TÜRKİYE'NİN ÇALIŞAN SON BUHARLI LOKOMOTİFİ İZMİR'DE - Son Dakika
Güncel

TÜRKİYE'NİN ÇALIŞAN SON BUHARLI LOKOMOTİFİ İZMİR'DE

TÜRKİYE'nin çalışır durumdaki son lokomotifi olan ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında soğuk iklim şartlarına göre Almanya'da üretilen '56548' numaralı tren, İzmir Alsancak Garı'nda sergileniyor.

26.03.2022 11:52  Güncelleme: 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE'nin çalışır durumdaki son lokomotifi olan ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında soğuk iklim şartlarına göre Almanya'da üretilen '56548' numaralı tren, İzmir Alsancak Garı'nda sergileniyor. Lokomotifin su ve kömür ikmali ile birlikte yaklaşık 150 tona ulaştığını belirten TCDD İzmir Müze Sorumlusu Volkan Poliçe, "Lokomotifin önemli bir özelliği de buharını tekrar suya dönüştüren bir sisteme sahip olmasıdır. Çalıştırılması ise çok büyük bir emek ve zaman alıyor. Soğuk bir lokomotifin sıcak bir hale gelmesi için en az 7-8 saatlik bir zamana ihtiyacımız var" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait, Türkiye'nin çalışır durumdaki son buharlı lokomotifi İzmir tarihi Alsancak Garı'nda sergileniyor. 1942 yılında Almanya'da üretilen ve karmaşık bir teknik donanıma sahip olan lokomotif, ziyaretçileri adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. TCDD yetkilileri tarafından titizlikle korunan lokomotif, yalnızca dizi ve belgesel çekimlerinde çalıştırılıyor. İkinci Dünya Savaşı yıllarında soğuk iklim şartlarına göre Almanya'da üretilen '56548' numaralı buharlı lokomotif hakkında bilgi veren TCDD İzmir Müze Sorumlusu Volkan Poliçe, "İkinci Dünya Savaşı yıllarında soğuk iklim şartlarına göre Almanya'da üretilen 53 adet lokomotif bulunuyor. '56548' numaralı lokomotif de o dönem Türkiye'ye gönderildi. Bu lokomotif de onlardan biriydi. Lokomotif su ve kömür ikmali ile birlikte yaklaşık 150 tonluk ağırlığa ulaşmaktadır. Lokomotifte ateşçi ve makinistin bulunduğu markiz alanı yer alıyor. Lokomotifin önemli bir özelliği de buharını tekrar suya dönüştüren bir sisteme sahip olmasıdır" ifadelerini kullandı

'EN ERKEN 7-8 SAATTE ÇALIŞIYOR'

Buharlı lokomotiflerin karmaşık bir yapısı olduğuna değinen Poliçe, "Buharlı lokomotifler şu an günümüzde çalışan dizel ve elektrikli lokomotifler gibi basit değil. Çok daha karmaşık bir yapıya sahipler. Çalıştırılması çok büyük bir emek ve zaman alıyor. Soğuk bir lokomotifin sıcak bir hale gelmesi için en az 7-8 saatlik bir zamana ihtiyacımız var. Makinist arkadaşlar önce kazan kontrollerini yapıyor. Daha sonra kömür, su, yağ kontrolleri yapılıyor. Odunlar ile kömürler tutuşturuluyor. Kazanda bulunan suyun belli bir sıcaklığa gelmesi bekleniyor. Bu sıcaklığın en az 100 derece olması lazım" dedi.

'TİTİZLİKLE İNCELİYORLAR'

Lokomotifin zaman zaman dizi ve belgesel çekimlerinde çalışır hale getirildiğini aktaran Poliçe, "Nostaljik turlarda da lokomotifin kullanılmasını arzu ederdik. Çok sayıda vatandaşımızın yolu Alsancak Garı'na düşüyor ve vatandaşlarımızın çoğu lokomotifi büyük bir titizlikle inceliyor. Lokomotifin buhar gücünü elde edebilmesi için hemen arkasında su ve kömür haznesinin bulunduğu bir 'tender' bölümü yer alıyor. Aynı zamanda hareket ettiği sırada lokomotifte bir makinist ve ateşçi bulunuyor. Ateşçinin görevi suyun belli bir sıcaklığın altına düşmemesi için sürekli 'tender'a kömür takviyesi yapmaktır" açıklamalarında bulundu.

'POSTA VE YÜK AMAÇLI KULLANILIRDI'

Bu araçların geçmişte posta ve yük amacıyla kullanıldığını dile getiren makinist Hasan Hüseyin Koca ise "1987 yılına kadar bölgemizde buharlı lokomotif trenler aktifti. Bu araçlar posta ve yük amaçlı kullanılırdı. Daha sonra dizel lokomotifler gündeme geldi. Bu yüzden buharlı lokomotifler kullanılmaz oldu. Bu lokomotifi pek çok kez kullandım. Diğer lokomotifler gibi değil ve kullanmak oldukça zor. Teknik özelliklerini iyi bilmek gerekiyor" diye konuştu.

TÜRKİYE\'NİN ÇALIŞAN SON BUHARLI LOKOMOTİFİ İZMİR\'DE
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TÜRKİYE'NİN ÇALIŞAN SON BUHARLI LOKOMOTİFİ İZMİR'DE - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement