Yasa Dışı Geçişlerde Kullanılan Noktalar Havadan Denetlendi - Son Dakika
Güncel

Yasa Dışı Geçişlerde Kullanılan Noktalar Havadan Denetlendi

Ülkelerindeki kötü yaşam koşulları ve iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen göçmenlerin, Avrupa hayaliyle Yunanistan'ın Midilli Adası'na yasa dışı geçişlerde en çok kullandıkları Ayvacık'taki 26 nokta havadan denetlendi.

12.03.2016 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURAK AKAY - Ülkelerindeki kötü yaşam koşulları ve iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen göçmenlerin, Avrupa hayaliyle Yunanistan'ın Midilli Adası'na yasa dışı geçişlerde en çok kullandıkları Ayvacık'taki 26 nokta havadan denetlendi.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Jandarma Genel Komutanlığınca tahsis edilen "Mi-17" tipi helikopterle, Ayvacık ile Midilli Adası arasında kullanılan ve en kısa yol olarak bilinen 5,5 deniz mili mesafedeki alanı da havadan inceledi.

AA ekibi tarafından görüntülenen denetime Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce ile Çanakkale Emniyet Müdürü Yılmaz Özden da katıldı.

Bölgeyi havadan denetledikten sonra Vali Erkal ve beraberindekiler, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Metin Çelebi'den brifing aldı.

Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde, göçmen kaçakçılığını önlemek, suç örgütlerini ortaya çıkarmak ve yasal işlemleri gerçekleştirmek amacıyla kurulan "Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Kuvveti"ne ek olarak, Bursa Jandarma Bölge Komutanlığına bağlı faaliyet gösteren ve "Timsahlar" olarak bilinen Jandarma Komando Özel Harekat Taburunun da destek verdiği operasyonlarda yasa dışı geçişler yok denecek kadar azaltıldı.

"Çok geniş bir bölge"

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki insan kaçakçılığını önleme faaliyetinde çalışmalarının en üst düzeyde yürütüldüğünü söyledi.

Erkal, hem karada hem denizde hem de havada mücadelenin sürdüğünü vurgulayarak, "Bölge genel itibariyle çok geniş bir bölge. 81 kilometrelik, çok engebeli, ağaçlıklarla dolu bir bölge. Sadece kıyı şeridinde tedbir almamız yeterli değil. Biz iç tarafta kara bölgesinde de tüm birliklerle yolları tutuyoruz. Ayrıca bir şekilde ekiplerden kaçmayı başarıp, sahilden geçme imkanı bulunanları da denizden engelliyoruz" diye konuştu.

Ayvacık'ta 5 Ekim'den bu yana yoğun olarak sürdürülen bir faaliyet olduğuna anlatan Erkal, hazırlanan eylem planı çerçevesinde, jandarma ve emniyet unsurlarıyla, göçmenler il sınırına ulaşır ulaşmaz operasyonlara başlandığını belirtti.

"Ana arterlerin hepsini tuttuk"

Erkal, özellikle 4 ana noktada yoğunluk sağladıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"İstanbul ve Tekirdağ üzerinden, Balıkesir ve Biga üzerinden, Balıkesir ve Yenice üzerinden, İzmir, Balıkesir, Edremit ve Ayvacık üzerinden gelenler şeklinde 4 ana arter var. Bu ana arterlerin hepsini 5 Ekim tarihinden itibaren tuttuk. Burada yaptığımız kontrollerle öncelikle oralarda yakaladıklarımızı direkt geri gönderiyoruz. İcra ettiğimiz faaliyetler çerçevesinde 28 bine yakın insan o noktalardan geri çevrildi. Tabii bunu fark eden göçmen kaçakçıları yine patika yollardan, ormanın içerisinden bir şekilde yol bulup buralara akın etmeye çalışıyorlar. Hatta geçtiğimiz gün yakalanan bir grup 2 gün boyunca orman içinde yürüyerek bölgeye ulaşmış. Bunu burada ifadelerini aldığımızda öğreniyoruz. Bütün bu tedbirlere rağmen gömen kaçakçıları ısrarla bu insanları buralara getirip karşı kıyıya geçirmeye çalışıyorlar. Biz de her seferinde yeni tedbirlerle, yeni ekiplerle, bölgeye takviyelerle buradan geçmelerini önlüyoruz."

"Midilli Adası'na geçişleri sıfırlayacağız"

Vali Erkal, yasa dışı geçişler için güvenlik seviyesini zirve noktaya çıkararak son bir ay içerisinde minimize ettiklerini dile getirdi.

Özellikle son bir haftadır yasa dışı geçişleri neredeyse sıfırladıklarını vurgulayan Erkal, "Bu bölgeden Midilli Adası'na geçişleri sıfırlayacağız. Bölgede kuş dahi uçurtmayacağız. Ara yollardan, patika yollardan gelen insanları bölgedeki vatandaşlarımız görüp bize haber verirler ise biz de oralara ekipler gönderip müdahalede bulanabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

"Şu anda tüm yolları ve sahilleri tutuyoruz"

Erkal, İçişleri Bakanlığının talimatıyla Jandarma Genel Komutanlığının bölgeye helikopter tahsis ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"İki jandarma özel harekat bölüğümüz burada ve biz diğer bütün ilçelerimizde görev yapan uzman çavuşlarımız ile özel tim oluşturarak bu bölgeye kaydırdık. Şu anda tüm yolları ve sahilleri tutuyoruz. Son dönemde daha çok Afganistan uyruklu kişiler gelmekte. Biz bu kişileri Ayvacık'taki kampa götürüp ilk fırsatta kendi memleketlerine geri gönderiyoruz. Emniyet birimlerimiz de tüm geçiş güzergahlarını kontrol altında tutuyor. Bütün yollar kesilmiş durumda. Bu bölgeden geçme ihtimali olan göçmenlerin hepsini durdurup yakalayıp geri gönderiyoruz. Biz bu faaliyetleri yürütürken bin organizatör hakkında işlem yaptık. Bunlardan 210'u tutuklandı. Ama ne kadar yakalarsanız yakalayın yeni yeni insanlar bulup bu faaliyetin içerisine sokuyorlar."

"Bir daha 'Aylanlar ölmesin' diyoruz"

Bu konudaki çalışmalarının ısrarla devam edeceğini, kararlı olduklarını dile getiren Erkal, şunları kaydetti:

"Unsurlarımızı arttırıp kuvvetlerimizi burada yoğunlaştırarak yasa dışı geçişleri engelleyeceğiz. Bölgenin hepsini göç belasından kurtaracağız. Bizim birinci hedefimiz insanların bu denizlerde boğulmasının önüne geçmek. 'Bir daha Aylanlar ölmesin' diyoruz. Boğulan insanlar olmasın istiyoruz. Tüm gayretimiz, çabamız bu yönde. Bu mazlum insanlar, elbetteki oralara keyfi geçmiyorlar. Suriye'de devam eden savaşı görüyoruz. Orada Esed rejiminin, Rusya'nın bombardımanı arttıkça, DAEŞ saldırıları arttıkça maalesef ki o insanlar o bölgelerden geçiş yapıp, bizim denizlerimizden AB ülkelerine geçmeye gayret ediyorlar. Bütün dünyanın sırtlanması gereken ve üstlenmesi gereken bir olayken maalesef ki şu an sadece Türkiye'nin sırtında. Türkiye hakikaten bu işi hakkıyla yapmakta. Tüm dünyaya da örnek oluyoruz. Bu bölgenin en istikrarlı ve sığınabilecek tek çınar olduğunu da göstermekte."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yasa Dışı Geçişlerde Kullanılan Noktalar Havadan Denetlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement