Torunun Dikkati Müzedeki Hatayı Düzeltti - Son Dakika
Yerel

Torunun Dikkati Müzedeki Hatayı Düzeltti

Sagip Sezginer - Erzurum Kongresi'ne katılan Yusufeli delegesi Ahmet Yaralı'nın torunu, dedesinin Atatürk Evi Müzesindeki fotoğrafının başkasına ait olduğunu fark ederek, hatanın düzeltilmesini sağladı.

05.05.2013 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sagip Sezginer - Erzurum Kongresi'ne katılan Yusufeli delegesi Ahmet Yaralı'nın torunu, dedesinin Atatürk Evi Müzesindeki fotoğrafının başkasına ait olduğunu fark ederek, hatanın düzeltilmesini sağladı.

Yaralı'nın torunu Latife Tosun, müzeyi gezdiği sırada dedesinin adını taşıyan fotoğraftaki kişinin başkası olduğunu görünce durumu yetkililere bildirdi.

Erzurum Müze Müdürlüğü, Yaralı ailesinin arşivinden temin edilen Ahmet Yaralı'ya ait fotoğrafı önceki ile değiştirerek yanlışı düzeltti.

Latife Tosun, AA muhabirine, müzede dedesinin ismi yazan bölümde başka birinin fotoğrafını görünce üzüldüğünü belirterek, "Müzeyi gezerken fotoğrafın dedeme ait olmadığını fark ettim. Yetkililere durumu anlattım ve aile albümünden dedemin fotoğrafını verdim. Onlar da yanlışı düzeltti" dedi.

-Atatürk Evi Müzesi-

Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen de Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktıktan sonra kongre için geldiği Erzurum'da Hüseyin Rauf Bey ve arkadaşlarıyla 52 gün kaldığı konağı müzeye dönüştürdüklerini kaydetti.

Müzede Kazım Karabekir ve Kazım Yurdalan'a ait eşya, belge ve fotoğrafları sergilendiklerini belirten Erkmen, şu bilgileri verdi:

"Müzede Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı ve Erzurum Kongresi üyesi Raif Dinç'e ait giysiler, silah, fotoğraf ve belgeler de yer alıyor. Anadolu'da yayınlanan Türk gazetesi Envar-ı Şarkiye, milli mücadele döneminin unutulmaz gazetesi Albayrak ve Erzurum Kongresi bildirilerinin basıldığı matbaa makinesi de sergileniyor. Üst katta merdiven başı sahanlığında Atatürk'ün ikinci kez Erzurum'a gelişinde çekilmiş fotoğraf, o dönemde kullanılan koltuk ve sehpalar da müzeyi süslüyor. Antre kısmında Erzurum Kongresi üyelerinin fotoğrafları ve biyografileri bulunuyor."

-"Yanlışları düzeltiyoruz"-

Bazı bilgi ve belgelere ulaşmada zorlandıkları için hata yapılabildiğine işaret eden Erkmen, "Erzurum Kongresi üyelerinin zaman zaman fotoğraf ve bilgilerinde yanlışlık olabiliyor, bunlara müdahale ediyoruz. Doğruları tespit ettiğimiz zaman düzeltiyoruz. Yusufeli delegesi olarak Erzurum Kongresi'ne katılan Yaralızade Ahmet Bey'in fotoğrafı, torununun ikazı üzerine değiştirildi ve köşesine asıldı" şeklinde konuştu.

Erkmen, Ahmet Yaralı sanılan fotoğrafı teşhir ederek, kime ait olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını da belirtti.

-Eski Bakan Günay da yanlışı düzelttirmişti-

Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 91. yıl dönümü kutlamaları kapsamında 3 Temmuz 2010'da Atatürk Evi Müzesini ziyaret eden eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, altında "Mareşal Fevzi Çakmak" yazan fotoğraftaki kişinin başkası olduğunu söyleyip yanlışlığı düzelttirmiş, yapılan araştırmada fotoğrafta yer alan komutanın İsmail Hakkı Tekçe olduğu belirlenmişti.

Yayıncı: Mustafa Yıldız - ERZURUM

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Torunun Dikkati Müzedeki Hatayı Düzeltti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement