Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" Programı - Son Dakika
Politika

Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" Programı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Ülkemizde özellikle kağıt restorasyonu konusunda yetişmiş uzman personel bulmak, maalesef mümkün olamamaktadır.

09.03.2016 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Ülkemizde özellikle kağıt restorasyonu konusunda yetişmiş uzman personel bulmak, maalesef mümkün olamamaktadır. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için 'Kültürel Arşiv Mirasımızın Korunması ve Yaşatılması' konulu projemizi hayata geçiriyoruz" dedi.

Bakan Sarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir otelde düzenlediği "Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" Programı'nda yaptığı konuşmada, hayatın kaynağı, merhametin ve zarafetin sembolü olan kadınların kadınlar gününü kutladı.

Valide sultan vakıflarının tarihin her döneminde kadınların destansı hikayeleriyle dolu, milletin en önemli sembollerinden biri olduğunu anlatan Sarı, yardımlaşma ve hayır esasına dayanan bu hizmetleri bir bayrak yarışı olarak gördüklerini ve bu bayrağı bir adım öteye taşıyabilmek için güçleri ve vakitleri yettikçe çalışacaklarını söyledi.

Sarı, Haremi Hümayun'un en itibarlı kadını olan valide sultanların kritik zamanlarda aklı ve hisleriyle hareket eden naif bir anne, güçlü bir siyasetçi olarak tarihe isimlerini yazdırdıklarını belirtti.

Özellikle İslam tarihinde kadınların sosyal hayatın içerisinde aktif olarak yer aldıklarının bugün birçok ilde bulunan eserlerden de görüldüğüne dikkati çeken Sarı, "Anadolu'nun her bir köşesi vakfiyelerle dolu. Bu anlamda Osmanlı döneminin sivil toplum kuruluşları olarak bilinen vakıflar, valide sultanların en önemli hizmetleri arasında yer almaktadır.

Sultanların, hiçbir karşılık beklemeksizin yüce gönüllerinden halka hizmet için sundukları vakfiyeler, tarih boyunca Türk-İslam dünyasında toplumsal hayatın en önemli unsurlarından biri olmuştur.

Temelinde, yardımlaşma anlayışı yatan vakıflarımız sosyal, ekonomik, dini ve hukuki yönleriyle insanların hayatlarını etkilemiştir" ifadelerini kullandı.

Bakan Sarı, valide sultanların şehircilik ve kent plancılığı adına yürüttükleri hizmetleri anlatmak açısından Hatice Turhan Valide Sultan Vakfı ile Valide Kösem Sultan Vakfı'ndan örnekler verdi.

"Kültürel Arşiv Mirasımızın Korunması ve Yaşatılması Projesi"

Ülkemizde valide sultan vakıflarına ait birçok arşiv ve kütüphanede, milyonlarca defter ve belge bulunduğuna işaret eden Sarı, Bakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinin de bunlardan birisi olduğunu belirtti.

Arşivde otuza yakın ülkenin siyasi, iktisadi, hukuki, askeri ve sosyal tarihini aydınlatabilecek defter ve kayıtların özenle muhafaza edildiğini aktaran Sarı, şöyle devam etti:

"Tam da bu aşamada düzeltmemiz gereken önemli bir nokta var…

Yüzlerce yıllık bu belgeler zamanla deforme olmakta ve restorasyona ihtiyaç duymaktadır.

Ancak, ülkemizde özellikle kağıt restorasyonu konusunda yetişmiş uzman personel bulmak, maalesef mümkün olamamaktadır.

Bu sorunun üstesinden gelebilmek için 'Kültürel Arşiv Mirasımızın Korunması ve Yaşatılması' konulu projemizi hayata geçiriyoruz.

Bu kapsamda yerli-yabancı uzmanların ve akademisyenlerin nezaretinde ihtiyaca göre yurt içinde ya da yurt dışında eğitimler düzenleyerek, uluslararası geçerliliği olacak bir mezuniyet sertifikası vermeyi planladık.

Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara istihdam alanları açarak, uzman açığımızı kapatmayı ve geçmişten devraldığımız bu hazineleri gelecek nesillere ulaştırmayı hedefliyoruz."

"Sınırlarımızın ötesinde kalan arşiv mirasımıza da sahip çıkmış olacağız"

Bu kapsamda diğer arşivlerle de görüşmelere başlayacaklarını anlatan Sarı, "Hatta proje kapsamında, Osmanlı'dan ayrılmış ancak kültürel bağlarımız bulunan diğer ülkelerden de kursiyer kabul etmeyi planlıyoruz.

Bu kapsamda yetişecek olan uzmanlar, kendi ülkelerinde bulunan ve ortak değerlerimiz olan arşiv belgelerinin restorasyonunda görev alabileceklerdir.

Böylece, sınırlarımızın ötesinde kalan arşiv mirasımıza da sahip çıkmış olacağız" diye konuştu.

AK Parti olarak ilk günden itibaren kadınların hayatın her alanında görev almasına çok önem verdiklerini vurgulayan Sarı, başta başörtüsü yasağı olmak üzere, kadınlara yönelik pek çok ayrımcı uygulamayı ortadan kaldırdıklarını ifade etti.

AK Parti döneminde başlatılan bir başka önemli proje olan "Haydi Kızlar Okula" kampanyasının önemine değinen Sarı, "Bu kampanya sayesinde yaklaşık 400 bine yakın kız çocuğumuz okullarına kavuşmuştur.

Yaşamlarının ilk ve en önemli sorumluluğunu alarak eğitimlerine devam eden kız çocuklarımız, yardımlaşmanın, yol açmanın bilinci ile geleceğe artık daha umutla bakmaya başlamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Sarı, Türkiye'nin ailede, siyasette ve iş hayatında da güçlü kadınlara ihtiyacı olduğunu aktararak, kadınları her alanda desteklemek ve güçlendirmek için canla başla çalıştıklarını söyledi.

Siyasette kadın temsilinin en çok arttığı dönemlerin AK Parti hükümetleri zamanında olduğunu belirten Sarı, "2003'te çıkarttığımız yeni iş kanunu ile işveren-işçi ilişkisinde cinsiyet dahil, hiçbir nedenle ayrım yapılmayacağı hükmünü getirdik.

2004 yılında yüzde 20,8 olan kadın istihdam oranını, 2015'in Kasım ayı itibariyle yüzde 27,5'e yükselttik.

Çalışan annelerimizi de unutmadık.

Ev ve iş yaşamını uyumlaştırmak için yeni düzenlemeler getirdik.

Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlarken, işçi ve memur tüm çalışan kadınlara doğuma bağlı yarı zamanlı, ama tam ücretli çalışma hakkı kazandırdık" şeklinde konuştu.

"2023 hedeflerimizin başında, aile yapısını kuvvetlendirmek, siyasette, iş hayatında kadın temsilini daha da yukarıya çekmek yer alacaktır" diyen Bakan Sarı, şunları kaydetti:

"Güçlü insan-güçlü aile-güçlü toplum için kadınlarımızın refahı, sosyal ve ekonomik hayatta karşılaştıkları tüm engellerin ortadan kaldırılması bilinci ile çalışacağız.

Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır.

Önümüzdeki 4 yıl içinde de üzerimize aldığımız emanetin gereğini yapacağız, bu ülkenin kadınına-erkeğine, gencine-yaşlısına, her kesimine hizmet etmeye devam edeceğiz.ötesinde kalan arşiv mirasımıza sahip çıkmış olacağız."

Programda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde muhafaza edilen, tarihe iz bırakan kadınların kurduğu vakıflar ve bu vakıflara ait kayıtların arşivlerine ilişkin tanıtım filmi gösterildi.

Toplantıya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar' Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement