Türkiye'de Yaklaşık 8 Bin Kişi HIV'den Etkilendi" - Son Dakika
Yerel

Türkiye'de Yaklaşık 8 Bin Kişi HIV'den Etkilendi"

Türkiye\'de Yaklaşık 8 Bin Kişi HIV\'den Etkilendi"

EKMUD Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Köksal "Ülkemizde Sağlık Bakanlığına göre günümüze kadar 8 bin civarında HIV pozitif vakası tespit edilmiştir." dedi.

01.12.2014 19:36  Güncelleme: 08:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı verilerine göre günümüze kadar 8 bin civarında AIDS vakası tespit edildiğini bildirdi.

Köksal, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, AIDS'in dünyanın gelişmiş olan yerlerinde azalma eğilimine girmiş olmasına rağmen gelişmekte olan ülkelerinde hala önemini koruduğunu söyledi.

Hastalığın yayılmasındaki en önemli noktalardan birisinin, toplumun hastalık hakkında yanlış ve eksik bilgilendirilmesi olduğunu belirten Köksal, önlemlerin eksik olmasından dolayı da hastalığın tam olarak kontrol altına alınamadığını ifade etti.

Köksal, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla hastalığa dikkat çekilmesinin amaçlandığını dile getirerek, "Hastalığı dikkati çekmek için Dünya Sağlık Örgütü her yıl yeni bir tema belirlemektedir. Bu yıl ki tema, açığın kapatılması şeklinde olmuştur. Açığın kapatılmasıyla da HIV tanısı, tedavisi, önlenmesi ve bakım hizmetlerinde kişiler arasındaki açığın kapatılması amaçlanmaktadır" dedi.

Amaçlarının daha çok hastaya tanı koyarak, tedavi etmek olduğunu vurgulayan Köksal, "Yıl içerisinde en büyük gelişmelerden birisi hastalık tanısı koymakta alınan yoldur. Türkiye dahil birçok ülkede bugün HIV açısından testler ücretsiz yapılmaktadır. Amaçlanan birçok kişinin hekime ulaşmasını sağlamak, virüsü tespit etmek ve tedavi olanağından faydalanılmasını sağlamaktır. AIDS'in ve HIV'in önü ancak bu şekilde alınabilir" diye konuştu.

"AIDS toplumdaki tüm sosyal sınıflarda görülmektedir"

Dünyada geçen zaman içerisinde AIDS'den 35 milyondan fazla kişinin etkilendiğine dikkati çeken Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece 2013'te 2 milyon civarında yeni hasta tespit edilmiştir ve 2013'te 1,5 milyon kişinin öldüğü gözükmektedir. Günümüzde 35 milyondan fazla kişiye HIV enfeksiyonu bulaşmış durumdadır. Bu vakaların yüzde 70'i Sahra altı Afrika'dadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre, günümüze kadar 8 bin civarında HIV pozitif vakası tespit edilmiştir. Bu vakalara bakıldığı zaman da bir kısmının öldüğünü görüyoruz. Ülkemizde 2013 yılında yeni vaka sayısına baktığımız zaman da bin 400'e yakın olduğunu görüyoruz."

Prof. Dr. Köksal, Türkiye'nin AIDS vaka sayılarında dünyanın gelişmiş ülkelerine paralel olarak azalma eğiliminde olmadığını, son yıllarda hasta sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu söyledi.

Vakalara bakıldığı zaman hasta popülasyonunda da değişiklik yaşandığına dikkati çeken Köksal, "Hasta popülasyonu giderek genç yaşlarda görülmeye başladı. Vakaların dağılımına baktığımız zaman da yüzde 70'inin erkekler olduğunu görüyoruz. Ülkemizdeki bulaşma yollarına baktığımız zaman ise heteroseksüel yolun en önemli bulaşma yolu olduğunu görüyoruz. Bunu eşcinsel ilişki, damar içi uyuşturucu kullanımı ve bilinmedik yollarda izlemektedir" dedi.

Köksal, AIDS'in toplumdaki tüm sosyal sınıflarda görüldüğünü, henüz HIV virüsünün oluşumunu ve hastalık yapmasını önleyecek aşının ve aşı çalışmasının olmadığını sözlerine ekledi. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'de Yaklaşık 8 Bin Kişi HIV'den Etkilendi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement