Şiirin Nabzı Altı Dille Zinciriye'de Atacak - Son Dakika
Yerel

Şiirin Nabzı Altı Dille Zinciriye'de Atacak

Şiirin Nabzı Altı Dille Zinciriye\'de Atacak

Türkiye'nin en önemli edebiyat etkinliklerinden biri sayılan "1. Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması" 01-03 Kasım 2012 tarihleri arasında Mardin'de düzenlenecek.

31.10.2012 15:25  Güncelleme: 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin ev sahipliğini yapacağı ve Türkiye'nin en önemli edebiyat etkinliklerinden biri sayılan "1.Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması" 01-03 Kasım 2012 tarihleri arasında Mardin'de düzenlenecek.

Üç gün sürecek Uluslararası Şiir Festivali'ne; akademi, edebiyat ve şiir dünyasından tanınmış birçok etkin isim katılacak. Düzenleme Kurulu Başkanlığını Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın yaptığı 1.Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması'nda, katılımcıların; Ortadoğu'nun edebi birikiminin temel öğelerinden olan Arapça, Farsça, İbranice, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe şiir örneklerini ele alarak bu dillerde yazdıkları özgün şiirlerini sunacağı bildirildi. Binlerce yıllık tarihi ile kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, dinlerin ve dillerin birlikte harmanlandığı bir coğrafyada yer alan Mardin'in; Mezopotamya manzarasıyla adeta bir şiir kenti olduğunu belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü, "Mardin'in, hislerin kendiliğinden dile geldiği bir şehir olmakla şiire en çok yakışan ve şiirle buluşmayı en fazla hak eden mekan" olduğunu ifade etti.

Şiir dünyasının; kanın, gözyaşının ve zulmün artık sıradanlaştığı bu zamanda, insanın kaçacak bir yer aradığı, ona ferah nefesler aldıran temiz bir alem ve hayati bir şey olduğunu kaydeden Omay, "Bir şiiri terennüm ettiğinizde ya da onun ortaya çıkması için bir kanal olduğunuzda, şiirin size bahşettiği ulvi bir his vardır. Belki şiir yaralarımıza hemen merhem olmaz, onunla yaralarımız belki hemen onmaz. Ama has şiirin, iyi şiirin yayıldığı, herkesin dilinde şiirin ve onun iyiliğinin olduğu bir dünyanın, şimdikinden çok daha güzel ve yaşanası olacağı muhakkaktır" dedi.

Rektör Omay, Zinciriye Şairleri Buluşması Festivali'nin, adını aldığı Zinciriye Medresesi ve Mezopotamya medeniyet havzasının irfanıyla, ahlakıyla, estetiğiyle var olmaya azmetmiş bir şiir festivali olduğunu hatırlatarak, "Zinciriye Şairleri Buluşması, iyilik, sonsuzluk, varoluş ve güzelliğin vahdeti yolunda, önemli bir kilometre taşı olma niyet ve azmindedir. Bu muhabbet meclisi, suya düşen taşın halkalanmaları misali, şiirin, insanı iyileştiren tesirini yıldan yıla arttırmayı temenni eden bir şiir meclisidir" diye konuştu.

"1. Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması"nın, 01-03 Kasım 2012 tarihleri arasında üç gün süreyle gerçekleştirileceği açıklamasını yapan festivalin fikir sahibi ve Artuklu Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Aydın, geleneksel olarak düzenlenecek festivalde, her yıl, bir şairin, şeref konuğu olarak ağırlanacağını ve ilk isim olarak, şair ve yazar Hilmi Yavuz'un seçildiğini bilgisini verdi.

Mardin'in çeşitli tarihi mekanlarında kurulacak atölye çalışmaları, panel ve şiir sunumlarının da yer alacağı 1.Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması'na Türkiye, Suriye, İran, Irak, Tacikistan gibi ülkelerden yirmi bire yakın edebiyatçı ve şair katılım sağlayacak. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şiirin Nabzı Altı Dille Zinciriye'de Atacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement