Uluslararası Kur'an ve Sosyal Adalet Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Kur'an ve Sosyal Adalet Sempozyumu

Kur'an Araştırmaları Vakfı (KURAV) Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, İslam toplumlarının farz ibadetler kadar önem vermeleri gereken değerlerden birinin de hayatın ayrılmaz bir parçası olan sosyal adaleti yaşamak ve yaşatmak olduğunu söyledi.

11.11.2016 15:51

Kur'an Araştırmaları Vakfı (KURAV) Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, İslam toplumlarının farz ibadetler kadar önem vermeleri gereken değerlerden birinin de hayatın ayrılmaz bir parçası olan sosyal adaleti yaşamak ve yaşatmak olduğunu söyledi.

KURAV ile Bursa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve 3 gün sürecek Uluslararası Kur'an ve Sosyal Adalet Sempozyumu Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu'nda başladı.

Yavuz, sempozyumda yaptığı konuşmada, "İslamı yaşamak" denilince buradan sadece düzenli ibadetlerin anlaşılmaması gerektiğini söyledi.

İslamın namaz, oruç, zekat gibi düzenli ibadetlerle başladığını belirten Yavuz, Kur'an-ı Kerim'in diğer talimatlarını hayata geçirmekle devam ettiğini dile getirdi. Yavuz, şunları belirtti:

"Düzenli olarak yapılan ibadetler sınırlıdır fakat dünya hayatımızla ilgili yapmamız gerekenler hayat boyu devam eder. İslamın yarısı ahiret, diğer yarısı da dünyayla ilgilidir. Kur'an-ı Kerim'i muhtevasına göre ayırdığımız zaman dünyaya hitap eden ayetlerin ahirete hitap eden ayetlere oranla daha fazla olduğunu görürüz. Yine surelere göz attığınız zaman sure isimlerinin dünya hayatıyla ilgili olduğunu müşahede ederiz. İslam toplumlarının farz ibadetler kadar önem vermeleri gereken değerlerden birisi, hayatın ayrılmaz bir parçası olan sosyal adaleti yaşamak ve yaşatmaktır."

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kurt da konuşmasında, sosyal adaletin sosyal sınıflar arasındaki gelir dağılımını ifade eden bir kavram olduğunu anlattı.

Adalet konusunun hukuki ve ahlaki boyutlarının olduğuna işaret eden Kurt, sempozyum kapsamında 6 oturum gerçekleştirileceğini bildirdi.

Kurt, adalet ve sosyal adalet konularının Kur'an-ı Kerim'in merkezi temalarından olduğunu vurgulayarak, "İslamın üç merkez inancı vardır. Birincisi tevhid inancı yani bir olan Allah'a iman, ikincisi sosyal sınıflar arasındaki sosyo ekonomik denge, üçüncüsü de farziyet inancıdır. Allah inancı sosyal ve ekonomik dengeyi üretirken şirk ve puta tapıcılık ise toplumda sosyal sorumsuzluğu meydana getirmektedir." dedi.

Sosyal adalet kavramının Müslümanların insana ve topluma verdiği değerin bir göstergesi olduğunu ifade eden Kurt, "Bu yüzden bu kavram Kur'an-ı Kerim'in ana kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır. Sosyal adalet yoksulları, ezilmişleri, hakları gasp edilmiş olan kimselerin haklarını korumak ve himaye etmek ve onların yanında yer almak anlamına gelmektedir. Kur'an-ı Kerim ve Sevgili Peygamberimiz bu konulara çok önem vermesine rağmen günümüzde zaman zaman sıkıntıların yaşandığı, pratikle teorinin uyuşmadığı da bir gerçektir." sözlerine yer verdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık, öğretim üyeleri ve vatandaşların da katıldığı sempozyum, daha sonra Singapur, Pakistan, Ürdün ve Cezayir'den gelen akademisyenlerin konuşmacı olduğu oturumlarla devam etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Kur'an ve Sosyal Adalet Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement