Wannacry Siber Saldırısı"Nın Hedefinde 154 Ülke Vardı - Son Dakika
Dünya

Wannacry Siber Saldırısı"Nın Hedefinde 154 Ülke Vardı

Siber istihbarat ve güvenlik uzmanı Ali Keskin, son günlerde dünya çapında yaşanan ve 74 ülkede ciddi zararlara yol açan siber saldırının hedefinde 154 ülkenin olduğunu söyledi.

16.05.2017 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siber istihbarat ve güvenlik uzmanı Ali Keskin, son günlerde dünya çapında yaşanan ve 74 ülkede ciddi zararlara yol açan siber saldırının hedefinde 154 ülkenin olduğunu söyledi.

Ali Keskin, bu saldırıdan en çok etkilenen ülkelerin Rusya ve Çin olduğunu fakat yakın zamanda Avrupa ülkelerine büyük bir saldırı yapılmasının beklendiğini belirterek, "Durumun farkında olan Europol kırmızı alarm vermiştir" dedi.

Ali Keskin, Türkiye'nin diğer ülkelere nazaran bu saldırıdan en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu kaydederek, "Son 4 yıl içinde siber savunma alanında devlet çok büyük adımlar atmıştır. Bugün atılan adımlar sayesinde ülkemiz daha güvenlidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye'deki kullanıcılarının içinin rahat olması gerektiğini ve Türkiye'nin siber ordusu USOM'un bu virüs için de savunmada olduğunu söylemiştir" diye konuştu.

keskin, sisteme nasıl girildiği ve nasıl korunulacağı konusunda "Email üzerinden size fake bir mail gönderiyorlar siz gelen mail adresini resmi olarak görüyorsunuz fakat tıkladığınız link gerçek mail adresinin sitesi ile uyuşmuyor tıkladığınız anda korsanlar bilgisayarınızı ele geçiriyor. İnsanlar bu gelen maillerin içeriklerini daha dikkatli bir şekilde kontrol etmeleri gerekiyor. Önemli dosyalar, farklı bir yerde yedeklenmeli.Şüpheli internet siteleri ve uygulamalara da dikkat edilmeli. Şüpheli linklere tıklanmamalı, şüpheli yazılım ve uygulamalar indirilmemeli. Bilinmeyen web sitelerine linkler üzerinden değil, sitelerin adları yazılarak girilmeli.Bazı güvenlik uzmanları konu ile ilgili açıklama yapıyor antivirüs programlarını lisanslı olarak kullanılması sizi koruyacaktır diyorlar fakat sadece olması değil kontrol edilmesi gerekiyor güncellemelerin eksiksiz olması gerekiyor çünkü karşımızda ki korsanlar her gün kullandığımız bu antivirüs yazılımlarının bir açıklarını buluyor ve sistemlere girebiliyorlar" dedi.

Keskin, saldırılar ne zaman son bulacağıyla ilgili de "Bu saldırılar ile günümüzde çok sık karşılaşacağız ülkemiz dahil bir çok ülkede çeteler yanlarında hackerları çalıştırıyor, bu hackerların cebine bir miktar para vererek kullanıyorlar onlara illegal işler yaptırıyorlar kendileri de bu işlerden milyonları kazanıyorlar bu korsanların izini bulmak için önce bu işler ile ilgilenen çeteler tespit edilmeli ve araştırılmalıdır" dedi.

Geçtiğimiz günlerde hackerlar tarafından, Wana Crypt0r 2.0 isimli bir fidye yazılımının bilgisayarlara yüklenmesi ile dünya çapında siber saldırı gerçekleştirildi. Hacker'lar tüm dosyalarınızı şifreleyip ve karşılığında fidye talep ediyor. Fidye yazılımının yüklenmesi ile saldırı gerçekleşiyor. Bu yazılım, sistemdeki dosyaları şifreleyerek, şifreyi açmak için ortalama 500 dolar değerinde Bitcoin talep ediyor. Eğer fidye ödenmezse, tüm dosyaların 7 gün içerisinde silineceği konusunda uyarıyor. Yapılan açıklamalara göre 74 ülke, Crypt0r 2.0 saldırısından zarar görürken, ülkemizde de bu ataklardan etkilenen sistemlerin de olduğu belirtildi. - BRÜKSEL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Wannacry Siber Saldırısı'Nın Hedefinde 154 Ülke Vardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement