Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda, vergi düzenlemelerini de içeren "torba kanun tasarısı"nın görüşmeleri sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu arasında, "cezaevindeki milletvekillerine selam gönderme" konusunda tartışma yaşandı.

02.11.2017 22:11

TBMM Genel Kurulunda, vergi düzenlemelerini de içeren "torba kanun tasarısı"nın görüşmeleri sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu arasında, "cezaevindeki milletvekillerine selam gönderme" konusunda tartışma yaşandı.

Genel Kurulda kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak birinci bölüme geçildi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Türkiye'nin bir yasama ikliminde bulunmadığını öne sürerek, tutuklu HDP milletvekillerinin isimlerini tek tek saydı ve selam gönderdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kürkcü'nün konuşmasında bugün şehit olan askerleri anmadığını, ancak cezaevindeki milletvekillerine selam gönderdiğini belirterek, "Dokunulmazlığı kaldırın, 80 vekil imza verdik' diyen sizdiniz. Biz, Meclis olarak, tüm partiler, dokunulmazlığı kaldırdık. AK Parti'li vekillerin de dokunulmazlığı kaldırıldı, sizin de kaldırıldı. Şahsımın da olmak üzere yargılamalar devam ediyor. Bir partiyi ayıklamak falan değil, tam aksine her vekile yargı önünde eşit muamele etmek var." dedi.

Milletvekilliğinin her türlü suçu işleme özgürlüğü tanımadığını ifade eden Turan, şöyle devam etti:

"O selam gönderdiklerinizden birkaç örnek vereyim. O dediklerinizden biri devlete ve güvenlik güçlerimize 'PKK sizi tükürüğüyle boğar' dedi mi? Dedi. 6-8 Ekim gösterileri için 'Sokağa çıkın' dedi mi? dedi. Köy korucularına 'Defolup gideceksiniz, o keleşler size doğrultulacak' dedi mi? Dedi. 'Hendeklere faşizmin bayrağını gömeceğiz' dediler mi? Dediler. Bunların hiçbiri vekillik faaliyeti değildir. Terör örgütünün sözcülüğü vekillik olamaz.

Ben de buradan sizin selamınızın ötesinde selam gönderiyorum. Ey Yasin Börü, sana rahmet olsun; ey Kaymakam Muhammed Fatih, sana rahmet olsun; ey Necmettin öğretmen sana rahmet olsun; ey Aybüke öğretmen sana rahmet olsun; ey Eren Bülbül, sana rahmet olsun."

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, tutuklu milletvekillerinin Turan'ın iddia ettiği ifadeleri kullanmadığını savundu.

Bunun üzerine, oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Turan'ın konuşmasında grubunuza yönelik bir sataşma yok. Sadece milletvekillerinizin geçmişteki sözlerinden bahsetti. Bunlar da doğru olan sözler." dedi.

Bahçekapılı'nın sözlerine tepki gösteren Kerestecioğlu, "Siz mahkeme misiniz? Milletvekillerimizi suçlu ilan ettiniz, mahkum ettiniz." ifadesini kullandı. Bahçekapılı ise, "Ben mahkum etmiyorum, durum tespiti yapıyorum, bu sözleri duyduk." karşılığını verdi.

Kerestecioğlu, Genel Kurulun açılışında Şemdinli'deki terör saldırısında şehitleri olanları andıklarını belirterek, milletvekillerinin tutuklanmasının yıl dönümünü olan bugün, yaptıkları her konuşmayı tutuklu milletvekillerine atfettiklerini söyledi.

Nasıl konuşacaklarının kararını kendilerinin vereceğini ifade eden Kerestecioğlu, "Sonuçta biz, cezaevindeki vekillerimize selam gönderme hakkına sahibiz. Hele onlarla görüşemiyorsak, selam gönderme hakkına her konuşmamızın başında sahibiz." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da yerinden söz alarak, tutuklu HDP milletvekillerinin değişik zamanlarda yaptıkları ve kendisinin de kürsüde örnek verdiği bazı konuşmaların videolarının sesini Genel Kurula dinletti.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Bahçekapılı da "Ben durum tespiti yapmıştım, Sayın Turan da şimdi ispat etti." dedi.

"Faşist" tartışması

Daha sonra birinci bölüm üzerinde şahsı adına söz alan AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, CHP Sözcüsü Bülent Tezcan'ı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerinden dolayı kınadı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da sataşmadan söz alarak, "Cumhurbaşkanı da CHP'ye 'faşist' dedi. Cumhurbaşkanı CHP'ye faşist dedi diye CHP faşist olmaz. Ama biz Türkiye'nin yaşadığı şu hale, OHAL'e, KHK'lere, cezaevindeki gazetecilere, milletvekillerine baktığımız zaman Türkiye'de bir faşizim rejiminin olduğu kanaatini taşıyoruz, taşımaya da devam edeceğiz." dedi.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, CHP'li Altay'ın sözlerine, "Türkiye faşist bir ülke değildir." diye karşılık verdi.

Altay'ın, Genel Kurulda siyasi partiler arasında yaşanan tartışmalara katılmakla suçladığı Bahçekapılı, "Türkiye Cumhuriyeti söz konusu olduğu her zaman cevap vereceğim. Siz Türkiye Cumhuriyetinde faşizm var dediniz, ben de bunu kabul etmediğimi söyledim. Siz bir daha söyleyin ben de bir daha kabul etmediğimi belirteceğim." dedi.

Bahçekapılı, tartışmaların uzaması üzerine birleşime ara verdi. Ayşe Nur Bahçekapılı, aranın ardından komisyonun yerini almaması nedeniyle birleşimi 7 Kasım Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement