Suudi Arabistan'da Mohammed Bin Salman İpleri Eline Alıyor - Son Dakika
Ekonomi

Suudi Arabistan'da Mohammed Bin Salman İpleri Eline Alıyor

Arabistan'daki yolsuzluk operasyonunu analiz eden KapitalFx Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ın politik rakiplerini eleyerek ipleri eline almaya çalıştığını belirtti.

06.11.2017 16:20  Güncelleme: 16:25

Suudi Arabistan'daki yolsuzluk operasyonunu değerlendiren KapitalFx Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ın başında olduğu komisyon görünürde yolsuzlukla mücadele kapsamında üst düzey tutuklamalar yaptı. Kimi kaynaklarda darbe girişimi olarak yansıma bulsa da, Kral Salman'a yönelik bir hamle söz konusu değil. Olan durum, ülkede fiili olarak gücü zaten elinde bulunduran ve fetva kurumunun da desteğini alan Veliaht Prens MBS'nin politik rakiplerini ve kendisine muhalif olabilecek güçlü iş adamlarını eleyerek gücünü konsolide etmesi gibi görünüyor" dedi.

Enver Erkan'ın analizinden satır başları şöyle;

"KENDİSİNE RAKİP OLABİLECEKLERİ ELEDİ"

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ın başında olduğu komisyon görünürde yolsuzlukla mücadele kapsamında üst düzey tutuklamalar yaptı. Ülkede fiili olarak gücü zaten elinde bulunduran ve fetva kurumunun da desteğini alan Veliaht Prens MBS'nin politik rakiplerini ve kendisine muhalif olabilecek güçlü iş adamlarını eleyerek gücünü konsolide etmesi gibi görünüyor.

"TRUMP'IN DAMADININ ARABİSTANA GİTTİĞİ İDDİA EDİLDİ"

1 hafta önce Politico, Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kuschner'ın gizlice Suudi Arabistan'a gittiğini iddia etmişti. ABD ile Suudi Arabistan arasında 110 milyar USD'lik silah anlaşmasının imzalanmasında önemli bir rolü olan Kuschner, aynı zamanda MBS'nin çok iyi bir dostu. Göz altına alınan prenslerden Al-Waleed bin Talal'ın ise Trump cephesi ile arasının iyi olmadığı biliniyor. Kendisinin 18 milyar USD'lik serveti ve pek çok uluslararası şirkette yatırımları bulunuyor.

2015'te ölen önceki kral Abdullah'ın oğullarından Prens Mutaib ile Prens Turki'nin tutuklanmasının yanı sıra, Kral Abdullah döneminden kabinede kalan son nakanların da görevden alındığını görüyoruz. Daha önce de Nisan 2015'te Veliaht Prens olan Kral Salman'ın yeğeni Muhammad bin Nayef veliahtlıktan alınarak MBS Veliaht Prens ilan edilmişti.

"EKONOMİDE BİRÇOK REFORMA İMZA ATTI"

MBS, Veliaht Prens olduktan sonra Vision 2030 programıyla ülkenin ekonomisinin yeniden yapılandırılması için çalışmalara başlamış ve birçok reforma imza atmıştı. Ülkenin petrol dışı gelirlerini artırmak, özelleştirmeleri artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak bunların birkaçı. Petrol fiyatlarını mümkün mertebe düşük tutarak ülkesinin piyasadaki dominasyonunu sağladıktan sonra, piyasayı yeniden dengelemek için bu sefer OPEC'in petrol üretimini kısmasını desteklemeye başladı. Ülkedeki radikalizmi azaltmak için çalışmalar yaptı ve Eylül 2017'de ülkede "kadınlara araba kullanma yasağı"nın kaldırılmasında etkili oldu. MBS, Suudi Arabistan'ın yakın zamanda tüm dünyaya ve dinlere açık ılımlı bir İslam ülkesi olacağını ve önümüzdeki 30 yılı yıkıcı fikirlerle uğraşmakla geçirmeyeceğini söylüyor.

"İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN GERİLİMİ DÜŞECEK GİBİ GÖRÜNMÜYOR"

Buna karşılık İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilim düşecek gibi görünmüyor. İki ülke bugüne kadar başta Suriye, Yemen ve Lübnan olmak üzere farklı kutupları desteklediler ve hep karşı karşıya geldiler. Son olarak Lübnan Başbakanı Saad Hariri Riyad'daki ziyareti sırasında İran'ı hedef göstererek görevinden istifa ettiğini açıkladı. Hariri, 2005 yılında Hizbullah'ın suçlandığı bir bombalı suikast sonucu öldürülen eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin oğlu. Ülkenin Anayasa'ya göre kozmopolit bir yapısı var. Cumhurbaşkanı'nın Maruni Hıristiyan, Başbakan'ın Sünni ve Parlamento Başkanının Şii Müslüman olması gerekiyor. Ülkenin bu yapısı; Suriye, İsrail, İran ve Suudi Arabistan gibi güçlerin oyun sahası olmasına neden oluyor. İran istifayı; MBS ve Trump ile koordineli olarak değerlendirirken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, "Orta Doğu İran'ın fetih girişimini tecrübe ediyor" yorumunu yaptı.

"BALİSTİK FÜZELER İKİ ÜLKENİN ARASINI AÇTI"

Suudi Arabistan ile İran'ın arası, aynı zamanda Yemen'den atılan ve Kral Halid Uluslarası Havaalanı'nı hedef alan balistik füzelerden dolayı da açıldı. Suudiler, Yemen'de İran tarafından desteklenen Husiler'in İran'ın yardımı ve desteği olmadan böyle bir saldırıyı yapamayacağını söyledi. Tüm bu olayların arasında Suudi Arabistan'da içinde bir prens ve üst düzey yetkililerin olduğu bir helikopterin düştüğü, helikopterdeki kişilerin hayatını kaybettiği bildirildi. Ölen prensin Prens Mansur bin Mukrin olduğu açıklanırken helikopterde Emir vekili Selman el-Cerişi, Emirlik Genel Sekreteri Salih bin Abdullah el-Kadi, Asir Bölge Tarım Bölümü Başkanı Fehd el-Fertiş, Asir Bölgesi Polis Müdürü Binbaşı Salih bin Süleyman el-Kerzai ve diğer yetkililerin olduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan\'da Mohammed Bin Salman İpleri Eline Alıyor

Son Dakika Ekonomi Suudi Arabistan'da Mohammed Bin Salman İpleri Eline Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement