Türkiye Barış Meclisi, Akil İnsanlar Heyeti Üyeleriyle "Çözüm Süreci İçin" Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Türkiye Barış Meclisi, Akil İnsanlar Heyeti Üyeleriyle "Çözüm Süreci İçin" Bir Araya Geldi

Türkiye Barış Meclisi, Akil İnsanlar Heyeti Üyeleriyle "Çözüm Süreci İçin" Bir Araya Geldi

Akil İnsanlar heyetinden bazı üyelerin de katılımıyla düzenlenen 'Çözüm Süreci Yolunda İstişare Toplantısı'nın açılışında konuşan Türkiye Barış Meclisi (TBM) sözcüsü Hakan Tahmaz, Öcalan'ın müzakerenin verimli geçmesi açısından çözüm sürecinde artık kilit role sahip olduğunu söyledi.

10.09.2014 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar heyetinden bazı üyelerin de katılımıyla düzenlenen 'Çözüm Süreci Yolunda İstişare Toplantısı'nın açılışında konuşan Türkiye Barış Meclisi (TBM) sözcüsü Hakan Tahmaz, Öcalan'ın müzakerenin verimli geçmesi açısından çözüm sürecinde artık kilit role sahip olduğunu söyledi. Tahmaz,  " Abdullah Öcalan'ın durumumun, nasıl çözüm sürecinin ilerleyişine ya da müzakerelerin daha elverişli hale gitmesine uygun hale gelebileceğine, ne türlü tedbirler alınırsa daha elverişli bir süreç olabilir. Bunları konuşmak istiyoruz. Son noktada da önemli bir şeydir" dedi.

Türkiye Barış Meclisi tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde  Kürt sorunun çözüm çabalarının bir parçası olarak yapılan yasal düzenlemelerin ve bunların hayata hızlı ve sağlıklı biçimde nasıl geçirilebileceği, uygulanma anında nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi hususların ele alındığı toplantı düzenlendi. Çözüm Süreci Yolunda İstişare Toplantısı'na TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz, TBM Sekreterya Üyesi Tatyos Bebek, Akil İnsanlar Heyeti'nden Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan, Prof. D. Fuat Keyman, Prof. Dr. Doğu Ergil, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Prof. Dr. Levent Korkut, Avukat Kezban Hatemi, Prof. Dr. Mithat Sancar, Abdurrahman Kurt'un da aralarında bulunduğu gazeteci, yazar ve bazı akademisyenler katıldı.

TÜRKİYE'NİN BARIŞI AÇISINDAN ÖNEMLİDİR

Basına kapalı toplantı öncesinde konuşan Türkiye Barış Meclisi (TBM) sözcüsü Hakan Tahmaz, önemli bir fırsatın yakalandığını bunun kalıcı ve adil bir barışa dönüşmesi için çözüm süreci diye ifade edilen sürecin, başlangıcından bu yana etkin bir biçimde sonuçlanması için çaba gösterdiklerini ifade etti. Yaklaşık 20 ayı geçmiş olan sürecin, kalıcı barışa biran önce Türkiye'yi ulaştırmasını her şeyden önemli gördüklerini ifade eden Tahmaz,  "Çıkmış olan mevcut yasanın, 'Ya bundan bir şey olmaz" diyerek, elimizin tersiyle itmenin de, 'Ya yasa çıktı sorun çözülüyor' diye rehavete kapılmanın da sorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bu yasanın nasıl uygulanacağı çözüm süreci açısından önemlidir. Türkiye'nin barışı açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

BAZI YARALARIMIZI DAHA HIZLI İYİLEŞTİREBİLİRDİK DİYE DÜŞÜNÜYORUM

Yasanın, sağlıklı ve verimli nasıl ilerleyebileceğini, Türkiye'nin bir anlamda müzakere sürecini, çözümün sonuçlandırılmasına ilişkin hangi adımlarla yürütülebileceğini konuşacaklarını belirten Tahmaz, şöyle konuştu:

"Hükümetin, bu konuda hazırlık yaptığını basından ya da hükümet yetkilileriyle görüşmelerimizde bizde bilgi sahibiyiz. Ama sivil toplum örgütü ya da yurttaşlar olarak nasıl katkı sağlayabiliriz. Bunu konuşacağız. Bizim açımızdan tartışılabilecek öncelikli birkaç konu var. Çözüm sürecinde bizimde sıkça dillendirdiğimiz taleplerimize, yaklaşımlarımıza ya da sorunlarımıza parmak bastığı için bu konuları önemsiyoruz. Birincisi basına da yansıdı. Bizim 20 aylık süreçten de elde ettiğimiz deneyim olarak, üçüncü göz, izleyici heyet. Adına ne dersek diyelim. Bu sürecin kendisinde de bunun ihtiyacını çok yakından hissettik. Bölgelerdeki olaylarda, tekil olan olaylarda. Bunlara girmeyeceğiz ama bir üçüncü göz denen bir şey olsaydı, bazı sorunlarımızı daha hızlı aşabilirdik, bazı yaralarımızı daha hızlı iyileştirebilirdik diye düşünüyorum."

ABDULLAH ÖCALAN'IN DURUMU

Tahmaz şöyle devam etti:

"İkinci önemli nokta müzakerenin verimli geçmesi açısından, görüşmecilerden birisi olan ve çözüm sürecinde artık kilit role sahip olduğu ayan beyanen ortada olan Abdullah Öcalan'ın durumumun, nasıl çözüm sürecinin ilerleyişine ya da müzakerelerin daha elverişli hale gitmesine uygun hale gelebileceğine, ne türlü tedbirler alınırsa daha elverişli bir süreç olabilir. Bunları konuşmak istiyoruz. Son noktada da önemli bir şeydir. Doğrudan ve zamanında bilgi edinme. Süreç sıkıntılı ilerliyor, sorunlu ilerliyor. Nasıl tarif edersek edelim ama bütün dünyada bu sorunların benzer süreçler yaşayarak çözüldüğünü, kalıcı çözüme böyle ulaşıldığını bilerek, bizim için belki küçük ama sorunun çözülmesi için büyük adımları zamanında atmaktan, görevlerimizi zamanında yerine getirmekten geçtiğini hatırlatmak istiyorum." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye Barış Meclisi, Akil İnsanlar Heyeti Üyeleriyle 'Çözüm Süreci İçin' Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement