Trabzon'daki Hrant Dink Cinayeti Davası (1) - Son Dakika
Yerel

Trabzon'daki Hrant Dink Cinayeti Davası (1)

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in Öldürülmesinde, Dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de Aralarında Bulunduğu 8 Sanık Hakkında 'Görevi İhmal Suretiyle Görevi Kötüye Kullanmak' Suçundan Açılan Davanın Görülmesine Devam Edildi

31.05.2010 17:00

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında 'görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklardan uzman çavuş Hacı Ömer Ünalır katıldı. Diğer sanıklar duruşmaya gelmedi. Sanık avukatları Ali Sürmen, Sinan Barut ve Nurhayat Bayraktar ile Dink ailesi avukatları İsmail Cem Halavut, Bahri Bayram Belen ve Hakan Bakırcıoğlu da duruşmada bulundu. Hakim, 'görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçlarından yargılanan sanıklardan Albay Ali Öz hakkında, Dink cinayetine ilişkin Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başka bir dava açıldığını ve söz konusu mahkemenin davaya ilişkin 'durma' kararı verdiğini, karara ilişkin UYAP çıktısının dosyaya konulduğunu belirtti.

Esas hakkındaki savunmasını yapmak için söz alan Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen, müvekkiline yüklenen suç nedeniyle 2082 sayılı yasa hükümleri dikkate alınarak Rize Ağır Ceza Mahkemesinin son soruşturma kararı ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde, 2010/86 sayılı yeni bir dava dosyası bulunduğunu söyledi.

Bir süre önce açılan bu davada mahkemenin 'durma' kararı verdiğini dile getiren avukat Sürmen, 'müvekkilime aynı konuda 2 ayrı dava açılmış oluyor. Usule ilişkin bu durma kararının sonucunun beklenmesini talep ediyorum' dedi.

Mahkeme de bu konunun son kararda değerlendirileceğini, bu aşamada 'durma' kararının sonucunun beklenmesine gerek olmadığını belirterek, avukat Sürmen'in talebini reddetti.

- OLAYIN GEÇMİŞİ-

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in, Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.

Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin, Jandarma Astsubay Okan Şimşek ile Jandarma Uzman Çavuş Veysel Şahin olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulundan bu iki görevli hakkında, 'Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri' gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti. Soruşturma izni verilmesi üzerine Şimşek ve Şahin hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Mahkemede ifade veren sanıklar, istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi.

Sanıkların ifadeleri üzerine dönemin Trabzon İl Jandarma Komutan Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı birimde görevli astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile uzman çavuşlar Önder Araz ve Hacı Ömer Ünalır hakkında da soruşturma izni verilmişti. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından, ilk davanın sanıkları Okan Şimşek ve Veysal Şahin ile Albay Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, 'Görevi kötüye kullanmak' suçundan yeni bir dava açılmıştı. Bu davaya bakma görevi de yine 2. Sulh Ceza Mahkemesine verilmişti. Mahkeme tarafından, birleştirilen her iki davanın iddianamesinde, aralarında Albay Ali Öz'ün de yer aldığı 8 sanık hakkında, 'Görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor.

(Sürecek)

(TB-MK-İU) - TRABZON

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Trabzon'daki Hrant Dink Cinayeti Davası (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement