Yalova'da Balkan Evi'nin Temeli Törenle Atıldı - Son Dakika
Güncel

Yalova'da Balkan Evi'nin Temeli Törenle Atıldı

Yalova\'da Balkan Evi\'nin Temeli Törenle Atıldı

Yalova Belediyesi'nin 'Büyük Balkan Buluşması' etkinliği kapsamında inşa edeceği 'Balkan Evi ve Göç Müzesi' nin temeli atıldı.

15.07.2012 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova Belediyesi'nin 'Büyük Balkan Buluşması' etkinliği kapsamında inşa edeceği 'Balkan Evi ve Göç Müzesi' nin temeli atıldı. Balkan Evi ve Göç Müzesi tamamlandığında Türkiye'de bir ilk olacak. Törende konuşan Yalova Belediye Başkanı Bağımsız Yakup Koçal, Balkan Savaşı'nın 100'üncü yılında bir araya gelerek Balkan ülkeleriyle dostluk, barış ve kardeşlik bağlarını geliştirmek amacıyla 'Büyük Balkan Buluşması' düzenlediklerini söyledi.

Yalova Belediyesi tarafından Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde yaptırılan Ahmet Doğan Balkan Evi ve Göç Müzesi için temel atma töreni düzenlendi.

HÖH YALOVA'YA ÇIKARMA YAPTI

Temel atma törenine Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza, Bulgaristan Eski Çevre Bakanı Cevdet Çakırov, HÖH Milletvekilleri Erdoğan Ahmedov, Durhan Mustafa ve Ramadan Atalay ile birlikte parti yöneticileri, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Yalova Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Lütfi Özgür, Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, Bulgaristan Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman, Bulgaristan Omurtag Belediye Başkanı Nejdet Şaban ile parti yöneticileri ve balkan ülkelerinden gelen konuklar katıldı.

SAVAŞTAN BAHSETMEK İÇİN BUNU YAPMIYORUZö

Törende konuşan Belediye Başkanı Başkan Koçal, 'Bir süredir Yalova'da 'Büyük Balkan Buluşması' adı altında etkinlikler yapıyoruz. Bunların bir amacı var. Tam 100 sene evvel Balkanlarda bir acı ve bir savaş yaşanmış. Bu savaş gerçekten milyonlarca insanın katline sebep olmuştur. Biz bu savaşın 100'üncü yıldönümünde savaştan bahsetmek için bunu yapmıyoruz. Biz bir daha savaşların olmaması için, barışın olması için Yalova'da savaşın 100'üncü yılında bunu kutlamak istedik. İnsanlar bir birlerini tanırlarsa öldürmezler. Yunus Emre'nin 'Tanış olalım' felsefesi üzerine biz insanları nasıl bir biriyle tanıştırırız diye kendimize dert edindikö dedi.

'TÜRKİYE'DE BİR İLK OLACAK

Balkan Evi'nin içerisinde Göç Müzesi de yapılacağını söyleyen Başkan Koçal, bunun ülke için de bir ilk olacağını dile getirdi. Başkan Koçal, 'Bizim milletimiz ya yurt edinmek için bir yerden bir yere gitmek zorunda kalmıştır ya da mecburiyetten dolayı uzaklaşmak için göç etmiştir. İşte Balkanlardan da Cumhuriyet kuruluşundan 50 yıl öncesinde yaklaşık 5 milyon insanımız Anadolu'ya göç etti. Bu az bir rakam değil. Yalova da böyle bir kent. Yalova, her coğrafyadan gelen insanlardan oluşan bir kenttir. Bu hikayelerin unutulmaması gerekiyor. Fotoğraflardan değil anılarını belgesellerden görebileceği bir müze yapmak istedik. Bu Yalova'da ve Türkiye'de de bir ilk olacak. Kendimizi bilmemiz, tarihimizi bilmemizden geçiyorö dedi.

BALKAN EVİ'NE AHMET DOĞAN'IN ADI VERİLDİ

Balkan Evi'ne HÖH Genel Başkanı Ahmet Doğan'ın isminin verildiğini de söyleyen Başkan Koçal, 'Bu binanın bir kısmı göçmenlerimizin lokali olacak. Onların burada hatıralarını paylaşacağı bir yer olacak. Balkanlarda Türk milletinin siyasetinin bir önderi var. Özellikle 1991 yılından sonra Türk siyasi hareketinin önemli bir liderinin ismini bu binaya verdik. Ahmet Doğan ismi bu bina yaşadıkça burada kalacaktır. Ahmet Doğan'ların siyasetten eksik olmamasını diliyoruz. Binanın açılışında kendisini burada görmekten onur duyarız dedi.Yapılan konuşmanın ardından Balkan Evi'ne ilk harç için Başkan Koçal, Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ve HÖH Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza birlikte butonlara bastı. Temel atma törenine Balkan ülkelerinden gelen basın mensuplarına da büyük ilgi gösterdi.Balkan göçmenlerinin kültürünü, yaşayış tarzını, gelenek ve göreneklerini, giyim tarzı ve Balkan mutfağını tanıtmak amacıyla inşa edilecek olan Balkan Evi bölgede yaşayan göçmenleri de bir araya getirecek. Balkan mimarisi tarzında inşa edilecek olan Balkan Evi 3 kat ve büyük bir bahçeden oluşacak. İçerisinde 'Göç Müzesi'nin de yapılacağı Balkan Evi'nde göçmenleri yararlanacağı bir lokal, Balkan yemek kültürünün yansıtılacağı bir Balkan Restoranı ve her bir kardeş şehrin kültürünü yansıtan odalar bulunacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yalova'da Balkan Evi'nin Temeli Törenle Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement