Sivas Aşık Veysel'in Atatürk'e Yazdığı Ağıtı Tarihi Bağlamasıyla Okudu - Son Dakika
Güncel

Sivas Aşık Veysel'in Atatürk'e Yazdığı Ağıtı Tarihi Bağlamasıyla Okudu

Aşık Veysel'in Atatürk'e yazdığı ağıtı tarihi bağlamasıyla okuduSivaslı bağlama ustası Şentürk İyidoğan (49), Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 80'inci yılı nedeniyle tarihi kent meydanındaki anıtın önünde Aşık Veysel'in bağlaması ile...

10.11.2018 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aşık Veysel'in Atatürk'e yazdığı ağıtı tarihi bağlamasıyla okudu

Sivaslı bağlama ustası Şentürk İyidoğan (49), Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 80'inci yılı nedeniyle tarihi kent meydanındaki anıtın önünde Aşık Veysel'in bağlaması ile ozanın Atatürk'e yazdığı ağıtı okudu. Ayrıca Sivas'ta yaşayan ilkokul mezunu Melek Şen ise Atatürk'ü kendi yazdığı 10 kıtalık şiir ile andı.

Saz ustası ve halk ozanı olan, kentteki 4 Eylül Sanayi Sitesindeki atölyesinde geleneksel yöntemlerle bağlama üreten Şentürk İyidoğan, iş yeri önünde kurduğu 'Ozanlar Müzesi' ile de aşıklık geleneğini yaşatıyor. Ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun kullandığı bağlamasını muhafaza eden İyidoğan, Atatürk'ün ebediyete intikalinin 80'inci yıl dönümü nedeniyle tarihi kent meydanındaki Atatürk Anıtı önünde Aşık Veysel'in yazdığı, Ağlayalım Atatürk'eBütün dünya kan ağladıBaşbuğ olmuştu mülkeGeldi ecel can ağladı dizeleriyle başlayan Atatürk'e ağıt adlı eseri, ozanın bağlamasıyla çalıp söyledi.

Aşık Veysel'in Atatürk'e yazdığı Ağıt'ın Veysel'in en zor eserlerinden biri olduğunu ifade eden İyidoğan Zaman zaman konserlerimde de söylüyorum hatta ben akıl üstü olduğunu da söylüyorum gözleri görmeyen, okur yazarlığı olmayan birinin 8-10 kıtayı bir kerede yazıp sonra her seferinde tamamen doğru olarak okuması hakikaten akıl üstü olarak görüyorum rahmetli Veysel'i. Onun kendi sazıyla da Atatürk'e yazdığı ağıtı okumak bana kısmet oluyor. Aslında bunu zaman zaman da geleneksel hale getirmek de istiyorum ama kısmet olursa ilerleyen yıllarda sadece Aşık Veysel'in sazıyla Aşık Veysel'in Ağıtını okumaya devam edeceğim. dedi.

10 KASIM'A ÖZEL ŞİİR YAZDI

Ayrıca Sivas'ta yaşayan evli 4 çocuk annesi Melek Şen (45) ise, Atatürk'ün ölüm yıl dönümü için şiir yazdı. İlkokul mezunu olan Şen, Atatürk'e 10 kıtalık bir şiir yazdı. '10 Kasım'da' isimli şiirine 'Atamız bugün sonsuz uyuduAcımızı dünya alem duyduGözyaşları akıp sel gibi oldu Bugün hiç unutulmasın Atam' kıtasıyla başlayan Şen, tarihi kent meydanındaki Atatürk anıtı önünde şiirini okudu. 11 sene önce şiir yazmaya başladığını ifade eden Şen 11 sene önce eşimi kaybettim. Eşimi kaybetmeden önce resim çizerdim. Eşimi kaybettikten sonra resim yapma hevesim gitti. Duygusal bir günde eşime çocuklarıma kendim için bir şiir yazdım. Ondan sonra şiir yazmaya başladım. 150'den fazla şiir yazdım. Özel günler için neye duygulanıyorsam kendi dilimden yazdım. Aklıma ne geliyorsa onu yazıyorum. Atatürk için geçen sene 10 Kasım'da bir şiir yazdım. Açıkcası hiç aklımda yoktu. Öğretmenleri çocuklarıma Çanakkale ile ilgili bir şiir istemişti ben yazmıştım. O anda Atatürk ile ilgili bir kitap vardı onu okuyup o duyguyla şiir yazdım. 10 Kasım'da öldüğü için 10 heceyle 10 kıta yazdım. Aklımdan o geçti. Hiçbir zaman geçmişimizi unutmayalım. Atatürk bizim için, vatanımız için, toprakları için mücadele etmiş. Geçmişimizi hiçbir zaman unutmayalım ki geleceğimizi de görelim. O emekler boşa gitmesin. Şiirde de elimden geldiği kadar anlatmaya, izah etmeye çalıştım. Atamız bizim için baya uğraşmış. Bugün varsak onun sayesinde varız. Hep yüreklerimizde olsun. ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sivas Aşık Veysel'in Atatürk'e Yazdığı Ağıtı Tarihi Bağlamasıyla Okudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement