Türk Ocağı'nın 100. Yıl Bilgi Şöleni - Son Dakika
Yerel

Türk Ocağı'nın 100. Yıl Bilgi Şöleni

Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof.Dr.Nedim Ünal, Türk Ocaklarının, kuruldukları günden itibaren gerçekleştirdikleri ilmi ve kültürel faaliyetlerle, 101 yıldır yayınlamakta olduğu "Türk Yurdu" dergisiyle Türk düşünce hayatını beslemeye devam...

12.04.2012 17:27

Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, Türk Ocaklarının, kuruldukları günden itibaren gerçekleştirdikleri ilmi ve kültürel faaliyetlerle, 101 yıldır yayınlamakta olduğu "Türk Yurdu" dergisiyle Türk düşünce hayatını beslemeye devam ettiğini bildirdi.

Prof. Dr. Ünal, Türk Ocaklarının 100. yıl dönümü dolayısıyla Türk Ocağı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) işbirliğiyle üniversitede düzenlenen ve iki gün sürecek "Bilgi Şöleni"nin açılışında, Türk Ocaklarının, günümüzden 100 yıl önce 25 Mart 1912 tarihinde kurulduğunu anımsattı.

Türk Ocaklarının, zamanın küresel güçlerinin menfaatleri doğrultusunda tasfiye sürecine sokulan Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden yeni Türkiye'nin kurulmasında, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yakın çalışma arkadaşları olmak üzere, yetiştirdiği kadrolar ve oluşmasına katkıda bulunduğu fikirlerle büyük rol oynadığını anlatan Prof. Dr. Ünal, şöyle konuştu:

"Türk Ocakları, günümüzde de, geleceğin güçlü ve müreffeh Türkiye'sini inşa edecek donanımlı nesillerin yetiştirilmesi ve bu amaca yönelik politikaların oluşturulmasını sağlayacak fikri zenginliğin hayata geçirilmesi amacıyla bütün gücüyle çaba sarf etmektedir. Böylesine ulvi gayelere hizmet eden 100 yıllık bir kuruluşun, asırlık bir çınarın mensubu olmaktan duyduğumuz mutluluğu ve gururu ifade etmekte kelimeler kifayetsiz kalmaktadır. Türk kamuoyunun yakından takip ettiği üzere, 25 Mart 2012 günü başlatılan 100. yıl dönümü kutlama faaliyetleri çerçevesinde, ocağımızın kuruluş amacına uygun olarak, Türk kültür ve düşünce hayatının gelişmesine ve zenginleşmesine katkıda bulunacak faaliyetlere ağırlık verilmiş bulunmaktadır. Türk Ocakları, kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği ilmi ve kültürel faaliyetler ile 101 yıldır yayınlamakta olduğu 'Türk Yurdu' dergisiyle Türk düşünce hayatını beslemeye devam etmektedir."

Prof. Dr. Ünal, Ziya Gökalp başta olmak üzere, Ağaoğlu Ahmet, Akçuraoğlu Yusuf, Hamdullah Suphi Tanrıöver, İsmail Gaspıralı, Fuat Köprülü, Yahya Kemal ve diğerlerinin, bu istikamette Türk düşüncesine, sürekli Türk Ocağı çatısı altında katkıda bulunduklarını bildirerek, şöyle devam etti:

"Ne var ki, son 50 yıldır Türk düşünce hayatında bir duraklama, düşünce üretiminde bir kısırlaşma söz konusudur. Türk Ocakları, 100 yaşına basan bir fikir kuruluşu olarak, yüksek akademik niteliği haiz ilmi ve kültürel faaliyetlerle, Türkiye'de yeniden ileri seviyede bir düşünce iklimi oluşturmaya çalışmaktadır. Bugün, burada, alanında önde gelen ilim ve fikir adamlarının katılımıyla gerçekleştireceğimiz Bilgi Şöleni, inanıyoruz ki, bu amaç doğrultusunda atılmış kayda değer bir adım olacaktır. Ümit ediyoruz ki burada dile getirilen düşünce ve teklifler muhatapları tarafından dikkatle takip edilir ve Türk düşünce hayatının gelişmesine katkıda bulunur. İki gün sürecek ve bir beyin fırtınası şeklinde geçmesi düşünülen bu önemli toplantıya alanında önde gelen Türkiye'nin 20 tanınmış düşünce adamı katılacak ve Türk düşünce hayatının değişik konularına ait tebliğlerini sunacaklar. Sunulan tebliğlerin Türk Kültür ve Medeniyeti alanında yapılacak çalışmalara yeni ufuklar kazandıracağına inanıyorum."

Vali Kadir Koçdemir, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, ESOGÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, Türk Ocağı Hars Heyeti Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz'ün de katıldığı etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek toplantılarda Türk düşünce hayatına dair 20 bildiri sunulacak.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Ocağı'nın 100. Yıl Bilgi Şöleni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement