Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200 - Son Dakika
Güncel

Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım "İmamoğlu ile aramızdaki fark 12 bin 200. Neden aradaki fark benim lehime artmaktadır?" dedi.

15.04.2019 14:46  Güncelleme: 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul'daki oy farkı ile ilgili açıklama yaptı. Yıldırım, "İmamoğlu ile aramızdaki fark 12 bin 200. Neden aradaki fark benim lehime artmaktadır. Bu sorunun cevabını bekliyorum. Normalde yanlışlık varsa bu yanlışlık her iki aday için de aynı şekilde olması icap eder." dedi.

Yıldırım, YSK, İstanbul'daki seçimleri iptal ederse yeniden aday olacak mısınız? sorusuna, "Süreci YSK yönetiyor. YSK'nın vereceği karar ortada yokken öngörüde bulunmak anlam ifade etmez. YSK'nın vereceği karara göre yol haritası çizeceğiz." şeklinde cevap verdi.

Yıldırım'ın açıklamasından satır başları şöyle;

CHP adayı rakam vererek kazandığını ilan etti. 29 bin oy farkı ile. Biz de aynı gece 23.25'te eldeki bilgilere göre kazandığımızı söyledik. YSK Başkanı Sadi Bey bir açıklama yaptı, 27 bin 880 oyla İmamoğlu'nun önde olduğunu ifade etti. İlk bilgilerle beraber seçim esnasında seçim tamamlandıktan sonra ortaya çıkan anormallikler, şaibe ve yolsuzluklar gündeme geldi.

"HERKES İTİRAZ HAKKINI KULLANDI, KULLANMAYA DEVAM EDİYOR"

Seçimleri ikiye ayırmak lazım. İdari işler ve seçim sonuçlarına göre itirazların değerlendirildiği yargısal süreç. Şu anda yargısal süreç devam ediyor. Çeşitli yerlerde itirazlarda bulunuldu. Örneğin, 2014 seçimlerinde AK Parti 84 itiraz yapmış. 77'si ret, 7'si kabul. CHP 45 itiraz 4 kabul 41 ret. Toplamda 191 itiraz 19'u kabul edilmiş 172'si reddedilmiş. 2019 seçimlerinde ise toplam 522 itiraz 485'i ret 13'ü kabul edilmiş 24'ü de kısmen kabul edilmiş. Herkes itiraz hakkını kullanmış ve kullanmaya devam ediyor.

"OY FARKI 12 BİN SEVİYESİNE ÇEKİLMİŞTİR"

Bu itiraz süreci seçim kültürümüzde her zaman olmuştur. İlk itiraz 1946'da olmuştur. Bu yarı serbest seçimdir. Bu itirazı da CHP yapmıştır. İtiraz kültürü CHP'ye yabancı değildir. 2014'te de CHP Ankara seçimlerini AYM ve AİHM'e dahi götürmüştür. Biz milli iradenin sandıkta iç edilmesinin önüne geçilmesine çalışıyoruz. Başta 29 bin olarak açıklanan rakam 12 bin seviyesine çekilmiştir."

Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200

"NEDEN ARAMIZDAKİ FARK BENİM LEHİME ARTMAKTADIR"

İki parti veya iki aday birbirine yakın oy aldığı halde neden aramızdaki fark benim lehime artmaktadır? Bu sorunun cevabını bekliyorum. Normalde yanlışlık varsa bu yanlışlık her iki aday için de aynı şekilde olması icap eder. Bu şunu gösteriyor, oylar sandıkta iç edilmiştir. Bu kadar açık. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmıştır. Bunlar tespit edebildiklerimiz.

"CHP RIZA GÖSTERSEYDİ SONUÇ BÖYLE OLMAYACAKTI"

Biz eminiz ki bu oyların tamamı sayılabilmiş olsaydı eğer rakip aday CHP buna rıza gösterseydi mutlaka bu seçimin sonucu böyle olmayacaktı. Bu fark kapanacak ve tersine dönecekti. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tabi her iki halde de şunu da söylemek isterim. Seçimin bu şekle dönüşmüş olması tatsız bir şey. İstanbul gibi memleket büyüklüğünde bir şehri yönetecek başkanın; şaibeler ve sakatlanmış bir seçim sonucuyla başkan olması doğrusu pek hoş bir şey olmaz.''

YSK İŞİN PATRONUDUR

Başkanın güçlü şekilde görev yapması ve İstanbullular'ın özlediği hizmetleri yerine getirebilmesi bütün İstanbullular'ın arzusudur, beklentisidir. Biz başından beri hukuk vurgusu yapıyoruz. Adalet diyoruz. Dolayısıyla şu anda da işleyen süreç bundan ibarettir. YSK işin sahibidir, patronudur. Ve seçimle ilgili itirazları tamamiyle YSK yönetmektedir. İtirazların bir kısmını bizim taleplerimizi reddetmiştir, bir kısmını kabul etmiştir. Aynı şekilde CHP'nin bir kısmı kabul edilmiştir, bir kısmı reddedilmiştir. Sona yaklaşmış bulunuyoruz. Maltepe'deki sayım da tamamlandığında bu süreçler tamamen bitmiş olacak. Böylece YSK bir karara varmış olacaktır.

SEÇİMİ KAZANDIĞININ KARARINI SEN Mİ VERECEKSİN

Ben bu noktada şunu anlayabilmiş değilim. Bir tahammülsüzlük var ortada. 'Seçimi kazandık verin mazbatayı' Ya kardeşim seçimi kazandığının kararını sen mi vereceksin? Bugüne kadar bu ülkede onlara seçim yapıldı. Kararını veren yer YSK'dır. Bugün böyle verilmiş bir karar var mı? Belediye Başkanıyım diye kart bastırırsan, belediye başkanıyım diye Anıtkabir defterine imza atarsan ve belediye başkanıyım diye sokakta dolaşıp mitingler yaparsan, YSK'nın vereceği kararı etkilemekten başka ne iş yaparsın? Hukuk devletinde baskılarla, hakimleri, karar vericileri etkilemek mümkün değildir. hakimler hukuka göre karar verir. Hakimler kararlarıyla konuşur. Dolayısıyla hepimize düşen sonucu sükunetle beklemektir. Dış ülkelere mesajlar göndermek, dış ülkelerden Türkiye'ye baskı yapmasını sağlamak, bunlar bizim milletimizin canını sıkmaktadır.

Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200

İMAMOĞLU'NA YSK'NIN VERECEĞİ KARARI BEKLEMESİNİ TAVSİYE EDİYORUM

Ve dünyaya Türkiye'yi bu konuda şikayet etmek, Türk hukuk sistemine yapılabilecek en büyük kötülüktür. Ben Sayın İmamoğlu'nu, değerli rakibimi, bu gibi tecrübesiz davranışlara son vermesini ve sükunetle YSK'nın vereceği kararı beklemesini bir kez daha tavsiye ediyorum.'

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GÜLER'DEN BÜYÜKÇEKMECE AÇIKLAMASI

Binali Yıldırım'ın Büyükçekmece'de sahte seçmen iddialarıyla ilgili AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler'e söz verdi. Güler'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Büyükçekmece'de askıya çıkan seçmen listeleri yapılan inceleme sonucuyapılan soruşturma sonucu 12 kişi hakkında işlem yapılmış 2 kişi tutuklanmıştır.Bu iki kişi Büyükçekmece'de çalışan iki işçinin nüfus müdürlüğünde göreve başlamıştır. Bu kişi bugüne kadar şifresiyle 7 bin 853 işlem yapmıştır. 24 Haziran seçmen listesinde yer alan 3 bin 155 kişinin seçmen statüsünü düşürmüştür. Büyükçekmece'de seçmen olması hukuken mümkün olmadığı halde sahte numaratajla vererek arsa, inşaat, bina için yeni mesken oluşturarak sahte 7 bine yakın işlem gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. 137. maddeye dayanarak yaptığımız itirazımız, olağanüstü itiraz yoludur. Seçimlerin sonuçlarını doğrudan etkileyen olayların yaşanması halinde itirazcıya 137. madde olağanüstü itiraz yoluyla seçimlerin yenilenmesi hakkı tanıyor. Yapılacak işlemlerin sonrasında Büyükçekmece seçmen listesinde seçmen olarak hukuken tanınması mümkün olmayan kişiler var. Sahteciliği savcılık soruşturmasında ve idarei soruşturmada yer alıyor. O seçmenlerin 31 Mart'ta oy kullandığı anlaşılırsa seçim sonuçlarını doğrudan etkileyen usulsüz bir olaydır. İtiraz konusu ana başlıklarından biri bu. Usule uygun olmayan kamu görevlisi sıfatı taşımayan kişilerin oy verme işlemlerini yürütmesi oy sayım işlemlerinde gerekli dikkati özeni göstermesini beklemek tuhaf kaçar. Bölgede zihinsel engelli ve mahkum olan kişilerin de yer aldığını itiraz dosyamızda arz ettik."

Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200

"YAVAŞ'A TEBRİK: KEŞKE İMAMOĞLU'DA BÖYLE YAPSAYDI"

Ardından sözü tekrar alan Binali Yıldırım şunları kaydetti:

"Seçmen ağırlığının CHP yönünde değiştirilmesi için planlanmış bir iş. Sahtekarlığın son kullanma tarihi olmaz. Sahtekarlık başta yapılmışsa sonuna kadar devam eder. Tubbi ilaç değil, seçmenin oyunu çalmak bir miada bağlı değildir. Seçimlerin bu hale gelmesini körükleyen rakip adaydır. Bu itiraz süreci her seçimde olmuştur. İki örnek var elimizde Mansur Yavaş soyadı gibi yavaş hareket etmiş, süreçlerin tamamlanmasını beklemiş ve kendisine belediye başkanı olduğuna dair belge verilmiştir. Ben tebrik ediyorum, sorumluluk taşımak bu. Keşke sayın İmamoğlu da bunu yapsaydı. Tribün tribün dolaşacağına sakin sakin oturup benim gibi sonuçları bekleseydi.

"BU SEÇİM MUNDAR OLDU"

Bu benim ikinci toplantım. Bu sayımlarda o kadar eksikler olduğunu gördük ki insan hayrete düşüyor. Bu seçim murdar olmuş bir seçimdir. Murdar olmuş etin kavurması olmaz."

Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200

MALTEPE İDDİALARI

AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler'e bu kez Maltepe'deki sayımla ilgili söz aldı:

"Maltepe'de bin 89 sandıkta başlayan sayım CHP itirazı üzerine durduruldu. Biz açık şeffaf bir şekilde devam etmesi için YSK'ya tam kanunsuzluk talepli itirazda bulunduk. YSK bizi haklı buldu. Şöyle bir talep geldi bin 89 sandık var hızlandıralım. Sadece bizim iyi niyetimizle 5'er tane daha sayım tasnif heyeti kuruldu, ilk günlerde. Bir gün çalıştı bu heyet. CHP'nin yetkilileri bir kargaşa çıkararak bu tasnif heyetlerinin kaldırılmasını istedi ve kaldırıldı. Perşembe'den bugüne kadar süre içerisinde. Burada seçim kurulları tek heyetle devam etti. Baktılar sayımın bitmesi lazım, mazbata mazbata diye tutturuyorlar. Alelacele oldu bitti ile yeniden tasnif heyeti kurdular. 5'er tane daha... O da yetmez 30'a çıkardılar."

3 YERİNE 2 OY PUSULASI İDDİASI

Sözü tekrar alan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Olay çok basit eşeledikçe bir şeyler çıkıyor. Yapılması gereken sonucu beklemek. İstanbul için verilen oyun kaybolmaması için mücadele ediyoruz. Bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. kararı YSK verecektir. YSK kararı da herkesi bağlayan bir karar olacaktır. İmamoğlu ilk günlerdeki konuşmasında tek güvendiğim kurum YSK demiştir. Bugünlerde o açıklamayı değiştirmeye çalışıyor. Hukuk devletinde müracaat edeceğimiz başka bir makam bulunmamaktadır. Sayım neden tamamlanmıyor lafının da maksatlı olduğunu işte gördük. Seçim gecesi sayım heyetinin sayısı sandık sayısı kadardı. 8-9 saatte saydılar. Şimdi heyet sayısı 150'yi geçmez. 150 heyetin bu kadar oyu ne kadar zamanda sayacağı ortada. İtiraz süreci devam ettiğine göre işi yönetecek olan seçim kuruludur.

Bazen şu da söyleniyor, gözünüzü dört açsaydınız da hile olmasaydı. İyi tamam buna itirazım yok. Ama bu hırsızlığı şaibeyi yolsuzlukları haklı gösterir mi? İtiraz etmesek 29 binden 12 bine kadar çalınan oyları geri getirmesek gitmişti o oylar. Biz bize verilen ya da rakip adaya verilen oyların yerine gitmesine meshulüz. Burada organize bir kötülüğün olduğunu ortaya konuluyor. Seçimden sonra bizi yüzlerce insan aradı. Sandıklarda 3 tane pusula verilmesi gerekirken iki tane pusula verildiğini söylüyor insanlar. Bu da üzerinde durulması gerken bir durumdur. Bu da somut bir şüphedir. Onlarca delilden bahsedebiliriz. Usulsüzlükten bahsedebiliriz. Bizim amacımız itiraz süreçlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesi."

Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200

SORU - CEVAP

"SEÇİM YENİLENİRSE TEKRAR ADAY OLACAK MISINIZ?"

Süreci YSK yönetiyor. Dolayısıyla YSK'nın vereceği kararlar ortada yokken böyle bir süreç yaşanmamışken bu şekilde bir öngörüde bulunmak anlam ifade etmez. Bekleyelim, YSK'nın vereceği karar neyse ona göre herkes durumunu değerlendirecek ve bir yol haritası çizecek. Biz şunu söyledik. İlk baştan mazbatayı YSK'yı kime verirse başkan odur. Bu söylediğimin bugün de geçerli olduğunu söylemek isterim.

SEÇİME İLİŞKİN TAKVİM

Olağanüstü itiraza başvurduk. 'Seçimin sonuçlarını etkileyen müessir olaylar' diyor. Bu durum yapılan araştırmanın sonucunda doğrudan etkileyen olay olarak tespiti yaptığı andan itibaren YSK karar verecek. Orada CHP'li bazı yetkililerin de ifadesini söylemek isterim. 130'uncu madde seçim takvimiyle birlikte işleyen, her türlü usulsüz, yolsuz işlem seçim sonuçlarını etkiliyorsa dikkate alınır diyor….

Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile nasıl bir değerlendirme oldu? Teşkilata yönelik özeleştiri olabilir mi? Maltepe'de Perşembe gününden dün akşama kadar 400'ün üzerinde sandık sayıldı. Geç mi kalındı itirazda?

BİNALİ YILDIRIM: Biz her seçimden sonra parti olarak değerlendirmelerimizi yaparız. Özeleştirimizi de yaparız. Cumhurbaşkanımızla bu çerçevede görüştüm. Parti yetkilileriyle de istişare halinde olduk. Bunları diğer seçimde olduğu gibi bu seçimde de yaptık. Bunlar, bir sonraki seçimler için en azından durumumuzu gözden geçirip, eksik olduğumuz yönler varsa onları tamamlaya dönük hususlardı.

Sandık başında görevliler var. ama bu seçimdeki yapı; ben kimseyi suçlamak maksadında değilim. Ama sandık başındaki yapı ittifaktan dolayı biraz farklı olmuştur. Nasıl farklı olmuştur?

Cumhur İttifakı olarak Beşiktaş, Silivri, Maltepe dışında MHP girmediği için seçimlerde genellikle üye veremedi. Dolayısıyla üyeler iki tane memurdan oluştu, bir AK Parti, bir CHP, bir HDP, bir Saadet, BBP ve Vatan Partisi. Dolayısıyla bunları ittifak çerçevesinde düşündüğünüz zaman ağırlık diğer ittifakın üyelerinde gözüküyor. Bunu itirazlarda da görüyoruz. İtirazda şöyle durumla karşılaşıyoruz. Oy mühürü yuvarlağa basmamış, AK Parti amblemine basmış. O da siyahi o da siyah. Fark edilmemiş iptale atılmış. Yeniden sayılınca fark ediliyor. Bunun normalde AK Parti adına geçerli sayılması gerekirdi değil mi? Öyle mi oluyor? Olmuyor, oylamaya sunuyor. Oyda da doğal olarak AK Parti yalnız kalıyor. Diğerleri göz göre göre geçerli olması gereken oy geçersiz olarak tekrar kayda geçiyor. Bunlar hoş şeyler değil. Gerçek tartışmasız bir durum varsa bunun oylaması olmaz. Şüphe varsa, fikir ayrılığı varsa, mühür iki şeyin arasına taşmışsa, ilgisiz yere basılmışsa falan bunlar konuşulabilir ama bu kadar açık hususu oylamaya sunmak herhalde bir anlam ifade ediyor.

Tabi bu bahsettiğiniz konu, doğru bir dikkat etmeliydik. Ona bir endişem yok. Tabi ki, ama sandıklar genellikle güven esasına dayalı çalışır. Dikkat etmesi gereken müşahitlerdir. Birbirlerine şüphe esasıyla bakarlarsa o sandıkta seçimi yapmak mümkün olmaz. Orada başkan görev taksimini yapar, sen sandık sayım sonuçlarını yap, sen pusulayı göster, sen yazıları yaz gibi görev taksim edilir. O görevleri herkes yapar. Burada da öyle olmuştur.

Bizim gözden kaçırdığımız veya fark edemediğimiz bir şeyi, eğer bu bir hileyse, bu bir usulsüzlükse, bu bir organize kötülükse bunu masum göstermez. Esas olan işi düzgün yapmaktır. Maalesef iş düzgün yapılmamıştır. Sandık günü ve sandıktan sonraki sayım süreci içerisinde de 20'den fazla kanunlara uymayan yanlışlar, usulsüzlükler tespit edilmiştir.

ABDULLAH GÜLER: Biz çok yapıcı davranıyoruz. Kendilerinin kaldırdığı 5 terminalin kurulması konusunda yardımcı olduk. Maalesef oradaki baskı ortamı devam etti. En son oldu bitti ile 20-30'a çıkartma girişimi üzerinde, burada işlem yapılması gerekiyor. Siz sayım tasnif heyetlerini artırdığınızda, orada görev yapacak siyasi parti görevlilerinin hazır olması için tebligat çıkarılması gerekiyor. Orada olaylar çıktı. CHP'li vekillerin karıştığı olaylar çıktı. Daha sonra eski haliyle devam etti. O süreç devam ederken yine böyle bir girişim olunca bir an önce bitiririz diye karar aldılar. Biz hemen YSK'ya itiraz yaptık ve Pazar günü de bu karar çıktı. Ortada duyum üzerine bir şey yok. 'Duyduk öyle diyorlar' gibi iddiayla YSK'ya şikayette bulunuyorlar. Bunu YSK'ya taşıdık. İptal etti. Şöyle de bir ihtarda bulundu. 'İlçe seçim kurulu üyeleriyle toplantı yap, ne gibi tedbir alıyorsak orada karar al' gibi…

Devlet Bahçeli de tepki göstermişti. İmamoğlu'nun iki maça gitmesi… Siyasette de tartışılıyor. Siz ne diyorsunuz bu konuda?

BİNALİ YILDIRIM: Ben bunu doğru bulmuyorum. Amigolukla başkanlık olmaz. Başkanlığı verecek olan YSK'dır. Seçimden sonraki sürecin sonuçlanmasını sükûnetle beklemelidir. Benim tavsiyem odur. Bunun dışında yapılacak her türlü taşkınlık, her türlü toplumsal gerginlik sürece zarar verir.

Geçen seçimde Kadir Topbaş, Sarıgül'e 600 bin fark attı. Bu seçimde bu fark sıfıra indi. İzmir İl Başkanı başarısız gördü kendini istifa etti. İstanbul İl Başkanı istifayı düşünüyor mu acaba?

İkinci sorum da şu, olay Büyükçekmece'de düğümleniyor. Fakat Büyükçekmece Belediye Başkanı mazbatayı aldı. YSK yeniden seçim kararı alırsa zaten sorun kalmayacak. İmamoğlu'na mazbata verilseydi, ondan sonra olağanüstü itiraz etseniz doğru olmaz mıydı? Böylece mağdur olarak miting fırsatı verilmemiş olurdu…

BİNALİ YILDIRIM: Olağanüstü hal ile ilgili müracaat henüz yapılmadı. Büyükçekmece ile ilgili yapıldı. Onun da görüşmesini henüz YSK karara bağlamış değil. Şöyle, onun hukuki cevabını Abdullah Bey daha iyi verir. Mazbata verilse ne olur, verilmese ne olur… Hukuki sonuç nedir? Onu Abdullah Bey açıklasın. İl Başkanı yanımda benimle beraber. Onun dışında başka bir şey söylemem yersiz olur.

ABDULLAH GÜLER: 2972 sayılı mahal idareler kanunu 22'inci maddesinde; mazbata kavramı bir kanun metninde genelgede geçmez. Buna tutanak der. Yani o bölgede o seçim çevresinde en fazla oy verdiği kişiye verdiği belgenin adı. 222'inci madde çok açık. Sandık kurullarınca gönderilen tutanaklar, ilçe seçim kurulu tarafından birleştirerek en çok oy alan seçilmiş olur. Büyükçekmece'de sayımlar tamamlandı, ilçe birleştirme tutanağı hazır. O kişiye, kim almışsa CHP adayına verildi. Tutanak, mazbata…

Peki büyükşehirde ne oldu? İkinci fıkra, ilçe birleştirme tutanakları ilçelerden il seçim kuruluna getirilir. En çok oy alan aday büyükşehir belediye başkan adayına verilir. Siz il birleştirme tutanağı hazırlayamazsanız, Ekrem İmamoğlu'na nasıl bir mazbata vereceksiniz? Duyumlara göre mi? Rakamlarla konuşmak lazım. 39 ilçede kaç oy aldı? Tek tek birleştireceksiniz… O daha sağlanmadı. Maltepe'de devam ediyor. Esenyurt'ta Pazartesi'ye kadar devam ediyordu.

Ekrem İmamoğlu'nun seçimi kazandığı andan itibaren ilk tarih 1 Nisan'da sansürle başlayan süreç daha sonrasında CHP mensuplarının İBB çalışanlarını sosyal medya üzerinden taciz etmek, belli mülakat sonuçlarına itiraz etmekle devam etti ve dün İmamoğlu cephesinden 'Benimle Saraçhane'ye yürüyecek misiniz' dedi. Bu çağrı, CHP'nin sertleşen dili size ne ifade ediyor. İkinci olarak 'Binali bey halka inemedi' diye eleştiriler var. Bu kurgu ve söylem üzerine algı oluşturuyorlar. Cevabınızı merak ediyorum.

BİNALİ YILDIRIM: Binali bey hiç halkın arasından çıkmadı. Halkına arasına inemedi olmaz. 90 günlük kampanyada bunun en yakın şahitleri sizlersiniz.

Diğer konuda da bu sokağı hareketlendirme alışkanlığı yeni değil. Bu alışkanlığın geçmişte de örneklerini biz gördük. bunun hukuk devletinde yeri olmadığını herkesin bilmesi lazım. Özellikle Türkiye'nin muhalefetteki birinci büyük partisi daha sorumlu hareket etmelidir. İstanbullu'nun da vatandaşlarımızın da beklentisi bu yöndedir.

Bu seçimi kim kazanmış olursa olsun aranızdaki fark az olacak. Siz çok deneyimli bir siyasetçisiniz. Sizce neden çok daha açık bir farkla kazanmadınız bu seçimi? Ekonomi mi etken oldu? Yeni genç seçmen mi oldu? Ne oldu değerlendirmenize göre…

BİNALİ YILDIRIM: 2014 seçiminde AK Parti adayının oyundan daha fazla oy aldım bunun bilinmesini isterim. Biz düşük oy falan almış değiliz. Bu seçimde karşı adayın daha fazla oy almasının sebebi ittifakların oluşmasından kaynaklanıyor. Oy oranlarının yakın olması bundan kaynaklanıyor. En yakın 24 Haziran milletvekili seçimlerinde partimizin aldığı oydan 278 bin daha fazla aldım. Demek ki daha düşük oy aldığımız meselesi gerçeği yansıtmıyor.

İçişleri Bakanlığı, yargı, emniyet, hükümet yıllardır bu konu üst düzeyde korunurken, büyük bir usulsüzlük nasıl bir yol bulabildi? Böyle bir sonuç nasıl çıkabildi? Murdar olmuş bir seçim dediniz… Bir vatandaş olarak murdar olmuş bir durumun son tahlilde iki adaydan biri olmanız, sizde bundan sonra nasıl bir duygu bıraktı? Özellikle HDP'nin İstanbul'da aday göstermemesi ve seçim öncesi sonrası yapılan anketlere bakıldığında aslında İstanbul'da HDP'nin konsolide ettiği seçmenin İmamoğlu'na oy verdiğini görebilmeniz olası… İstanbul'daki Kürt seçmenle temas kurabildiğinizi, kuramadıysanız sebepleri neler?

BİNALİ YILDIRIM:Seçim güvenliği ayrı bir şey, seçimlerin yapılması ayrı bir şey. Hükümetin görevi sandık güvenliğini sağlamak ve vatandaşın özgürce oyunu kullanmasına zemin hazırlamak, oradaki karışıklıklara meydan vermemek. Ama seçimin sandıktan oylar atıldıktan sonra sayım sürecinde polis gelip başında duracak diye bir şey yok. Sandık kurulları bir asayiş durumu ortaya çıkarsa davet üzerine gelebilir. İki şeyi birbirinden ayırmak lazım.

Murdar olmuştur. Murdar etin kavurması olmaz dedim. Bu beni de karşı rakip adayı da bağlıyor. Bu seçimlerde kim kazanırsa kazansın. Neticede bu seçim çok konuşulacak. Onu söylemek istiyorum.

Diğer bir konu da HDP. HDP biliyorsunuz millet ittifakıyla beraber hareket etti ve kendi seçmen tabanına da oraya oy verilmesi telkininde bulundu. Biz 15 milyon İstanbullu'nun, oy kullanacak 10,5 milyon İstanbullu'nun olabildiğince herkesle temas kurduk. Herkesle konuşmaya çalıştık. Baştan sona kadar biz projeleri konuştuk. İstanbul'un geleceğini konuştuk. Bunun dışında başka bir şey yapmadık. Aldığımız sonuç bu kadar.

İstanbul'da seçimin uzamasını neye bağlıyorsunuz? Maltepe'de seçim oy sayımlarının CHP tarafından öne sürülen şu… AK Parti ve MHP'nin kurul sayısını azaltmaya yönelik girişimleri olduğu… Buna dair neler söylemek istersiniz?

BİNALİ YILDIRIM: Orada önce bir CHP artırılmasına karşı çıkmış, sonra anladığım kadarıyla o fikrinden vazgeçilmiş. Bir hafta sonra artırılsın diye talepte bulunmuş. Ve orada artırılma işi usule uygun olmamış. YSK iptal etmiş. Şimdi yeni bir karar var. yani uzama konusu bizim yönettiğimiz bir konu değil. Başından beri bu seçimleri yöneten seçim kurulları. Partiler sadece orada temsil edilmektedir.

Az önce söyledik. Yalova itirazı 21 Nisan'da ancak sonuçlandırılabilmiş. Yalova 244 sandığı var İstanbul'un bir ilçesinden daha küçük. Dolayısıyla süreç YSK'nın denetiminde devam etmektedir.

İmamoğlu'nun isminin CHP'nin sitesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yazıldığı ortaya çıktı… İstanbul'da yeniden bir seçim kararı verilse, İstanbul teşkilatı yeni bir seçime hazır mı?

BİNALİ YILDIRIM: Demek ki CHP'de Ekrem Bey'in korosuna katılmış vaziyette. İsterse caddelere de yazsınlar. Yetmiyorsa dağa taşa da yazsınlar önemi yok. Kararı YSK verdiği andan itibaren o ünvanın bir anlamı vardır. YSK bu kararı vermeden yazmak görmemişliktir. En hafif deyimle budur. Bu da İstanbul'u yönetmeye talip bir insana yakışan bir durum değildir.

Az önce Mansur Yavaş örneğini verdim. Birisi nasıl davrandı? Diğeri nasıl davranıyor?

Teşkilatlar her zaman her şeye hazırdır. Teşkilatlarımızla ilgili bir sorun yok.

Seçim murdar oldu dediniz. Lehinize de sonuçlansa da sizin içinize sinmedi. Ola ki seçim yenilenirse; yine benzer sonuç olursa yeniden itiraz edecek misiniz? Ya da CHP itiraz ederse süreç nereye kadar varır?

BİNALİ YILDIRIM: Olmamış şeye, doğmamış şeye don biçmenin anlamı yok. Bunun yorumunu yapmak doğru olmaz. Şu anda içinde bulunduğumuz durum itiraz sürecinin işlediğidir. Onun dışında söyleyeceğimiz her şey bu kurumların yaptığı işe nezaketsizlik olarak görülmesi gerekir.

Diyelim ki biz yine seçime gittik. Tam güvenlikli seçim ortamı oluşturulabilecek mi? Bunun oluşturulması; Büyükçekmece'nin düzeltilmesi ve seçime gidilmesiyle çok uzun süreç geçmeyecek mi?

BİNALİ YILDIRIM: Yeni başkan belirleninceye kadar İstanbul'un bir başkanı var. İstanbul başsız değil. Günlük işleri, programları icra ediliyor. Henüz oluşmamış bir karar için konuşmak bir anlamda etki altına almak gibi de düşünülebilir. Olağanüstü itiraz yapılmadı. Yapılıp karar ne çıkacak bilmiyoruz. Varsayımlar üzerine bir fikir inşa etmek, bir kanaat oluşturmak çok sağlıklı bir sonuca bizi götürmez.

AA veri akışını kesmişti. AK Parti'nin bir araştırması var mı? Veri akışının kesilmesinin nedeni nedir?

BİNALİ YILDIRIM: Partiler, AK Parti de dahil seçimlerle ilgili değerlendirmelerini parti görevlilerinin sandıklardan getirdiği sandık sonuç ilgisine göre yaparlar. Yani YSK'ya göre partiler veri girişini daha hızlı yaparlar. Dolayısıyla YSK gayri resmi sonuçlar hakkında kamuoyuna bilgi vermeden, partiler zaten aşağı yukarı sonucun ne olduğunu bilirler. Dolayısıyla Anadolu Ajansı, bizim seçimleri idare eden bir ajans değildir. AA, kendi başına YSK da açıklamıştır. Anadolu Ajansı da kendi kendine habercilikte mesafe kat edebilmek saikiyle yaptığı bir çalışmadır. Neden kesinti olmuştur? Bunun cevabını verecek olan ben değil, Anadolu Ajansı olmalıdır diye düşünüyorum.

Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200

Son Dakika Güncel Binali Yıldırım: İmamoğlu ile Aramızdaki Fark 12 Bin 200 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement