (Şahbek) Kürtlerinin, IŞİD'in hedefinde olduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Musul'un Hamdaniye, Tilkif ve Şeyhan ilçelerine bağlı 56 Şebak köyü bulunuyor. Nüfusları 400 bini bulan Şebak Kürtlerinin 11 köyü, IŞİD'in eline geçti. Diğer köyler ise peşmergenin kontrolünde. Ancak IŞİD militanlarının, multemel saldırılarına karşı köylülerin çoğu evlerini terkederek Erbil'e sığındı. Evinde kalmayı tercih edenler ise tedirgin.

IŞİD, 112 ŞEBAKI KAÇIRDI

IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, 112 Şebak Kürdünü kaçırdı. 2 Şebak'ın cesedi bulunurken diğerlerinin akıbeti bilinmiyor. Irak Parlamentosu Milletvekili Salim Şebak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IŞİD, yayımladığı bildiride Şii oldukları için Şebak Kürtlerinin de öldürüleceğini duyurdu. Şimdiye kadar 10 vatandaşımız kaçırılarak öldürüldü" dedi. Şebak, köylerden kaçanların Erbil, Kerbela ve Necef'e sığındıklarını söyledi.

ŞEBAK KÖYLERİ BOMBOŞ

Musul'a kuzeydoğusundaki Topzava köyündeki Şebakların çoğu evlerini terk etti. Bölgedeki AA muhabirinin bildirdiğine göre köydeki bomboş sokaklar dikkati çekiyor. Topzava'da Şebakların boşalttığı evlere diğer Şebak köylerinden gelenlerle bazı Telaferli Türkmenler yerleşti.

Topzava köyünün güvenliğinden sorumlu Haşim Mehdi Mecid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şebakların, Şii olduğu için IŞİD'in saldırılarına maruz kaldıklarını söyledi. İnsanların canlarını kurtarmak için evlerini terkettiğini belirten Mecid, "Parası olan Kerbela ve Necef'e gitti. Diğerleri ise Erbil'e sığındı. Bölgemizde peşmerge olduğu için 4-5 aile evlerimizde kaldık. Fakat biz de terdirginiz" dedi.

ŞEBAKİSTAN BÖLGESİ

Mecid, en küçük Şebak köyünün 180 hane olduğunu aktararak, "IŞİD saldırılarından sonra bu köylerde kimse kalmadı. Deyim yerindeyse in, cin top oynuyor" diye konuştu.

Şebakların, İran sultanı Nadir Şah zamanında Irak'a geldiklerini anlatan Mecid, o zaman 56 Şebak köyünün bulunduğu bölgenin, "Şebakistan" olarak adlandırıldığını ifade etti. Kendilerini Kürt olarak tanıttıklarını dile getiren Mecid, "Aramızda Sünni Kürtler de var. Hatta bazı köylerimizin yarısı Sünni. Ancak biz hiçbir zaman Şii-Sünni ayrımına gitmedik. Böyle bir şey söylemeye utanırız" dedi.

IŞİD, Şii Şebak Kürtlerinin 11 Köyünü Ele Geçirip 112 Kürdü Kaçırdı
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya IŞİD, Şii Şebak Kürtlerinin 11 Köyünü Ele Geçirip 112 Kürdü Kaçırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (43)

  • yasin: PKK MÜSLÜMANSA IŞİD EVLAYALARDAN OLUŞUYODUR 59 10 Yanıtla
  • EBUBEKİR BAĞDADİ: VUR IŞIDIM VUR kafire vur kürde ve zerdüse vur vatanına ihanet eden nesli yok et allah yar ve yardımcınız olsun BİZ SUNNİLER OLARAK SİZLERİN ARKASINDAYIZ TEKBİR ALLAH-U EKBER. . . 27 32 Yanıtla
    biraz akıl: O topraklar kürtlerin toprağı cahil adam sizin gibi faşist kafalılar olduğu sürece bu çözüm olmaz. yarın öbür gün isid senin gibi müslümanım diyenin kafasini keserse sasirmazsın umarım. eger o bahsettigin vur kır ez dediğin örgüt ve sen islamın neferiyseniz ben sizden degilim islamda kafa kesmek helal mi? Bi empati kur ve ailen olsaydi ne yapardın? 0 0 osman kara: ırakta sunileri 10 senedir zulum yapılıyor kürtlerde çanak tutuyor. o zaman sesin çıkmaz yok kafa kesiyolar yok infaz ediyorlar az bile yapıyorlar 0 0 SIYASI DÜŞÜNMÜYORUM: Muslumanim diyen gitsin filistin de savaşsin buyrun hodri meydan 0 0
  • diyar: biz hep burdaydık siz sonradan geldiniz . biz kürtler neden nefretiniz olduk biliyormusun?iyi düşün 21 28 Yanıtla
  • IŞID: VUR IŞIDIM VUR kafire vur kürde ve zerdüse vur vatanına ihanet eden nesli yok et allah yar ve yardımcınız olsun BİZ SUNNİLER OLARAK SİZLERİN ARKASINDAYIZ TEKBİR ALLAH-U EKBER. . . 16 26 Yanıtla
  • mıro: şabak kürdi ne ki bidiğimiz kürtlerdenmi 35 5 Yanıtla
  • hayde: Kardeşim adım akıllı kürtleri ayıklayın gerisinin vurun boynunu 33 5 Yanıtla
    musty: sanki pirincin taşını ayıklıyor adam 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement