Verem Eğitimi ve Propagandası Haftası - Son Dakika
Yerel

Verem Eğitimi ve Propagandası Haftası

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr.Levent Cem Mutlu, "Dünyada günde 4 bin 700 kişi verem nedeniyle hayatını kaybederken, bunların çoğu fakir ve genç insanlar" dedi.

02.01.2012 15:20

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, "Dünyada günde 4 bin 700 kişi verem nedeniyle hayatını kaybederken, bunların çoğu fakir ve genç insanlar" dedi.

Mutlu, Tekirdağ Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 65'inci Verem Eğitimi ve Propagandası Haftası nedeniyle, düzenlenen basın toplantısında, veremin, mikrobunun bulaşması ile oluşan ve genellikle akciğerlere yerleşen bir hastalık olduğunu bildirdi.

Veremin, akciğerler başta olmak üzere diğer organları da etkilediğini ve hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Mutlu, tedavi edilmediği sürece veremi olan her hastanın yılda en az 15 kişiye bu hastalığı bulaştırdığını söyledi.

Verem tanısının balgamın mikroskobik incelemesi veya hızlı moleküler testlerle konulduğunu bildiren Mutlu, şöyle konuştu:

"Dünya nüfusunun 3'te 1'i verem mikrobunu yaşamlarının bir döneminde vücutlarına almıştır ve bu nüfusun her 10 kişisinden biri hayatları boyunca verem hastası olmakta. Veremden genellikle üretim çağındaki 15 ile 59 yaş aralığındaki insanlar ve erkekler daha çok etkilenmekte. 2009 yılında dünyada günde 4 bin 700 kişi verem nedeniyle hayatını kaybederken, bunların çoğu fakir ve genç insanlar. Ayrıca, ölenlerin çoğu gelişmekte olan ülkelerde ve yarıdan fazlası ise Asya kıtasında."

-"Verem, küresel bir sağlık sorunu"-

Mutlu, oldukça başarılı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine rağmen veremin hala küresel bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini belirterek,

"Dünyanın hedefi 2015 yılına kadar verem görülme sıklığını geriye çevirmek ve ölü oranlarını yarıya indirmek" dedi.

Tekirdağ Sağlık İl Müdürü Mehtap Şen de, Verem Eğitim ve Propagandası Haftası'nda toplumu bilgilendirilmeyi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatini çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

Veremden dünyada her yıl 1,7 milyon insanın öldüğünü ifade eden Şen, Türkiye'nin de veremin orta derecede yaygın olduğu ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de, Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana son derece etkili bir verem savaşının yapıldığını anlatan Şen, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yaklaşık 17 bin yeni verem hastası ortaya çıkmakta. Bu hastaların yüzde 60,4'ü erkek, yüzde 39,6'sı ise kadın. Biz de hastalığın önemine dikkat çekmek adına, bu hafta içerisinde yapacağımız çeşitli bilgilendirme çalışmaları kapsamında, farkındalık yaratmak için radyo ve televizyon programları yapılacak. İlk ve orta öğretim kurumlarında konferanslar düzenlenerek, camilerde müftülük aracılığıyla Cuma Hutbesi verilecek. Cezaevlerinde de ilgili aile hekimleri tarafından eğitimler verilecek."

Toplantıya, Verem Savaş Tekirdağ İl Koordinatörü Dr. Gürdal Salt, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Sevinç Tanrıkulu, Merkez Verem Savaş Dispanseri Dr. Cebbar Yıldırım Çakar ile diğer yetkililer katıldı.

- TEKİRDAĞ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Verem Eğitimi ve Propagandası Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement