"Türkiye Modeldir" - Son Dakika
Güncel

"Türkiye Modeldir"

Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Yaptığı Geniş Söyleşide Ortadoğu'daki Halk Ayaklanmaları Değerlendirdi.

31.01.2011 11:01  Güncelleme: 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NEW YORK Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Ortadoğu'daki halk ayaklanmalarıyla bölgede "yeni bir çağ"a girildiğin ancak gerçekte bu çağın İran devrimiyle başladığını belirtirken ülkesinde daha çok siyasi reform için ısrar edeceğini söyledi.

Yatırımlar açısından Türkiye'yi "model" olarak niteleyen Esad, "Eskiden Batı, Türkiye'yi destekliyordu şimdi ise Türkiye'ye karşı" görüşünü dile getirdi.

Beşar Esad, Wall Street Journal ile yaptığı geniş söyleşide Mısır, Tunus ve Yemen'deki protesto dalgasını değerlendirirken Ortadoğu'da durumun henüz netleşmediği için objektif olunamayacıağını ancak "genel olarak bir umutsuzluk meselesi bulunduğunu" sandığını söyledi.

"Türkiye ve Suriye gibi yeni güçlerin bulunduğu tamamen yeni bir çağa doğru ilerlediğimizi düşünüyor musunuz?" sorusuna "Bu yeni bir çağ, ancak şimdi başlamıyor. Vurgulamak istediğim nokta budur. İran devrimi ile başladı" karşılığını veren Esad, 1979 yılında İran'da bir şeylerin olduğunun unutulduğunu belirterek "Ancak aynı çağdır. Bu, halkın inancına muhalefet etmek isteyenlere karşı bir devrimdir" şeklinde konuştu.

- "TÜRKLER ARABULUCU, ABD HAKEM"-

Suriye Cumhurbaşkanı Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında yaptığı arabuluculuk çabalarını da değerlendirdiği söyleşide Ortadoğu'daki barış sürecine ilişkin olarak da "Arabulucu, Türkler gibi, görüşler iletebilen biridir, hakem ise, daha çok aktif olmalı, pasif değil ve bu ABD'nin rolüdür. ABD'nin rolü çok önemli çünkü en büyük güçtür; İsrail ile özel bir ilişkisi var ve antlaşmayı imzaladığınızda barış sürecinin garantörü olabilecek ağırlığa sahiptir" dedi.

Ancak önceki ABD yönetimlerinde çoğu yetkilinin bölgeye ilişkin çok az bilgiye sahip olduklarını, bu nedenle başkalarının desteğine ihtiyaçları bulunduğunu da kaydeden Esad "Tamamlayıcı bir role ihtiyaçlara var. Bu rolü de Avrupalılar veya, bugün, Türkler üstlenebilir" değerlendirmesini yaptı.

- "OLMERT ALDATTIĞI İÇİN SURİYE VE TÜRKİYE ÇILGINA DÖNDÜ"-

Gazze Operasyonu arifesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ankara'da bulunan dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile telefonda bulunan kendisi arasında nasıl mekik diplomasını yaptığını anlatan Esad, Olmert'in "düşünüp size döneceğim" demesinden dört gün sonra Gazze Operasyonu'nun yapıldığına dikkat çekti. Esad "Bundan sonra Suriye ve özellikle Türkiye, Olmert'in kendilerini aldattığı için çılgına döndü" ifadelerini kullandı

- "BATI TÜRKİYE'YE KARŞI"-

Beşar Esad, "Şimdi en büyük ekonomik ortağınızın Türkiye olduğunu söylüyor musunuz? Yani Türkiye yatırımlar için model gibi görünüyor mu?" yönündeki bir soruyu yanıtlarken de "Modeldir çünkü aynı toplum ve benzer geleneklerimiz var. Modeldir - nihayet tam olarak alacağınız bir modeliniz olmaz, sadece bazı yönleriyle, çünkü nihayet Batı, eskiden Türkiye'ye destek veriyordu şimdi ise Batı Türkiye'ye karşı" şeklinde konuştu.

Türkiye için "Daha çok teknolojisi var, bizim teknolojimiz yok" diyen Esad, Türkiye'nin Suriye'den daha iyi insan kaynaklarına sahip olduğuna da işaret etti etti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Türkiye Modeldir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement