Tekrar - Son Dakika
Yerel

Tekrar

Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, Ajansı ve Türkiye'yi tanıtmak için son 2 ayda 8 Arap ülkesini ziyaret ettiğini belirterek, "Şunu kesinlikle anladım ki; artık Türkiye'nin çağı başlamıştır."

28.06.2012 15:46

Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, Ajansı ve Türkiye'yi tanıtmak için son 2 ayda 8 Arap ülkesini ziyaret ettiğini belirterek, "Şunu kesinlikle anladım ki; artık Türkiye'nin çağı başlamıştır. Ancak bizim zihinsel ve vizyon olarak buna kendimizi hazırlamamız lazım" dedi.

Öztürk, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Salih Melek, Yönetim Kurulu üyeleri Ali İhsan Sarıkoca, Prof. Dr. Refik Korkusuz, AA Genel Müdür yardımcıları Ahmet Tek ve Ebubekir Şahin ile Hukuk Müşaviri Zeki Arıtürk ve Özel Kalem Müdürü Hayrettin Özçelik de hazır bulundu.

Konya Bölge Müdürlüğü'nün en büyük bölge müdürlüklerinden biri olduğunu belirten Öztürk, yeni bir bina kiralandığını, ayrıca personel takviyesi yapıldığını söyledi.

Öztürk, Konya'nın yeterince tanıtılmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Daha çok haber yapmamız lazım. Daha çok Konya'yı tanıtmamız lazım. Güçlü bir sanayisi var. Onun yeterince tanıtıldığı kanaatinde değiliz. Ayrıca ajansımızın yurt dışı haberleri çok arttı. Arapça, Boşnakça yayınlarımız başladı. Bu yayınlarımızda Konya'yı tanıtmak istiyoruz. Özellikle Arap dünyasında Hz. Mevlana'dan dolayı Konya'ya çok büyük bir ilgi var. Ramazan da geldi. Bu çalışmalarımızı biraz yoğunlaştıracağız. Arap dünyasına Konya'yı, Hz. Mevlana'yı tanıtmak için bir dizi planlamalar yaptık."

-"Artık Türkiye'nin çağı başlamıştır"-

Konya'nın İslam dünyasında çok önemli bir yer olduğunu bildiklerini, geçtiğimiz ay Kuzey Afrika ve Arap ülkelerine bir ziyarette bulunduklarını hatırlatan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Orada da gördük ki Türkiye'mize çok büyük bir ilgi var. Özellikle tarihi mekanlarını, kültürel mekanlarını, inanç turizminin merkezi olabilecek mekanları tanımak istiyorlar. Ajansı ve Türkiye'yi tanıtmak için son 2 ayda 8 Arap ülkesini ziyaret ettim. Şunu kesinlikle anladım ki; artık Türkiye'nin çağı başlamıştır. Ancak bizim zihinsel ve vizyon olarak buna kendimizi hazırlamamız lazım. Artık Mevlana, ne Konya ne Türkiye'ye sığar, sığmıyor zaten. Ama bizim de onu taşımamız lazım. Herkes Türkiye'ye yönelik büyük bir ilgi ve merak içinde. İşte onu doyurmak lazım. O yüzden artık Türkiye, sadece kendi ülkesi kadar düşünmemesi lazım. Bir uluslararası ülke gibi düşünmesi lazım. Bu sabah Ajansımızdaki arkadaşlara da söyledim. Burada yaptığınız haber artık Konya'da kalmıyor. Boşnak'çaya çevrilip Balkanlara yayılıyor. Arapça'ya çevrilip tüm Orta Doğu'ya yayılıyor. Rusça'ya çevrilip tüm Kafkasya'ya yayılıyor. İngilizce'ye çevrilip tüm dünyaya yayılıyor artık. Artık Konya bölgesindeki bir muhabir bile uluslararası etki yapabilecek bir mekanizmaya sahip."

-"Bizi temsil eden şey Mevlana'dır"-

"Mevlana, bırakın Konya'yı bütün İslam dünyasının sembolü olması lazım' diyen Öztürk, "Dünyada bizi hangi algı temsil ediyor- İşte; şiddet, terör, bombalama gibi şeyler. Halbuki bizi temsil eden şey Mevlana'dır. Onun muhteşem rubaileri, hoşgörüleri ve Divan-ı Kebiri'dir... Ancak bizim bunu yaymamız lazım. Sizin şehrin Valisi olarak yapacağınız her türlü çalışmayı biz de devletin Ajansı olarak dünyaya yayabilecek mekanizmamız var" diye konuştu.

Bir Katar gazetesinin özel eki olan Türkiye ekini hazırladıklarını ifade eden Öztürk, bu Türkiye ekinde ülkemizin güzel yerlerini, kültürünü tanıttıklarını bildirdi.

Bu özel ekin içerisinde Konya'nın da yer alacağını dile getiren Öztürk,

"Konya'nın hak ettiği dünya çapında bana göre etkin bir şehir olması, İnanç turizminin merkezi olması için de Ajans olarak biz elimizden geleni yapacağız" dedi.

-"Konya'dün dünyaya barış, hoşgörü mesajı vermeye çalışıyoruz"-

Vali Aydın Nezih Doğan ise Konya'dan dünya barış, hoşgörü mesajı vermeye çalıştıklarını, bunun ötesinde Konya bu mesajını daha etkin bir biçime dönüştürmek için bir kriterler arayışı içinde olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz aylarda Konya'da bu anlamda bir toplantı tertip edildiğini ifade eden Doğan, "Konya kriterleri' dediğimiz yeni kriterler arayışındayız. Kopenhag, Maastricht kriterleri gibi..." dedi.

Burada aslında birincil kriterin yazıcısının Hz. Mevlana olduğunun altını çizen Doğan, ancak kriterlerin oluşmasında Muhiddin-i Arabi gibi düşünürlerin de olduğunu dile getirdi.

Hem Mevlana'yı, hem Konya'nın başkent olduğu hususunu birlikte ifade etmeye çalıştıklarını anlatan Doğan, "Bunu tabii kendi kendimizle konuşmakla bir yerlere varamayız. Bizim bu konuştuklarımızın bir yerlerde kayıtlanması lazım. Sizin ifade ettiğiniz gibi uluslararası bir takım dergilerde bilgilerin yer alması lazım ki, insanlık için üretilen bu değerler insanlar tarafından anlaşılabilsin. Bu anlamda bize verdiğiniz desteğe teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan programın sonunda, Öztürk'e Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Kubadabad Sarayı'ndan bir çini örneği armağan etti.

Öztürk de kendisine üzerinde posta güvercini figürü ve AA logosunun bulunduğu bir şekerlik hediye etti.

-Öztürk, Belediye Başkanı Akyürek'i ziyaret etti-

Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamında ziyaret eden Öztürk, burada yaptığı konuşmada, AA'nın yeni bir çalışma sistemine geçtiğini, bu yeni sistemde Ajansın bölge müdürlüklerinin bir bağımsız ajans gibi çalıştıklarını belirtti.

AA'nın 4 dilde yayın yapmaya başladığını dile getiren Öztürk, "Artık Konya'da yapılan her haber uluslararası etkiye sahip. Özellikle Arap dünyasına yönelik Arapça yayınlar 1 aydır devam ediyor. Bugün 80'e yakın Arapça haber üretiyoruz. Arap coğrafyasında ofisler açıyoruz. Bu ofislerimize doğrudan Arapça haber yazabilen muhabirler yerleştirdik. Artık şu anda Hz. Mevlana ile ilgili bir haberimizi Arapça'ya çevirip hemen tüm Orta Doğu'daki gazetelere yayınlama mekanizmasına sahibiz" dedi.

Ramazan ayının yaklaştığını bu vesileyle AA muhabirlerinin Ramazan'a yönelik haber paketleri hazırlığı yaptıklarını anlatan Öztürk, "Biz Hz. Mevlana'nın tüm dünyada yoğun bir şekilde tanınması gerektiğine inanıyoruz. Dünya şu anda sıcak çatışma, savaş ve krizlerle uğraşırken Mevlana'nın insanı söylemlerinin tam zamanı olduğu kanaatindeyiz. Valilik ziyaretimizde sayın Valimize arz ettik. Benzer yapacağınız her çalışmayı, dünyaya yayabileceğimiz bir mekanizmamız var artık. Bölge müdürlüğümüz burada. Her çalışmanız artık dünyaya duyurabilecek bir yapıya sahip" diye konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Akyürek ise Türkiye'de yeni cazibe merkezi kentler oluşturulması gerektiğini, Türkiye'nin Ankara ve İstanbul'dan ibaret gibi kalmaması gerektiğini bildirdi.

Anadolu şehirlerinin sesini Ankara, İstanbul gibi duyuramama sorunu yaşadığını ifade eden Akyürek, "Bir kişi Ankara'da ya da İstanbul'da ceketini çıkarsa ya da öksürse haber olabilir. Ancak burada yapılacak çok önemli çalışmalar yeteri kadar yansıtılamayabiliyor. O konuda Anadolu Ajansı bugüne kadar Anadolu'nun da sesi oldu aslında. Anadolu şehirlerinin bu tanıtım probleminin de Anadolu Ajansı'nın yeni yönetim anlayışıyla daha da güçlü bir şekilde çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

Artık Türkiye'de kentlerin diğer kentlerle değil dünya kentleriyle yarışması gerektiğini belirten Akyürek, programın sonunda AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'e çini işlemeli semazen sikkesi şeklinde vazo ve 2 ciltten oluşan mesnevi armağan etti.

Öztürk de kendisine üzerinde posta güvercini figürü ve AA logosunun bulunduğu bir şekerlik hediye etti.

Muhabir : Murat Aslan/ Rıfat Yerlikaya

Yayıncı : Osman Kurt - KONYA

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement